Önkímélő flash merevlemez a Hitachitól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 29. 22:50

A merevlemezek leváltására szolgáló flash alapú SSD meghajtók gyakran elhallgatott hibája, hogy az állandó írás, újraírás miatt bizonytalan élettartalmuk. A Hitachi egy egyszerű, de ötletes megoldással hidalja át ezt a problémát, az újdonság ráadásul sorozatgyártásba is kerül.

A flash alapú SSD „merevlemezek” előretörése megállíthatatlannak tűnik, idővel sokkal kisebbek lehetnek mint elődjeik, szinte teljesen érzéketlenek a külső fizikai behatásokkal szemben, és még könnyebbek is. Nem véletlen, hogy a PC-gyártók már nem csak a noteszgépekben, de az asztali modellekben is tervezik bevetésüket. Azonban az új megoldás  gyakran elhallgatott Achilles sarka, hogy a flash memóriák nem igazán az állandó írásra, újraírásra készültek, így élettartalmuk könnyen nem hogy hosszabb, de rövidebb lehet, mint hagyományos mágneses korongokra épülő társaiké, márpedig az sem kielégítő. A Hitachi megoldása erre a helyzetre igen ötletes és egyszerű. A legnagyobb gondot nem a különböző dokumentumok elmentése jelenti, hiszen az ilyen írási feladatok meglehetősen ritkák. Az SSD gyengéje az, hogy az operációs rendszer és a különböző szoftverek állandóan kisebb nagyobb adatcsomagokat írnak és újraírnak a merevlemezre, akár a felhasználó tudta nélkül, ez elengedhetetlen működésükhöz. Az ilyen, jellemzően kicsi, de nagyon gyakori írási feladatokra a Hitachi beépített egy külön DRAM egységet SSD-jébe, amivel gyakorlatilag megszünteti a problémát. A valós mentések továbbra is az SSD-re történnek, míg a csak működéshez szükséges, a gép kikapcsolásakor úgyis elvesző, felülírt adatok csak a DRAM-ot járják meg, jelentősen megkímélve a központi flash memóriát. Mindez azt jelenti, hogy a Hitachi SSD-i százszor hosszabb élettartalmúak a versenytársak jelenlegi modelljeinél, ami óriási piaci előnyt jelent. A gyártók felé már a következő hónapban kiszállítják a tesztpéldányokat, majd rövidesen megkezdődhet a sorozatgyártás is.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01