Lassan terjed az elektronikus ügyintézés

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 1. 09:30

Az elektronikus hitelesítés-szolgáltatással foglalkozó NetLock Kft. a tavalyi 165 millió forintos bevételét az idén is 20 százalékkal növeli, miközben a piac gyakorlatilag stagnál.

Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar elektronikus hitelesítésszolgáltatási piac éves növekedése szinte hibahatáron belüli, mivel évente mindössze 3-4 projekt van összesen, s ezek egy részét nyilvánosan nem is hirdetik meg.

Éppen azért a piacon 10 éve működő, szegmenstől függően 50-70 százalékos részesedéssel rendelkező NetLock az elmúlt 8 évben nem is emelt árat. A társaság az időbélyegzés piacán 70 százalékos, a magánszemélyeknek kiadott elektronikus aláírás-tanúsítványok területén pedig legalább 50 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az ügyvezető elmondta: az idén már most több, közel 3000 aktív tanúsítványt kezelnek, mint tavaly. A tanúsítványokat általában évente meg kell újítani.

Hozzátette: az elmúlt 6 évben összesen mintegy 10 ezer fizetős tanúsítványt állítottak ki, s most fejeztek be egy közel 500 minősített tanúsítvány kiadásával kapcsolatos projektet is.

A piac fejlődésével kapcsolatban Rózsahegyi Zsolt elmondta: a lassú növekedés egyik oka az, hogy az állam, illetve az állami és önkormányzati szervek nem tesznek elérhetővé tömegesen elektronikus adatokat, valamint nem szorgalmazzák eléggé az elektronikus ügyintézés elterjedését.

Aláhúzta: mindez annak ellenére így van, hogy a közigazgatásról szóló törvény mindenütt lehetővé teszi a elektronikus ügyintézést, ami sokkal gyorsabb és költségkímélőbb a hagyományosnál.

A ügyvezető szerint az üzleti életben problémát jelent az is, hogy az állami hivatalok nem szívesen adnak ki állásfoglalást sem az elektronikus ügyintézési kérdésekkel kapcsolatban. Ennek hiányában pedig az üzletfelek nagyon óvatosan használják az új és költséghatékony technológiákat, azaz nem mernek elektronikus számlákat befogadni, nem merik a papír dokumentumok hitelesített elektronikus változatát archiválni, mert nem tudják, hogy eljárásuk megfelel-e majd egy állami ellenőrzésen.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázat Innovációs díjasai

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt. 

2020. március 28. 14:31

Már Miskolcon is elérhető a közlekedési mobiljegy

Gyorsított bevezetési eljárással Miskolc Megyei Jogú Városának helyi közösségi közlekedésében - a MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járatain - is bevezetésre kerül március 27-én, péntektől a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által szolgáltatott készpénzkímélő közlekedési mobiljegy megoldás. A két társaság megállapodása alapján megvalósul az applikációban történő jegy- és bérletvásárlás lehetősége az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. valamennyi járatán.

2020. március 28. 12:17

A számlázás is home office-ra hangolható

Rengeteg cég és egyéni vállalkozó költözött home office-ba az elmúlt hetekben, hiszen a digitális lehetőségeknek köszönhetően ma már otthonról is intézhetjük napi feladatainkat. A kialakult járványügyi helyzetben érdemes minden fizikai kontaktust minimálisra csökkenteni, éppen ezért fontos, hogy számlaügyeink intézését is teljesen digitális útra tereljük. Ehhez nyújt segítséget a következő hónapokban a Számlázz.hu, akik több szolgáltatásukat is ingyenessé tették a járvány időszakában az otthoni munkavégzés, a zavartalan számlázás és könyvelés támogatására.

2020. március 28. 10:22

A Vodafone telefonos és online ügyintézésre kéri az ügyfeleket

A Vodafone Magyarország a koronavírus miatt kialakult helyzetben igyekszik olyan szolgáltatásokat és digitális megoldásokat nyújtani, amelyek segítik a lakosságot, a vállalkozásokat és a hatóságot ebben a nehéz időszakban.

2020. március 27. 18:39

Bátrak vagy tudatlanok vagyunk az online adatbiztonság terén?

Az Európai Unión belül a magyarok nyugtalankodnak a legkevésbé az adataik biztonsága miatt, ha internetezésről van szó. Pedig van ok aggodalomra, hiszen a Micro Focus felmérése szerint az online alkalmazások 94 százaléka tartalmaz valamilyen sebezhetőséget. A vállalat szakértői szerint úgy lehetünk biztonságban a weben, ha a felhasználók körültekintően veszik igénybe a szolgáltatásokat, és egyúttal a vállalatok is nagy gondot fordítanak a sérülékenységek vizsgálatára.

2020. március 27. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás