100 GB-os, négyrétegű Blu-ray lemez a Hitachitól

Milkovits Gábor, 2007. október 6. 18:03

A Hitachi olyan, négy adattároló réteggel ellátott Blu-ray optikai adattároló lemezeket fejlesztett ki, amelyek 100 GB kapacitásúak, és az eddig forgalomba hozott Blu-ray készülékeken is lejátszhatók.

A visszamenőleges kompatibilitás mindenképpen kulcskérdés, mivel eddig is napvilágot láttak már olyan nagy kapacitású többrétegű Blu-ray prototípusok, amelyek ugyanakkor nem lejátszhatóak a mostani lejátszókon és számítógépes meghajtókon. A Hitachi most azon dolgozik, hogy javítsa négyrétegű technológiájának jelminőségét, eközben pedig egy nem kevesebb, mint nyolc adattároló réteget tartalmazó lemezt is fejleszt, amely így 200 GB tartalom tárolására lenne képes. Külön kérdés persze a gyártás költsége, a filmstúdiók ugyanis nyilvánvalóan inkább adnak ki valamit két lemezen, ha az olcsóbb, mint a sokrétegű technológia. A 100-200 GB kapacitás persze nem is annyira a filmes DVD-k esetében lehet érdekes, hanem például a számítógépes adattárolásban, vagy a digitális videó-felvevőknél.

Eközben persze a rivális tábor sem szeretne lemaradni, hiszen a Toshiba nemrég egy háromrétegű, 51 GB-os HD DVD lemezt mutatott be. Így aztán a hasonló bejelentések korántsem jelentik a kéklézeres formátumok harcának végét, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a többrétegű adattárolást lehetővé tévő technológiát a szembenállástól független cégek is birtokolják, és az mindkét platformon egyforma hatékonysággal alkalmazható.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD Hitachi

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyensúly a kényelem és a csatlakoztathatóság között

Az ideális monitornak bármilyen irodában robusztusságot, kényelmet és komfortot kell nyújtania a felhasználónak. A mindennapi munka nehézségeihez tervezett Philips monitors 243S1 minden tulajdonsággal rendelkezik, ötvözi a kényelmes felhasználói élményt, a jó képminőséget, a teljesítményt és a tartósságot.

2022. január 24. 20:05

A Zyxel kibővített Nebula portfóliója már az 5G kapcsolatot is támogatja

A Zyxel Networks bejelentette, hogy Nebula Cloud Networking megoldása mostantól az 5G kapcsolatot is támogatja, biztonsági szolgáltatásait pedig közvetlenül a hozzáférési pontokra is kiterjeszti.

2022. január 20. 09:49

A Xiaomi új globális IoT kiberbiztonsági szabványt tett közzé

Az IoT eszközök használatára vonatkozó új közös, globális szabványra vonatkozó javaslatot tett közzé Xiaomi Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device Version 2.0 (Kiberbiztonsági Alapok a Fogyasztói IoT Eszközökhöz 2.0) néven a Xiaomi. Ezzel egyidejűleg a vállalat bejelentette, hogy egy újabb IoT-terméke kapta meg a BSI IoT Kitemark tanúsítványt. Két fontos hír, amely tovább erősíti a Xiaomi IoT ökoszisztéma biztonságos működésébe vetett bizalmat.

2022. január 19. 16:59

Hogyan lehet egy laptop tervezése fenntartható?

A Dell Technologies nem kizárólag új termékek létrehozására törekszik, hanem olyan új technológiákat is kutat, amelyek összetett társadalmi kihívásokra jelenthetnek választ. A vállalat több évtizede törekszik az ökológiai lábnyomának csökkentésére. A Dell Technologies az elmúlt évben bevezette a használt merevlemezekből kinyert alumínium újrahasznosítási folyamatát, a papírkészítési folyamat melléktermékéből készített bioműanyagot, és újrahasznosított szénszál-felhasználását több mint 540 ezer kilogrammra növelte. 

2022. január 19. 15:24

Milyen lesz a jövő munkahelye?

A hibrid munkavégzés során fennakadásokat okozhat a munkakörnyezet folyamatos változása. A jobb kommunikáció és az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében a Dell Technologies vázolt pár potenciális megoldást, amelyek a jövő munkahelyének szerves részei lehetnek.

2022. január 18. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58