Itt a Canon EOS 40D

Széles Csongor, 2007. augusztus 21. 10:03

Amint az várható volt, a Canon végre bemutatta az EOS 30D digitális tükörreflexes utódját, az EOS 40D-t, amely több tekintetben is többet hoz elődjéhez képest.

A 30D megjelenésétől mindenki a 20D árának csökkenését várta, ami meg is történt. Az EOS 30D a 20D-hez képest nem volt akkora durranás, a 20D tulajdonosok nem is tolongtak a 30D-ért. Az EOS 40D viszont minden tekintetben jelentős változást hoz az elődjéhez képest: időjárás viszontagságaival dacoló váz, 10 megapixeles képérzékelő, DIGIC III processzor, 1D-hez hasonlító menü, 6,5 képkocka/másodperces sorozatfelvételi lehetőség, három felhasználói beállítás a módváltó tárcsán, 3,0 inch átmérőjű, élőképet mutató LCD képernyő, nagyobb és világosabb optikai kereső, cserélhető mattüveg, halkabb tükörfelcsapás, egy teljesen új fejlesztésű autófókusz-rendszer, amely F/5,6 és az ennél jobb teljesítményű objektívekkel dupla pontosságú. Ezt egészíti ki a szintén időjárásálló wifi portrémarkolat is.

Gyorsaság és képminőség


A Canon 40D harmadik generációs CMOS szenzora kisebb-nagyobb változáson esett át, hogy a magas ISO értékek mellett is minimálisra csökkentse a felvételek zajszintjét. Ennek köszönhetően a 40D akár ISO 1600-on is megfelelő képminőséget biztosít. Maximum ISO 3200 érzékenység állítható be, ugyanakkor végre az amatőr kategória zászlóshajója automatikusan képes állítani az érzékenységet. A Digic III processzornak köszönhetően az EOS 40D-vel másodpercenként 6,5 felvételt készíthetünk JPEG formátumban, ráadásul legjobb minőségben megállás nélkül nem kevesebb, mint 75 képkockát lőhetünk ki JPEG formátumban, és 17-et RAW formátumban. A digitális jelet 14 bit pontossággal dolgozza fel a fényképezőgép, azaz finomabb átmeneteket és gazdagabb színárnyalatokat várhatunk az EOS 40D-től. Meg kell említenünk, hogy a Canon új tükörreflexese új felvétel móddal is gazdagodott: a világosabb tónusokra optimalizált felvételmódnak az esküvői és tájfotózással foglalkozók örülhetnek a legjobban, hiszen ennek köszönhetően az esküvői ruhák és a felhők beégésre hajlamos részleteit is megmenthetik.

Új keresztszenzoros AF rendszer, élőkép


A 40D egyik legnagyobb újítása a 9 pontos keresztszenzoros AF rendszer, amely mindegyike képes élességet állítani úgy vízszintes, mint függőleges síkon. A középső fókuszpont F/2,8-as blendéig tökéletesen élesít, a többi külső nyolc fókuszpont pedig F/5,6-os blendével is képes tökéletesen együttműködni.

Az élőképnek köszönhetően a szokatlanabb kameraállásokból is könnyedén fotózhatunk, amely nagymértékben megkönnyíti a békaperspektívából készített képek kompozícióját vagy a magas állvánnyal való fotózást. A fényképezőgép ráadásul a számítógépre is képes közvetíteni az élőképet, így a természetfotósok is remekül kihasználhatják ezt a funkciót.

Másik újdonság ebben a kategóriában a wifi támogatás. Az FTP, HTTP és PTP protokollokat támogató WFT-E3 drót nélküli jeladónak köszönhetően az EOS 40D-vel felvételeinket FTP szervereken gyorsan, és könnyedén tárolhatjuk. A fényképezőgép HTTP módot is támogat, amellyel távolról, webes felületen is elkattinthatjuk fényképezőgépünket, vagy letölthetjük a fényképezőgépen tárolt felvételeket. A PTP mód lehetővé teszi, hogy a mellékelt EOS Utility szoftverrel drót nélkül, távolról fényképezzünk. A drót nélküli modul külső merevlemezzel is képes kommunikálni, ráadásul egy GPS eszközzel párba helyezve a fényképek EXIF adatai között a GPS koordinátákat is képes elmenteni a Canon új fényképezőgépe. A 40D mindezen túl vízjellel is képes ellátni a felvételeket, ezért azok bíróságokon bizonyítékként is felhasználhatók.

Egy új EF és két új EF-S objektív


Az EOS 40D-vel egyetemben két új EF-S objektívet is bemutatott a Canon, amelyet itt csak röviden ismertetünk:

  • EF 14mm F/2,8 L II USM - nagy látószögű, nagy fényerejű objektív, amelyet különleges UD lencsetagokkal szerelt a gyártó, ráadásul kör formájú blendének köszönhetően gyönyörűen mossa el a hátteret, ugyanakkor a lencsebevonatnak köszönhetően csökkenti a beverés mértékét, és óriási 114 fokos látószöget biztosít.
  • EF-S 18-55mm F/3,5-5,6 IS - elfogadható minőségű, hozzáférhető árú, standard zoomobjektív, amelyet négy(!) fényértéket kompenzáló képstabilizátorral szerelt a gyártó
  • EF-S 55-200mm F/4-5.6 IS - jól kihasználható, belépő szintű teleobjektív, amely megfelelően hosszú fókusztávot biztosít, valamint szintén rendelkezik a 4 Fé-s képstabilizátorral.
Kulcsszavak: Canon kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05