Hárommagos Phenom CPU-t is piacra dob az AMD

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 20. 09:06

Az eddig bejelentett kettő- és négymagos verziók mellett az AMD egy három processzormaggal szerelt Phenom asztali CPU modellt is forgalomba hoz, 2008 elején.

Az AMD indoklása szerint a hárommagos lapkák létjogosultsága teljes, mivel egyfelől észrevehetően jobb teljesítményt nyújtanak, mint a kétmagos CPU-k, másrészt pedig jóval olcsóbbak a négymagosaknál. Ez utóbbi pedig igen fontos tényező a PC-processzorpiac oroszlánrészét birtokló Intel-lel folytatott versenyben. Amint azt Brent Barry termékmenedzser a sajtónak kifejtette, a hárommagos verzió architektúrája tulajdonképpen megegyezik majd a négymagos Phenom-éval, csak éppen az egyik mag ki lesz iktatva a használatból. Barry szerint ráadásul a tervezett gyártási kapacitás jelentős részét fedezni fogják majd azok az egyébként selejtnek nyilvánított négymagos CPU-k, amelyeknek egyik processzormagja nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A Phenom az asztali Athlon utódaként a felső réteget képviseli, és idén egyelőre 2-2,4 GHz közötti órajelű verziói fognak megjelenni, kétmagos X2 és négymagos X4 változatban. 2008 elején egy 2,8 GHz-es változat is megjelenik a piacon, illetve a Phenom FX lapkák szintén jövőre érkeznek, és órajelük 2,6 GHz-től indul majd. A cég a hárommagos verzióról egyelőre nem árult el technikai részleteket.

Kulcsszavak: AMD processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Cyber Signals: egyre több kibertámadás éri a sporteseményeket és helyszíneiket

A sport– és szórakoztató rendezvények gördülékenyebb és kényelmesebb lebonyolításához egyre több digitális szolgáltatást vesznek igénybe a helyszínt biztosító intézmények és a szervezők. Emiatt megnőtt a háttérinfrastruktúrák sérülékenysége, kedvező célpontot kínálva a kiberbűnözőknek. A Cyber Signals ötödik kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen sokrétű kiberbiztonsági előkészületekre van szükség ahhoz, hogy a rendezést vállaló intézmények infrastruktúrája mellett a sportolók, sportszövetségek és szponzorok, valamint a rendezvényeket látogató közönség adatai védve legyenek a kibertámadásoktól.

2023. szeptember 25. 20:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59