A Getronics első féléve: több mint kétszeresére nőtt a veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 30. 09:04

A holland Getronics számítógépes szolgáltató szerdán 108 millió euró adó utáni veszteséget jelentett az első félévről, több mint kétszer nagyobbat a tavalyi első félévi, 41 milliós hiánynál, a nem folytatott tevékenységek beszámításával.

Csak a folytatódó tevékenységekből is 108 millió euró volt a veszteség, a tavalyi első félévi, 22 milliós adózott eredmény helyett. A veszteséget most az amerikai, a nagy-britanniai és spanyolországi tevékenységhez kapcsolódó, 50 millió eurós, 25 millió eurós, illetve 13 millió értékleírás növelte, ezzel együtt egész évre is nettó veszteséget jósolnak a cégnél. A japán részleg 70 százalékának eladása további 10 millió eurós tőkeveszteséget okozott.

A korábbi években is növekvő veszteséget tavaly még főleg az olasz részleg okozta, azt tavaly júniusban végre sikerült eladni.

Az üzemi mérleg 77 millió eurós hiányra váltott a tavalyi első félévi 21 milliós többlethez képest. A cég nehezen tudja tartani árait, több szerződése gyengén teljesített, ügyfeleket vesztett Amerikában.

A forgalom, 1,28 milliárd euró, 2 százalékkal kisebb volt a tavalyi első félévi 1,308 milliárdnál, de az eladott részlegeket nem számítva, szervesen 5,5 százalékkal nőtt. A tavalyi első félévben a bevétel még 11 százalékkal meghaladta a 2005-ös első félévit. A szolgáltatásokból idén nem változott a bevétel, 1,135 milliárd euró volt - tavaly az első félévben még 16 százalékkal nőtt -, a termékek eladásából 19 százalékkal csökkent, 145 millióra.

Tavaly új átszervezési programot kezdtek 10 millió eurós költséggel, ezer állás megszüntetésével . Addig 25 ezer embert foglalkoztattak harminc országban, jelenleg 24 ezren vannak a cégnél 25 országban.

Tavaly június végén a Getronics megegyezett az osztrák Kapsch távközlésiberendezés-gyártó és információs technológiai céggel, hogy a Kapsch átveszi a Gentronics osztrák, cseh, szlovák és lengyel részlegét.

Most július végén közölték, hogy a holland KPN távközlési szolgáltató 766 millió euróért meg akarja venni a Gentronicst. A Getronics vezetése elfogadásra javasolja az ajánlatot. A KPN július vége óta tőzsdei vásárlásokkal már megszerezte a Getronics 29,9 százalékát. Az ajánlat hivatalos közzététele szeptemberben várható.

  •  


A Getronics magyarországi részlege és a budapesti globális szolgáltató központja továbbra is fontos szerepet játszik a cég világméretű tevékenységében, erősítették meg a csoportnál még tavaly.

Az 1990-ben alakult magyar részleg 1999 óta működik a Getronics égisze alatt, Getronics (Magyarország) Kft. néven.

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló GKM-rendelet értelmében a díjakat az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. szedi be, amely informatikai üzemeltetési és karbantartási szerződést kötött a Getronics (Magyarország) Kft.-vel. Ennek alapján bármely létrejövő rendszeren fennálló jog, valamint a kapcsolódó know-how kizárólagos tulajdonosa a kft., így az esetleges továbbfejlesztéshez az ő hozzájárulása szükséges.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) augusztus 17-én eljárást indított a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) ellen, mert az elektronikus útdíj ellenőrzési pályázat kapcsán nem látja indokoltnak a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás kiírását. Előzőleg a pályázatra egyedül az Állami Autópálya Kezelő kapott meghívást, amely szállítóját, a Getronics (Magyarország) Kft.-t is viheti magával. Az útdíjrendszer 2009-re ígért kiépítése, valamint ötéves üzemeltetése sajtójelentések szerint 2008-2013 között 92,8 milliárd forintos kötelezettséget ró a központi költségvetésre.

  •           


Tavaly a holland Getronics adó utáni vesztesége 145 millió euró volt, a 2005-ös, 4 milliós adózott eredmény helyett.

A folytatódó tevékenységekből az adó utáni hiány 54 millió euró volt, a 2005-ös, 60 milliós többlet helyett.

Az üzemi eredmény 77 százalékkal 23 millió euróra csökkent 99 millióról.

A bevétel 4 százalékkal 2,627 milliárd euróra gyarapodott a folytatódó tevékenységekből. A szolgáltatásokból 7 százalékkal 2,28 milliárd euróra nőtt, a termékeladásból 14 százalékkal 347 millióra csökkent a bevétel.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09