Gordos Géza köszöntése - konferenciával

Kovács Attila, 2007. szeptember 21. 18:19

A hazai hírközlés kiemelkedő szakmai alakja, Gordos Géza műegyetemi professzor 70 éves. Az évforduló tiszteletére és Gordos Géza munkásságának tisztelegve, "A beszédtechnológia kora - Pillanatfelvétel közös szakmai életünkről - Találkozó a 70 éves Gordos Gézával" mottóval konferenciát rendeztek. A szeptember 21-én Pátyon megtartott eseményt a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), valamint Havass Miklós, Magyar Gábor, Mojzes Imre, Sipka Júlia és Talyigás Judit szervezték. Köszöntő előadások egész sora hangzott el:  korábbi és mai munkatársai, a hazai távközlés, infokommunikáció korábbi és jelenlegi vezető személyiségei idézték fel Gordos Géza munkásságát.

Gordos Géza a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) egyetemi tanára, aki közel negyven éve alapította a gépi beszédfeldolgozási labort, továbbá a 15 éve az Ericssonnal közösen létrehozott Nagysebességű Hálózatok kutatólaboratórium alapító elnöke. 1960-ban szerzett villamosmérnöki diplomát a BME-n. Ő indította el a beszédkommunikációs területen a kutatást és fejlesztést 1969-ben. Ez a munka azóta is megszakítás nélkül folyik a beszédfeldolgozás gyakorlatilag minden jelentős területén. Magyarországon ez a beszédkutatási oktató-kutató hely rendelkezik a legszélesebb tudományos spektrummal, a legnagyobb létszámmal és a legjelentősebb eredményekkel. Kiemelkedőek az eredmények és a több évtizedes tapasztalatok a beszédtechnológia ipari alkalmazása mellett a fogyatékos (beszéd- és látássérült) emberek támogatására szolgáló rendszerek általános technológiák adaptációjával történő megvalósításában. Jelenleg beszédkutatási munka a tanszéken három laboratórium keretében folyik.

A hetvenes évek közepén Gordos Géza vendégprofesszorként és egy távközlési mérőműszergyár tanácsadójaként dolgozott Angliában. 1991 és 1997 között a műegyetem kutatási rektorhelyettese, a Matáv 1993-as privatizálásáig a társaság igazgatótanácsának elnöke volt. 1999-2002-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. Néhány további a 32 szakmai díja, kitüntetése közül: Széchenyi-díj (2000); The European Information Technology Prize (1996); Certificate of Achievement, Technical Cooperation Program in Regulatory Reform (1995, USA); Gábor Dénes díj (1994); Kempelen Farkas díj (1991); Puskás Tivadar díj (1983, 2000); Akadémiai díj (1999); Akadémiai Szabadalmi Nívódíj (1997); nívódíj a Gordos-Takács: Digitális beszédfeldolgozás című könyvért (1984).

Kulcsszavak: HTE konferencia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A munkahely elhelyezkedése a legfontosabb, amikor állást keresünk

Hogyan befolyásolja az álláskeresésünket és munkahely választásunkat a lakhelyünk? A Profession.hu friss felmérésének válaszadóinak 69,4 százalékával előfordult már, hogy csak azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás a munkahely és az otthonuk között. Az állásportál most egy szerencsés álláskereső rezsijét és lakbérét egy teljes évre átvállalja egy budapesti új építésű társasházban, így segítve a könnyebb elhelyezkedést.  

2020. január 24. 11:10

Ezekre a techológiai trendekre érdemes most figyelnie cégvezetőként!

2020 talán minden eddiginél nagyobb kihívások elé állítja a magyar vállalkozásokat a digitalizáció terén, hiszen a technológia soha nem látott ütemben alakítja át a vállalatok működését. Akár kisvállalkozásról, akár közepes méretű- vagy nagyvállalatról van szó, az aktuális tech trendekkel minden cégvezetőnek érdemes tisztában lennie. Ennek érdekében az itthon nagyvállalati szoftverek fejlesztésével foglalkozó Stylers Group informatikai cégcsoport szakértője egy csokorba gyűjtötte azokat a technológiai megoldásokat, melyek várhatóan meghatározók lesznek a vállalatok digitális transzformációja terén 2020-ban.

2020. január 23. 18:05

HONOR szelfikutatás: Az európaiak évente közel 600 szelfit készítenek magukról

A Honor okostelefon márka Európa több országában készített kutatása alátámasztja, hogy a szelfik népszerűsége továbbra is töretlen. A márka folyamatos fejlesztéseinek középpontjában a kamerák fontos helyen szerepelnek, a szelfikamerákon keresztül is igyekszik támogatni a felhasználókat a vizuális történetmesélésben és az önkifejezésben. A szelfikutatáson keresztül pedig igyekszik még jobban megismerni a felhasználói igényeket és a szelfizés aktuális trendjeit.

2020. január 23. 13:12

Folyamatos növekedés a mobilfizetésben

Az előző évhez viszonyítva 2019-ben is tovább növekedett a mobilparkolási és mobilfizetéssel megváltott autópálya-matrica, HU-GO TopUp és viszonylati jegy tranzakciók száma. A 2019. június 3-án elindított közlekedési mobiljegyet az első hét hónapban már (2019. június 3 - 2019. december 31. között) közel 100 ezer alkalommal vették igénybe a felhasználók. A 2014-ben elindított Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren országosan elérhető szolgáltatásokat már 2,6 millióan használják.

2020. január 23. 11:58

Accenture kutatás: Innovációs szakadék hátráltatja a növekedést

Miközben a vállalatvezetők többsége megbízik jelenlegi informatikai (IT) rendszerében, sokan mégsem nem tudják elérni azt az innovációs szintet, amely ösztönözné a növekedést és növelné az árbevételt – állapította meg az Accenture globális tanulmánya.

2020. január 23. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás