100 GB-os, négyrétegű Blu-ray lemez a Hitachitól

Milkovits Gábor, 2007. október 6. 18:03

A Hitachi olyan, négy adattároló réteggel ellátott Blu-ray optikai adattároló lemezeket fejlesztett ki, amelyek 100 GB kapacitásúak, és az eddig forgalomba hozott Blu-ray készülékeken is lejátszhatók.

A visszamenőleges kompatibilitás mindenképpen kulcskérdés, mivel eddig is napvilágot láttak már olyan nagy kapacitású többrétegű Blu-ray prototípusok, amelyek ugyanakkor nem lejátszhatóak a mostani lejátszókon és számítógépes meghajtókon. A Hitachi most azon dolgozik, hogy javítsa négyrétegű technológiájának jelminőségét, eközben pedig egy nem kevesebb, mint nyolc adattároló réteget tartalmazó lemezt is fejleszt, amely így 200 GB tartalom tárolására lenne képes. Külön kérdés persze a gyártás költsége, a filmstúdiók ugyanis nyilvánvalóan inkább adnak ki valamit két lemezen, ha az olcsóbb, mint a sokrétegű technológia. A 100-200 GB kapacitás persze nem is annyira a filmes DVD-k esetében lehet érdekes, hanem például a számítógépes adattárolásban, vagy a digitális videó-felvevőknél.

Eközben persze a rivális tábor sem szeretne lemaradni, hiszen a Toshiba nemrég egy háromrétegű, 51 GB-os HD DVD lemezt mutatott be. Így aztán a hasonló bejelentések korántsem jelentik a kéklézeres formátumok harcának végét, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a többrétegű adattárolást lehetővé tévő technológiát a szembenállástól független cégek is birtokolják, és az mindkét platformon egyforma hatékonysággal alkalmazható.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD Hitachi

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo Yoga laptopjainak legújabb generációja az inspirációtól az önkifejezésig segíti a kreatív alkotókat

A hibrid világban való alkotás, fogyasztás és együttműködés most egyszerűbbé vált a Lenovo legújabb generációs Windows 11 Yoga laptopjaival, amelyek lenyűgöző teljesítményt, hihetetlen sokoldalúságot és egyszerű mobilitást biztosítanak elegáns és hordozható kivitelben.

2023. március 29. 21:30

A felhő gyors és kényelmes, de hogyan lesz biztonságos?

A felhőalapú IT rendszerekkel a vállalatok gyors, megbízható és könnyen elérhető technológiai szolgáltatásokhoz jutnak, amelyek maximálisan képesek támogatni az üzleti igényeket és a működést.  A felhőtechnológia alkalmazása ugyanakkor biztonsági kihívást is jelent a hozzáférések kezelése szempontjából, hiszen a vállalati IT infrastruktúra határai kibővülnek, így a védendő adatok köre is. Ezért elengedhetetlenül fontos egy felhőstratégia megalkotása és alkalmazása a vállalatok számára.

2023. március 29. 20:08

A Fujitsu európai partnerkapcsolatra lép a Nuixszal

A Fujitsu kibővítette partnerkapcsolatát a nyomozati analitikai és hírszerzési szoftvereket szállító Nuixszal az adatvédelmi, valamint a bűnözés és csalás elleni megoldások piacán. A Fujitsu európai portfóliójába felvett Nuix termékekkel az ügyfelek megbízhatóan értelmezni tudják működési területük bármilyen adatát.

2023. március 29. 14:15

Így válassza ki a megfelelő vezeték nélküli technológiát

A vezeték nélküli technológia ma már az emberek és a vállalkozások mindennapi életének szerves részét képezi. Csakúgy, mint mondjuk az elektromosság esetében, akkor döbbenünk rá a vezeték nélküli technológia fontosságára, amikor probléma adódik a hálózatunkkal. Éppen ezért most minden eddiginél fontosabb, hogy a szervezetek úgy alakítsák vezeték nélküli megoldásaikat, hogy azok megfeleljenek az üzletük sajátos igényeinek és elvárásainak.

2023. március 29. 11:21

A Kingston FURY tovább színesíti a DDR5 termékcsalád megjelenését

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY fehér hőelosztóval ellátott modellekkel egészítette ki díjnyertes Kingston FURY DDR5 memóriamodul-családját, még több lehetőséget biztosítva azok számára, akik minden szempontból kiemelkedő rendszert kívánnak építeni.

2023. március 28. 15:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08