A megújult Szerzői Jogi Kézikönyv olvasható a neten

forrás Prim Online, 2007. október 11. 12:16

Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv, s a Bérczes László, Lendvai Zsófia és Gyenge Anikó által írt és Gyenge Anikó jogi szakértő által szerkesztett, 148 oldalas mű teljes terjedelmében immár elolvasható az ASVA - Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány – honlapján - www.asva.hu.

A közérthetően megfogalmazott, hasznos kézikönyv kitér a szerzői jogvédelem alapfogalmaira, részletezi a szerzői jog védelmének polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi eszközeit egyaránt. A könyv különös figyelmet szentel az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően hatályba lépett új, meglehetősen összetett vámjogi szabályozásoknak, valamint részletesen vizsgálja az új technológiákra vonatkozó, a műszaki intézkedés kijátszásának és a jogkezelési adat meghamisításának tényállását is. A kötet továbbá tartalmazza a legfontosabb jogszabályokat, illetve jogszabály-részleteket, és kitér az elmúlt évben foganatosított BTK jogszabályi változásokra is. A jogszabályok között megtalálható a Szerzői Jogi Szakértő Testület állásfoglalása a magáncélú másolásról.

Bár az 1999-es új szerzői jogi törvény hatályba lépését követően nem sokkal született olyan kézikönyv, mely az internet szerzői jogi kérdéseire is koncentrálva beszél a témáról, és lassan az egyetemi jegyzetek száma is bővül, mégis 2006-ig hiányzott a piacról az a szemlélet, melyet a Szerzői Jogi Kézikönyv képvisel. A napokban az ASVA honlapján immár a kötet megújult, frissített változatát olvashatják az érdeklődők. Az útmutató elsősorban azoknak a szakembereknek szól, akik a szerzői joggal a gyakorlatban találkoznak, de akik nem feltétlenül jogi végzettségű szakemberek.

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány):

Az ASVA-t 1992 –ben azzal a céllal alapították, hogy védje a az audiovizuális művek szerzői jogait és fellépjen a filmek, videokazetták, DVD-k, videó CD-k, interaktív játékok (PlayStation) illegális másolása, terjesztése és letöltése, valamint.a kábeltelevíziós jellopás ellen .Az alapítvány támogatói többek között az alábbi szervezetek:  Magyar Filmkiadók Egyesülete, Magyar Videó Kiadók Egyesülete, UIP Duna Film, SPI International, Warner Home Video, Antenna Hungária, Magnew, továbbá kábeltelevíziós műsorkészítők (Discovery Europe, Zone Vision, HBO, Eurosport, MTV Europe), valamint interaktív játékforgalmazók (Sony Playstation). Társszervezete a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Assotiation). Az ASVA együttműködik többek között az ORFK-val és VPOP-vel, valamint egyéb érdekvédelmi szervezetekkel az audiovizuális műveket érintő, szerzői jogokat sértő ügyek felderítésében és az azok elleni küzdelemben.

Kulcsszavak: ASVA jog szerzői jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20