Még 18 hónapig is eltarthat a DVD formátumháború

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 26. 20:21

Az elemzők szerint a felhasználók felnőttek a formátumok óvatos kezeléséhez, így az egyre kínosabb új generációs formátumháború valószínűleg másfél év múlva dől majd el véglegesen.

Az elemzői körökben mérvadónak tekintett Forrester Research lelombozó híreket közölt a piaci szereplőkkel. Jóslatuk szerint akár 18 hónapig is elhúzódhat a Blu-ray és a HD DVD harca, ami tulajdonképpen senkinek sem tesz jót. A legnagyobb gond az, hogy hiába tesz fontos bejelentéseket havonta többször mindkét formátumot támogató csoport, a vásárlók bizalmatlanok. Erre minden okuk meg is van, hiszen nem egy ígéretes műszaki megoldást, fájlformátumot láttak már eltűnni a süllyesztőben, ráadásul itt saját pénzükről van szó. Az eredeti tervek szerint már régen nagyfelbontású DVD-k lennének az otthonokban, ám a formátumháború káros hatásaként széleskörű felhasználói elfogadottságuk egyelőre alig mérhető. A megoldást segítheti, hogy egyre több gyártó egyre olcsóbb modellekkel jelentkezik, ám ez még mindig nehéz választás elé állítja a felhasználókat. Kiút lehet a például az LG által fejlesztett, mindkét normát kezelni képes készülék is, ám akár lejátszóról, akár felvevőről beszélünk, ez dupla jogdíjat jelent a két csoport felé, a sokáig remélt megállapodás hiánya miatt. Az egyik legfenyegetőbb rém azonban az lehet, hogy a saját megoldásukat körömszakadtáig védő cégek a két szék között a földre esnek, mivel a letöltések sebességének növekedésével lassan megkérdőjeleződik a korongok létjogosultsága. Könnyen elképzelhető, hogy nemsokára, ha valakinek kölcsön akarunk adni egy nagyfelbontású filmet, egyszerűen elküldjük neki az interneten, mindenféle lemez nélkül.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD HD DVD trend

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05