Egészségügyi szolgáltatást indított a Microsoft

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 8. 09:10

Internet-alapú személyes egészségügyi adatszolgáltató rendszert indított Amerikában a Microsoft.

Az elsőszámú szoftvergyár HealtVault elnevezésű ingyenes szolgáltatásának lényege, hogy összegyűjti és egy központi helyen, a portálon bocsátja rendelkezésre a felhasználóra vonatkozó összes egészségügyi adatot. A titkosított adatbázisba kerülő adatok körét az ügyfél határozhatja meg, miként azt is, hogy ki férhet hozzá ezekhez az érzékeny információkhoz.

A páciens például megbízhatja háziorvosát, hogy kézzel írt recept helyett a rendszeren keresztül írjon fel neki orvosságot, és a digitális vényt küldje el a sarki patikába. Ezzel a megoldással például elkerülhető, hogy elkavarodjon a recept és kiküszöbölhető az esetenként olvashatatlan orvosi kézírásból adódó tévedés kockázata.

Régi ígéret, hogy egységes, a szolgáltatókat, biztosítókat és a pácienst összekapcsoló digitális, adatvédelmi szempontból kifogástalan rendszer váltja fel a papír alapú és nehézkes adminisztrációt. Ehhez járulhat hozzá a csütörtökön bemutatott kezdeményezés, amelyhez az amerikai egészségügyi szféra mintegy 40 szereplője csatlakozott.

Piackutatók szerint egyre többen használják a világhálót egészséggel kapcsolatos információk felkutatására, a HealtVault portálon ezért egy speciális kereső is működik. Az oldal használatáért a cégeknek és a pacienseknek sem kell fizetniük, a Microsoft reklámokkal akar bevételt és nyereséget termelni.

Számos informatikai vállalat készül webes egészségügyi alkalmazások beindítására, így például a legnépszerűbb internetes keresőprogramot működtető Google is, de a tervek lassan kerülnek a megvalósítási szakaszba, a többi között a mindenki által elfogadott szabványok hiánya és adatvédelmi problémák miatt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05