Itt a Canon EOS 40D

Széles Csongor, 2007. augusztus 21. 10:03

Amint az várható volt, a Canon végre bemutatta az EOS 30D digitális tükörreflexes utódját, az EOS 40D-t, amely több tekintetben is többet hoz elődjéhez képest.

A 30D megjelenésétől mindenki a 20D árának csökkenését várta, ami meg is történt. Az EOS 30D a 20D-hez képest nem volt akkora durranás, a 20D tulajdonosok nem is tolongtak a 30D-ért. Az EOS 40D viszont minden tekintetben jelentős változást hoz az elődjéhez képest: időjárás viszontagságaival dacoló váz, 10 megapixeles képérzékelő, DIGIC III processzor, 1D-hez hasonlító menü, 6,5 képkocka/másodperces sorozatfelvételi lehetőség, három felhasználói beállítás a módváltó tárcsán, 3,0 inch átmérőjű, élőképet mutató LCD képernyő, nagyobb és világosabb optikai kereső, cserélhető mattüveg, halkabb tükörfelcsapás, egy teljesen új fejlesztésű autófókusz-rendszer, amely F/5,6 és az ennél jobb teljesítményű objektívekkel dupla pontosságú. Ezt egészíti ki a szintén időjárásálló wifi portrémarkolat is.

Gyorsaság és képminőség


A Canon 40D harmadik generációs CMOS szenzora kisebb-nagyobb változáson esett át, hogy a magas ISO értékek mellett is minimálisra csökkentse a felvételek zajszintjét. Ennek köszönhetően a 40D akár ISO 1600-on is megfelelő képminőséget biztosít. Maximum ISO 3200 érzékenység állítható be, ugyanakkor végre az amatőr kategória zászlóshajója automatikusan képes állítani az érzékenységet. A Digic III processzornak köszönhetően az EOS 40D-vel másodpercenként 6,5 felvételt készíthetünk JPEG formátumban, ráadásul legjobb minőségben megállás nélkül nem kevesebb, mint 75 képkockát lőhetünk ki JPEG formátumban, és 17-et RAW formátumban. A digitális jelet 14 bit pontossággal dolgozza fel a fényképezőgép, azaz finomabb átmeneteket és gazdagabb színárnyalatokat várhatunk az EOS 40D-től. Meg kell említenünk, hogy a Canon új tükörreflexese új felvétel móddal is gazdagodott: a világosabb tónusokra optimalizált felvételmódnak az esküvői és tájfotózással foglalkozók örülhetnek a legjobban, hiszen ennek köszönhetően az esküvői ruhák és a felhők beégésre hajlamos részleteit is megmenthetik.

Új keresztszenzoros AF rendszer, élőkép


A 40D egyik legnagyobb újítása a 9 pontos keresztszenzoros AF rendszer, amely mindegyike képes élességet állítani úgy vízszintes, mint függőleges síkon. A középső fókuszpont F/2,8-as blendéig tökéletesen élesít, a többi külső nyolc fókuszpont pedig F/5,6-os blendével is képes tökéletesen együttműködni.

Az élőképnek köszönhetően a szokatlanabb kameraállásokból is könnyedén fotózhatunk, amely nagymértékben megkönnyíti a békaperspektívából készített képek kompozícióját vagy a magas állvánnyal való fotózást. A fényképezőgép ráadásul a számítógépre is képes közvetíteni az élőképet, így a természetfotósok is remekül kihasználhatják ezt a funkciót.

Másik újdonság ebben a kategóriában a wifi támogatás. Az FTP, HTTP és PTP protokollokat támogató WFT-E3 drót nélküli jeladónak köszönhetően az EOS 40D-vel felvételeinket FTP szervereken gyorsan, és könnyedén tárolhatjuk. A fényképezőgép HTTP módot is támogat, amellyel távolról, webes felületen is elkattinthatjuk fényképezőgépünket, vagy letölthetjük a fényképezőgépen tárolt felvételeket. A PTP mód lehetővé teszi, hogy a mellékelt EOS Utility szoftverrel drót nélkül, távolról fényképezzünk. A drót nélküli modul külső merevlemezzel is képes kommunikálni, ráadásul egy GPS eszközzel párba helyezve a fényképek EXIF adatai között a GPS koordinátákat is képes elmenteni a Canon új fényképezőgépe. A 40D mindezen túl vízjellel is képes ellátni a felvételeket, ezért azok bíróságokon bizonyítékként is felhasználhatók.

Egy új EF és két új EF-S objektív


Az EOS 40D-vel egyetemben két új EF-S objektívet is bemutatott a Canon, amelyet itt csak röviden ismertetünk:

  • EF 14mm F/2,8 L II USM - nagy látószögű, nagy fényerejű objektív, amelyet különleges UD lencsetagokkal szerelt a gyártó, ráadásul kör formájú blendének köszönhetően gyönyörűen mossa el a hátteret, ugyanakkor a lencsebevonatnak köszönhetően csökkenti a beverés mértékét, és óriási 114 fokos látószöget biztosít.
  • EF-S 18-55mm F/3,5-5,6 IS - elfogadható minőségű, hozzáférhető árú, standard zoomobjektív, amelyet négy(!) fényértéket kompenzáló képstabilizátorral szerelt a gyártó
  • EF-S 55-200mm F/4-5.6 IS - jól kihasználható, belépő szintű teleobjektív, amely megfelelően hosszú fókusztávot biztosít, valamint szintén rendelkezik a 4 Fé-s képstabilizátorral.
Kulcsszavak: Canon kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Nikon két új készülékkel jelentkezik

A Nikon bejelentett egy kisméretű, magasabb kategóriát képviselő vlogger fényképezőgépet, és egy rendkívül könnyen hordozható szupertelefotós fix objektívet.

2022. június 29. 16:43

Varázsolj profi képeket az okostelefonoddal!

Az okostelefonok azon túl, hogy összekapcsolják az embereket, a fényképezés népszerűsítésével is hozzájárultak mindennapjaink megváltoztatásához. Bár még nem érték el a professzionális fényképezőgépek teljesítményét, az okostelefonos fényképezőgépek a megjelenésük óta rengeteget fejlődtek. Azáltal, hogy a fotózás könnyen elérhetővé vált, sokan már nemcsak egyszerűen befogadóként tekintenek magukra, hanem felfedezték a bennük rejlő alkotói ambíciókat is. Ez a szenvedély pedig arra ösztönzi őket, hogy folyamatosan fejlesszék képességeiket.

2022. június 27. 11:20

A mobil képalkotás jövője a Counterpoint Research webináriumának témája

A HONOR globális technológiai márka a Counterpoint Research által szervezett online rendezvényen, mint a telekommunikációs iparág egyik vezetője osztotta meg tapasztalatait. A „Smartphone Imaging Trends: New Directions Capturing Magic Moments” (Új irányok a varázslatos pillanatok megörökítésében) webinárium vendége volt a HONOR, hogy bemutassa vezető szerepét az okostelefonok élvonalbeli képalkotási megoldásai terén és ismertesse az okostelefonok kameráinak jövőjét alakító trendeket.

2022. június 10. 09:56

Szerezze be új felszerelését most a Nikon nyári azonnali kedvezmény promóciójában

A nyár kezdetének megünneplésére a Nikon a fotósoktól, a videósoktól és a tartalomkészítőktől a hobbifotósokig és hivatásos fotográfusokig mindenkinek lehetőséget kínál egy kiváló azonnali pénzvisszatérítési promócióra. 

2022. május 30. 14:59

Szakmai napot szervez a FotoKlikk

Május 14-én, szombaton, a FotoKlikk megszervezi a hazai legnagyobb, egész napos szakmai napot, 5 szekcióval és 16 előadóval. Az 5 szekciót a témára szakosodott neves moderátorok vezetik.

2022. május 8. 12:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24