Melyik biztonságosabb, a Firefox vagy az IE?

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 28. 10:24

Egy nonprofit szervezet kutatása némileg meglepő választ ad a Mozilla böngészőjével és az Internet Explorerrel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésre.

A két legnagyobb rivális böngészőprogram biztonsági szintjét folyamatosan vizsgálják az állandóan változó környezet és kihívások miatt. A Honey Project kutatásában az Internet Explorer 6 SP2 és a Firefox 1.5.0 volt a főszereplő, de feljegyezték a jóval kevésbé elterjedt Opera 8.0.0 adatait is.

Közkeletű vélekedés szerint a Firefox biztonságosabb távolról vezérelt kódokkal szemben, mint a Microsoft programja, de a gyakorlatban jóval több ilyen sérülékenységről érkezett bejelentés a Firefox esetében, mint azt a mellékelt ábra is mutatja. Érdekes azonban, hogy míg az Explorer 6 SP2 elleni támadások 0,5735 százaléka sikeres volt, addig a Firefox és Mozilla böngészője elleni sikeres támadásról nem érkezett bejelentés. Ez talán leginkább annak köszönhető, hogy a Firefox azonnali frissítési rendszert használ, szemben az előre ütemezett változattal, és mivel külön alkalmazásként kevésbé integrált része az operációs rendszernek, valószínűbb, hogy a felhasználók élnek is ezzel a lehetőséggel. A befutónak itt az Opera látszik, melyben kevés hibát találtak, és kevés támadást is indítanak ellen. Ez azonban annak köszönhető, hogy nagyon kevesen használják, így nem áll a figyelem középpontjában, mint például elsősorban az Internet Explorer. A figyelem pedig fontos tényező, mivel nagyjából 30 ezer hibák kihasználására szolgáló szoftvert tartalmazó szerverről tudunk jelenleg, és nem mindegy, hogy ezek mely szoftver ellen irányulnak.

A népszerűség tehát nyilvánvalóan hátrányokkal is jár, a  helyzet azonban folyamatosan változik, az IE már a 7-es, a Firefox a 2.0-s, az Opera pedig a 9-es változatnál tart. A verziók megválasztása is fontos szempont lehet, az IE felhasználók 38 százaléka a mai napig nem töltötte le a 7-es változatot, annak ellenére, hogy a Microsoft komoly erőfeszítéseket tett az új verzió biztonsági szintjének fokozására.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR két új okostelefonja mellett új termékkategóriát is bemutatott

A Honor új termékek és új termékkategóriák bejelentésével tovább erősíti elkötelezettségét egy intelligens eszközökön keresztül összekapcsolt világ megalkotása iránt. A Honor MagicBook széria alatt két ultravékony és könnyű laptopot találunk a hordozhatóság jegyében, a márka emellett bemutatta a Honor Magic Earbuds fülhallgatót is. A novemberben bejelentett MagicWatch 2 okosóra új funkciókkal bővül, és az eszközhöz további óraszíjak is elérhetőek lesznek.

2020. február 25. 19:26

Az áprilisban érkező MatePad Pro ötvözi a kiterjesztett élményt és a nagy teljesítményt

A Huawei Fogyasztói Üzletága bemutatta legújabb generációs tabletjét, a Huawei MatePad Pro-t. Az új, 5G-képes verzióban is kapható csúcskategóriás készülék kiemelkedő képernyő-test arányú kijelzőjével, a vállalat legerősebb, Kirin 990 csúcsprocesszorával – és a tabletek között elsőként – vezeték nélküli töltéssel érkezik a boltok polcaira.  

2020. február 25. 15:04

Megérkezett a Fujitsu két új, nagy teljesítményű munkaállomása

A Fujitsu bemutatta a műszaki és kreatív iparágak nagy teljesítményigényű felhasználóinak követelményeire optimalizált, két új munkaállomását. Az új rendszerek a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek teljesítmény és a tervezés támogatása terén.

2020. február 25. 12:15

Usernet: Újabb internetes átverés szedi áldozatait

Az elmúlt fél évben új internetes átverés szedi áldozatait, amely elsősorban a hazai, elsősorban az online szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat célozza meg. Az átverést a legtöbb szakember „túlfizetéses” átverésnek nevezi.

2020. február 25. 10:43

Tovább bővíti portfólióját az amerikai techpiacon a magyar Stylers Group

A dinamikusan fejlődő IT-szektorban is látványos eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalati informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Stylers Group, több mint 600 millió forintos összárbevételt realizálva. A valóra vált amerikai sikersztori 2004-ben kezdődött egy kollégiumi szobában, a tíz éves jubileum pedig teljes arculat- és profilváltást hozott. A cégcsoport San Diego-i irodáját is a magyar szürkeállomány tartja az élmezőnyben, ennek köszönhetően a Stlyers Group az elmúlt öt évben megduplázta árbevételét az amerikai piacon, de nincs megállás: idén újabb területeket hódít meg a cég.

2020. február 25. 09:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás