2,5 millió eurós bírság illegális szoftverhasználatért

forrás Prim Online, 2007. szeptember 18. 12:17

A BSA a napokban írta alá azt a megállapodást, melynek értelmében az eddigi legmagasabb összegű, 2,5 millió euró értékű, peren kívüli egyezséget köt a szervezet egy nemzetközi médiavállalattal, amelynél jelentős hiányosságokat találtak a szoftverlicencek terén. Miután az Adobe, az Autodesk, az Avid és a Microsoft nevében a BSA büntetőjogi feljelentést tett, a médiacég az illegális szoftverhasználat következtében most jelentős többletköltségekkel kénytelen szembenézni.

A BSA bejelentésének eredményeként a rendőrség razziákat tartott a vállalat épületeiben és lefoglalta annak vagyontárgyait. A tavalyi évben végzett házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat – amelynek nevét jogi megfontolásból nem hozzák nyilvánosságra – összes személyi számítógépét. A BSA összehangolt vizsgálatot indított a vállalat más országokban működtetett egységeinél is, hogy feltárja a licenc előírásoknak meg nem felelő hiányosságokat. A jogi eljárás eredményeként arra kötelezték a vállalatot, hogy távolítsa el a rendszereiről az összes illegálisan használt szoftvert, és vásárolja meg a megfelelő licenccel azokat a szoftvereket, amelyeket a jövőben használni kíván. Ugyanakkor tekintélyes nagyságrendű bírság megfizetésére is kötelezték a céget, kártérítésként a hosszú ideig történő illegális használat miatt.

Egy az érintett céget képviselő, névtelenséget kérő forrás szerint: „Ez a helyzet azért állt elő, mert egyetlen személyt bíztunk meg azzal, hogy biztosítsa a jogkövető használatot, és egyszerre minden telephelyünkön irányítsa szoftvergazdálkodásunkat. Mindez ráadásul egy olyan időszakban, mikor a vállalatnál gyors ütemű expanzió zajlott. A cég vezetését megdöbbentette a helyzet súlyossága, és elismerte, hogy a megfelelő szoftvergazdálkodást szolgáló eljárások és eszközök alkalmazásával ez az egész elkerülhető lett volna.”

A BSA nemzetközi végrehajtó eljárásának eredményeként a felek végül peren kívüli megállapodást kötöttek, valamint jövőbeli együttműködésben és rendszeres auditálásokban egyeztek meg.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digital Health Summit – minden, amit ma tudhatunk a jövő egészségiparáról

Vajon elvégezheti egy robot a műtét utáni rehabilitációt, úgy, hogy a terapeuta több ezer kilométerről figyeli a gyógyulást? Miért lehet jó ötlet a digitalizált receptfelírás az orvosnak, betegnek és persze a finanszírozónak egyaránt? Kinek, mikor és hogyan érdemes befektetni a digitális egészségügybe? Izgalmas kérdések, viták és valódi válaszok várják a résztvevőket a digitális egészségügy első hazai konferenciáján, 2020. február 27-én.

2020. február 24. 13:22

Előre törnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing Mood Barometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt, sőt a hagyományos direktmarketing területek egyre kedvezőbb hirdetői megítélését. 

2020. február 24. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás