100 GB-os, négyrétegű Blu-ray lemez a Hitachitól

Milkovits Gábor, 2007. október 6. 18:03

A Hitachi olyan, négy adattároló réteggel ellátott Blu-ray optikai adattároló lemezeket fejlesztett ki, amelyek 100 GB kapacitásúak, és az eddig forgalomba hozott Blu-ray készülékeken is lejátszhatók.

A visszamenőleges kompatibilitás mindenképpen kulcskérdés, mivel eddig is napvilágot láttak már olyan nagy kapacitású többrétegű Blu-ray prototípusok, amelyek ugyanakkor nem lejátszhatóak a mostani lejátszókon és számítógépes meghajtókon. A Hitachi most azon dolgozik, hogy javítsa négyrétegű technológiájának jelminőségét, eközben pedig egy nem kevesebb, mint nyolc adattároló réteget tartalmazó lemezt is fejleszt, amely így 200 GB tartalom tárolására lenne képes. Külön kérdés persze a gyártás költsége, a filmstúdiók ugyanis nyilvánvalóan inkább adnak ki valamit két lemezen, ha az olcsóbb, mint a sokrétegű technológia. A 100-200 GB kapacitás persze nem is annyira a filmes DVD-k esetében lehet érdekes, hanem például a számítógépes adattárolásban, vagy a digitális videó-felvevőknél.

Eközben persze a rivális tábor sem szeretne lemaradni, hiszen a Toshiba nemrég egy háromrétegű, 51 GB-os HD DVD lemezt mutatott be. Így aztán a hasonló bejelentések korántsem jelentik a kéklézeres formátumok harcának végét, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a többrétegű adattárolást lehetővé tévő technológiát a szembenállástól független cégek is birtokolják, és az mindkét platformon egyforma hatékonysággal alkalmazható.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD Hitachi

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39