Az Invitelé lehet a Tele-2 Magyarország

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 12. 08:22

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. megvásárolhatja a Tele-2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Kft.-t, amelyet a Tele2 AB svéd távközlési konszern adott el - a korábbi információk szerint -  mintegy 40 millió svéd koronáért (mintegy 1 milliárd forintért).

A vevő a tranzakció bejelentésekor, július 9-én azt közölte, hogy a Tele2 Magyarország Kft. vállalati értéken kalkulált vételára négymillió euró (1 milliárd forint), de ez a tranzakció lezárásakor módosulhat a Tele2 Magyarország nettó hitelállományától és a forgóeszközök nagyságától függően. Az ügyletet a magyar versenyhatóság jóváhagyása után véglegesítik - közölték akkor.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a versenyhivatali vizsgálat megállapította, hogy a két vállalkozás együttesen sem fenyeget egyetlen területen sem a piaci verseny beszűkülésével.

Az Invitel Magyarország második legnagyobb helyi vezetékes telefonszolgáltatója, amelyik saját hálózatán keresztül különféle hírközlési szolgáltatásokat nyújt, de alternatív szolgáltatóként jelen van más társaságok területein is. A Tele-2 pedig alternatív hírközlési szolgáltató.

Az Invitel irányító tulajdonosa a Teledenmark A/S, amelynek 50 százalékot meghaladó tulajdona van a Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) nevű amerikai társaságban. A HTCC több társaságon keresztül irányítja a Teledenmark-csoport magyar tagjait, az Invitelt, a Hungarotel Zrt.-t, a Pantel Távközlési Kft.-t, a Pantel Technocom Kft.-t, valamint az Euroweb Zrt.-t. A Tele-2 közvetlen tulajdonosa a Tele2 Europe S.A., amelyet Európa vezető alternatív telekommunikációs szolgáltatója, a svéd Tele2 AB irányít.

A GVH várakozásai szerint a HTCC csoport a Tele-2-vel együtt még inkább képes lesz versenyt generálni a legnagyobb magyar szoláltatóval, a Magyar Telekommal szemben. A versenyhivatal közleménye megállapítja továbbá, hogy a kábelszolgáltatók a HTCC területén is erősítik a versenyt.

A piaci folyamatok elemzése során a GVH úgy találta, hogy a hírközlési piac liberalizálása nyújtotta lehetőséget a Tele2 és más alternatív szolgáltatók kihasználták. A hívásforgalmazás területén az alternatív szolgáltatók kezdeti sikeres piacszerzésére a hálózattal rendelkező korábbi koncessziós szolgáltatók (így például az Invitel, a Hungarotel és a Magyar Telekom) díjaik megfelelő kiigazításával reagáltak, aminek következtében a volt koncessziósok piacvesztése megállt. A korábban megnyílt és vonzónak tűnő piaci lehetőségek bezárultak, illetve kevésbé bizonyulnak vonzónak az alternatív szolgáltatók számára. Mindezt a folyamatot csak felerősítette az, hogy a szóban forgó piac stagnáló, vagy inkább szűkülő. Míg 2000-ben országosan 3,798 millió volt a bekapcsolt fővonalak száma, addig 2006 végére ez a szám 3,381 millióra esett vissza. A csökkenést elsődlegesen az egyéni előfizetések számának visszaesése magyarázza - írja a GVH a közleményben.

A svéd távközlési cég korábbi közlése szerint 2007 május végén a Tele2 Magyarország mintegy 490 ezer vonalas telefonfelhasználót szolgált ki. A Tele2 Magyarország árbevétele 2006-ban 374 millió svéd koronának (mintegy 10 milliárd forintnak), EBITDA vesztesége pedig 31 millió koronának (837 millió forintnak) megfelelő összegű volt.

A New York-i tőzsdén jegyzett HTCC cégcsoport az Invitel, a Pantel és a Hungarotel tulajdonosaként összesen 700 ezer előfizetőnek nyújt hang-, adat- és internetszolgáltatást, és jelentős erőt képvisel a közép- és kelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon.

Kulcsszavak: Invitel Tele2 +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Cégépítés COVID idején: mit hoz 2022 a vállalkozások számára?

Az ünnepek közeledtével az üzleti életben is megkezdődik az évértékelés, illetve a 2022-re kitűzött célok megfogalmazása és a stratégiai tervezés. A hullámzó válsághelyzet és a folytonos bizonytalanság miatt még a legnagyobb piaci szereplők is félve tekintenek a jövőbe, miközben a kis- és középvállalkozások számára gyakran valóban a lét a tét. Költségoptimalizálás, digitális fejlesztések, stabil beszállítói- és ügyfélkör kialakítása – csak néhány feladat, amit most fontosabb megugrani, mint valaha. Melyek lesznek 2022 legégetőbb kihívásai a KKV-k számára és milyen megoldások segíthetnek sikerrel megbirkózni a nehézségekkel? A Brillit.com online üzleti platform szakértői elmondják, mit érdemes átgondolni az évvégi számvetés során.

2021. december 3. 16:22

Ismét nagyszabású beruházásba kezd a Schaeffler Szombathelyen

A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler tovább erősíti a hazai telephelyek iránti elkötelezettségét. Kevesebb mint két hónapja adták át a második üzemet, egy tisztán e-mobility gyárat Szombathelyen, máris újabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházást indít a városban a Schaeffler. 

2021. december 3. 11:11

Együttműködés a vasúti kiberbiztonság erősítése érdekében

A Siemens Mobility és a RazorSecure együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy a gördülőállomány üzemeltetőket világszerte megnövelt vasúti kiberbiztonság felügyeleti megoldásokkal lássák el. A növekvő digitalizáció előnyökkel jár, de felveti a kibertámadások elleni megfelelő védelem szükségességét is. 

2021. december 3. 09:53

Szárnyal a vállalati aukciók világa, jövőre újabb robbanás jöhet

A törlesztési moratórium lejártával sok cég kényszerülhet megválni a hitelre vásárolt korszerű gépeitől, eszközeitől, amelyek így a másodpiacra kerülhetnek. A jó állapotú, használt berendezések újabb lökést adhatnak a felfutóban lévő online árveréseknek. A legnagyobb magyar vállalati aukciósház, a régióban is piacvezetőnek számító Intergavel Kft. épp most bonyolította le 1000. aukcióját, és akad szektor, ahol már több vagyontárgyat adnak el, mint mindenki más együttvéve.

2021. december 2. 15:21

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59