A gyors változásokra felkészült, korszerűbb adservert mutatott be az Adverticum

forrás Prim Online, 2007. augusztus 9. 14:49

Egész napos rendezvény keretében, a budapesti Bliber Rendezvényházban mutatta be előbb a sajtó képviselőinek, majd a "felhasználóknak", tartalomszolgáltatók, hirdetési ügynökségek képviselőinek az Adverticum Zrt. fejlesztőcsapata hirdetéskiszolgáló rendszerének utódját, az Adverticum AdServer Next Generationt. A fejlesztés révén az online tartalomszolgáltatók, a hirdetők és az ügynökségek rendkívül hatékonyan alkalmazkodhatnak a gyorsan bővülő online hirdetési piac változásaihoz, miközben az elszámolásban, a hirdetések hatékonyságának elemzésében a piac minden szereplőjét egyre pontosabb és látványosabb kimutatások segítik. Az Adverticum megújult adserverével lépést tud tartani olyan világmárkákkal is, mint a Google-tulajdonba került DuobleClick Dart, vagy a Microsoft által felvásárolt aQuantive, AdExpert vagy az AOL Adtechje.

Szabó Hédy, az Adverticum vezérigazgatója bevezetőjében röviden ismertette Magyarországon piacvezető, szinte egyetlen alkalmazásszolgáltatás formában adservert fejlesztő és üzemeltető cég helyét az adszerverpiacon. Csak néhány adat, felsorolásszerűen: tavaly az Adverticum 16 ország mezőnyében a TOP5 Rising Star között végzett; havi 12 milliárd kiszolgált adview, 5 millió látogató; referenciák: Origo, Sanoma, Ringier, iWIW és még 400 különféle site. A vezérigazgató beszélt a külföldi terjeszkedésről is: ügyfelek Nyugat-Európában, Romániában, cégalapítás Szlovákiában, Szerbiában, disztribúció Ausztriában.

 

A projekthez rendelt anyagi erőkről a vezérigazgató elmondta: 10 milliós nagyságrendű volt, de ezt nehéz pontosabban meghatározni, hiszen az Adverticumban a különféle fejlesztések - akár az új adserver moduljai - egymásra épülnek, s jelen esetben például nem egy adott feladathoz kellett megtalálni a megfelelő embereket, hanem a megfelelő emberek, a "csapat" jelölte ki azt a fejlesztési irányt, amelyre az Adverticum hosszú távú stratégiáját építheti.


Hogy egyáltalán mire való az adserver, s hogy miért volt szükség a régi szoftver megújítására, illetve mit tud az AdServer Next Generation, arról Dajka Ádám, az Adverticum AdServer NG-projektjének igazgatója és Korányi Teodor pr-munkatárs beszélt. Dajka Ádám fontosnak tartotta kiemelni azt is: az év végéig párhuzamosan működik a régi és az új rendszer, s minden ügyféltől személyesen is várják a visszajelzéseket az új adserverről. A régi szerződések tarifáin nem változtat a cég.

A sajtótájékoztatót követően került sor a Bang Dayre, vagyis a megújult adserver gyakorlati bemutatására, melyen Vértes János elnök ekképp fogalmazta meg a cég fejlesztési "alapelvét": Ha egy szoftverről azt állítjuk, hogy kész, az biztos, hogy nem korszerű...

Mire való az adserver?


Az online reklám abban különbözik a sajtóban, tévében vagy akár az óriásplakátokon megjelenő hirdetésektől, hogy az oldal letöltése közben minden egyes internetező számítógépén egyedileg épül be a weboldalba. Így az internetes kampány megtervezésénél azt is figyelembe lehet venni, hogy éppen ki nézi az oldalt. A későbbiekben elemezhető, hogy az adott látogatóra gyakorolt-e bármilyen hatást a hirdetés, a banner megjelenését követte-e kattintás, regisztráció a céloldalon vagy éppen vásárlás. Ezt az online hirdetéskiszolgálást végzi a magyar website-ok túlnyomó többségén (közel 90%-án) több mint fél évtizede az Adverticum AdServer, amely mostanáig úgy fejlődött, hogy az újabb szolgáltatások hozzáépültek a meglévő szoftverhez, miközben a kezdeti technológiai alapok nagyjából változatlanok maradtak. A régi rendszer fejlesztése közel 10 éve kezdődött, s mivel közben a piaci és technológiai igények is megváltoztak, egyre sürgetőbbé vált a hirdetéskiszolgáló szoftver újratervezése és alapjaitól való újraírása.

AdServer Next Generation

Az Adverticum AdServer NG egy teljesen új szoftver, amely mindazt tudja, ami az elmúlt évtizedben beépült a korábbi hirdetéskiszolgáló szoftverbe, s emellett új architektúrája révén megnyitja a továbbfejlődés lehetőségét a következő évtizedre: a jövőben az újabb szolgáltatások a rendszermag rugalmas bővíthetősége révén lényegesen egyszerűbben építhetők be a hirdetéskiszolgálás folyamatába.

Publikus API

A szabványos alkalmazás-interfész (Application Programming Interface, API) előnyeit az Adverticum programozói és az AdServer felhasználói mellett külső fejlesztők is jól ki tudják használni. Míg korábban a kiszolgáló rész összeépült az adminisztrációs felülettel, most az admin felület és a jelentést készítő report modul is önálló alkalmazássá vált, vagyis ezek folyamatos, a piaci igényekre válaszoló fejlesztése független az alapoktól, a rendszer magjától. Az API révén megvalósítható az AdServer integrálása a különféle elszámoló és tartalommenedzsment- (CMS) rendszerekbe, de kiváló alapot nyújt a célzott hirdetéseket megjelenítő, az egyes kampányokat egyedi szempontok szerint vagy egyedi eszközök segítségével monitorozó rendszerek kialakításához, de akár komplett, teljesen egyedi elven működő online hirdetési hálózatot megvalósító rendszerek építéséhez is. Az API-ban elérhető átfogó modellezési lehetőségek, a kiszolgáló és a statisztikai rendszer kész alapokat biztosít a fejlesztőknek, így azok zavartalanul koncentrálhatnak egyedi feladataik megoldására.

„Az Adverticum AdServer NG fejlesztésével célunk egy minden egyedi internetes hirdetési technikát megvalósító kiszolgáló alaprendszer felállítása volt, amely valamennyi piaci kölcsönhatást képes modellezni” – mondta Szutor Ferenc kereskedelmi igazgató. „A hirdetési kampányok adminisztrációját az új Adverticum AdServer különféle szerepkörökhöz – pl. ügynökségi vagy tartalomszolgáltató – rendelve oldja meg, úgy, hogy ezek a szerepkörök a későbbiekben tetszőleges módon bővíthetők lesznek.”

„Az új Adverticum AdServer csak látszólag jelenti egy munkafolyamat befejezését, sokkal inkább egy sor újnak a kezdete” – jegyezte meg a szoftvert bemutató rendezvényen Dajka Ádám, az Adverticum AdServer NG-projektjének igazgatója. „A legnagyobb tartalomszolgáltatóktól máris kaptunk megbízásokat a hirdetéskiszolgálóhoz kapcsolható új alkalmazások fejlesztésére, s emellett elkezdődtek az első, ügynökségi igényeket kielégítő fejlesztések is. A mai bemutatót követően – előreláthatólag az októberi tihanyi Internet Hungaryn – arról is szeretnénk beszámolni, hogy az Adverticum AdServer újraírásának előnyeit néhány konkrét alkalmazás is mutatja, vagyis az előnyök mérhetővé válnak.”

Pónya Péter, az Adverticum Zrt. AdServer-fejlesztési stratégiai igazgatója prezentációjában a fenti gondolatot kiegészítette azzal is, hogy az Adverticum NG igyekszik lépést tartani azokkal a folyamatokkal, amelyek a világ vezető adserver-szolgáltatóinál manapság megfigyelhetők. Az online marketing piaca robbanás előtt áll, amit az is bizonyít, hogy az internet főszereplői – a Google, az AOL, a Microsoft és a Yahoo! – is beléptek erre a területre. Az Adverticum fejlesztői idejekorán ráérezve a napjainkban zajlódó folyamatokra, úgy tervezték meg újgenerációs adserverüket, hogy a magyar online reklámkiszolgáló piac legfőbb szolgáltatójának számító Adverticum lépést tudjon tartani az olyan világmárkákkal, mint az immár Google-tulajdonba került DuobleClick Dart, Falk, AdSolution, a Microsoft által felvásárolt aQuantive, AdExpert vagy az AOL Adtechje.

 

  • Az Adverticum Zrt. az idén az első félévben 116,6 millió forint árbevételt és 11,5 millió forint adózás előtti profitot ért el, a tavalyi egész éves 250,1 milliós bevétel és 29,255 millió forintos nyereség után. A társaság adózott eredménye 2006-ban 24,36 millió forint volt. A cég tavalyelőtt 180,9 milliós árbevétel mellett 1,04 milliós adó előtti eredményt könyvelhetett el.

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09