A Seagate is hibrid winchestert dob piacra

Milkovits Gábor, 2007. október 8. 18:10

Az úttörő gyártók (Samsung, stb.) után most a piacvezető Seagate is bejelentette, hogy egy flashmemória-modullal kiegészített merevlemezes meghajtót dob piacra noteszgépekhez.

A 2,5” Seagate Momentus 5400 PSD 80, 120, és 160 GB-os verziókban kerül forgalomba, SATA 1.5 interfésszel, 8 MB gyorsítótárral, és ami a lényeg, 256 MB flashmemóriával. Azért csak ennyivel, mert az eszköz máskülönben árban nyilvánvalóan aligha lenne versenyképes a hagyományos merevlemezes meghajtókkal. És ez csak az egyik akadály, amely ma még a hibrid számítógépes adattároló megoldások (HHD) útjában áll. A winchester a Seagate állítása szerint ugyan az átlagos 40 helyett 32 másodperc alatt képes betölteni a Windows Vista operációs rendszert, a legtöbb szoftveralkalmazás azonban, beleértve a felállás után magát a Vistát is, nem igazán tudja kihasználni a beépített flashmemória előnyeit. Ez még inkább igaz a ráépülő szoftverekre, illetve magára a BIOS-ra is. Az ilyen eszközök másik előnye egyébként az energiatakarékos működés; a Seagate HHD-i például 50%-kal kevesebbet fogyasztanak az azonos teljesítményű csak mágneslemezes winchestereknél.

A fent említett problémák ellenére elemzők szerint a Seagate jókor lépett, mivel egyrészt a Microsoft és a többi szoftverfejlesztő már gőzerővel dolgoznak az ilyen hibrid háttértárakhoz szabott megoldásokon, másrészt pedig a piacvezető aligha engedheti meg magának, hogy az innovációban lemaradjon versenytársaitól.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08