25 éves a CD lemez

Milkovits Gábor, 2007. augusztus 17. 13:05

25 évvel ezelőtt készült el az első CD lemez a Philips németországi üzemében, elindítva azt a sikertörténetet, amely mind a zeneforgalmazást, mind pedig a számítógépes adattárolást forradalmasította.

Az azóta eltelt negyedszázad alatt több mint 200 milliárd CD-t forgalmaztak világszerte, és a digitális letöltések elterjedése ellenére máig ez maradt a meghatározó hordozó a zeneforgalmazásban. Az első kiadott zenei CD egyébként az Abba : The Visitors című lemeze volt 1982-ben, ám a lemeztársaságok eleinte főként a komolyzenei közönséget vették célba, mivel úgy gondolták, leginkább ők ruháznak be szívesen az akkor még meglehetősen drága lejátszókba és lemezekbe a zajmentes hangzás érdekében. Az első Philips CD-lejátszók mintegy 2000 holland forintba kerültek, ami az inflációt is beszámítva ma közel 400 ezer magyar forintnak felelne meg. A készülékárak zuhanásával azonban a CD mindenütt villámgyorsan elterjedt, kiszorítva az analóg barázdás lemezeket, illetve a CD-írás megjelenésével a mágnesszalagos magnókazettákat is. Más kérdés, hogy ma sokan éppen a másfajta hangzás miatt ragaszkodnak vagy találnak vissza ismét a „bakelithez”.

A Philips és a Sony 1979-ben kezdett el dolgozni a CD formátumon, a technológiai újítás mellett azzal a céllal, hogy legalább egy órányi zenét tudjanak egy lemezen tárolni. Érdekesség, hogy végül azért döntöttek a 74 perces terjedelem mellett, mert ez volt az a hosszúság, amin elfért Beethoven IX. Szimfóniájának teljes előadása. Piet Kramer, a Philips optikai csoportjának vezetője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, annak idején meg sem fordult a fejükben, hogy a CD-t számítógépes tartalmak tárolására is széles körben fel fogják majd használni.

A másolt CD-k illegális forgalmazása, és főleg az internetes zenekalózkodás jelentősen megingatta a zenei CD-k piacát, ahol az eladások évek óta folyamatosan visszaesést mutatnak. A kiesést egyelőre a hivatalos internetes zeneletöltések sem tudták kompenzálni, habár előrejelzések szerint 2010-re ezek adják majd a teljes legális zeneforgalom 25%-át.

Kulcsszavak: CD DVD

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46