Az Invitelé lehet a Tele-2 Magyarország

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 12. 08:22

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. megvásárolhatja a Tele-2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Kft.-t, amelyet a Tele2 AB svéd távközlési konszern adott el - a korábbi információk szerint -  mintegy 40 millió svéd koronáért (mintegy 1 milliárd forintért).

A vevő a tranzakció bejelentésekor, július 9-én azt közölte, hogy a Tele2 Magyarország Kft. vállalati értéken kalkulált vételára négymillió euró (1 milliárd forint), de ez a tranzakció lezárásakor módosulhat a Tele2 Magyarország nettó hitelállományától és a forgóeszközök nagyságától függően. Az ügyletet a magyar versenyhatóság jóváhagyása után véglegesítik - közölték akkor.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a versenyhivatali vizsgálat megállapította, hogy a két vállalkozás együttesen sem fenyeget egyetlen területen sem a piaci verseny beszűkülésével.

Az Invitel Magyarország második legnagyobb helyi vezetékes telefonszolgáltatója, amelyik saját hálózatán keresztül különféle hírközlési szolgáltatásokat nyújt, de alternatív szolgáltatóként jelen van más társaságok területein is. A Tele-2 pedig alternatív hírközlési szolgáltató.

Az Invitel irányító tulajdonosa a Teledenmark A/S, amelynek 50 százalékot meghaladó tulajdona van a Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) nevű amerikai társaságban. A HTCC több társaságon keresztül irányítja a Teledenmark-csoport magyar tagjait, az Invitelt, a Hungarotel Zrt.-t, a Pantel Távközlési Kft.-t, a Pantel Technocom Kft.-t, valamint az Euroweb Zrt.-t. A Tele-2 közvetlen tulajdonosa a Tele2 Europe S.A., amelyet Európa vezető alternatív telekommunikációs szolgáltatója, a svéd Tele2 AB irányít.

A GVH várakozásai szerint a HTCC csoport a Tele-2-vel együtt még inkább képes lesz versenyt generálni a legnagyobb magyar szoláltatóval, a Magyar Telekommal szemben. A versenyhivatal közleménye megállapítja továbbá, hogy a kábelszolgáltatók a HTCC területén is erősítik a versenyt.

A piaci folyamatok elemzése során a GVH úgy találta, hogy a hírközlési piac liberalizálása nyújtotta lehetőséget a Tele2 és más alternatív szolgáltatók kihasználták. A hívásforgalmazás területén az alternatív szolgáltatók kezdeti sikeres piacszerzésére a hálózattal rendelkező korábbi koncessziós szolgáltatók (így például az Invitel, a Hungarotel és a Magyar Telekom) díjaik megfelelő kiigazításával reagáltak, aminek következtében a volt koncessziósok piacvesztése megállt. A korábban megnyílt és vonzónak tűnő piaci lehetőségek bezárultak, illetve kevésbé bizonyulnak vonzónak az alternatív szolgáltatók számára. Mindezt a folyamatot csak felerősítette az, hogy a szóban forgó piac stagnáló, vagy inkább szűkülő. Míg 2000-ben országosan 3,798 millió volt a bekapcsolt fővonalak száma, addig 2006 végére ez a szám 3,381 millióra esett vissza. A csökkenést elsődlegesen az egyéni előfizetések számának visszaesése magyarázza - írja a GVH a közleményben.

A svéd távközlési cég korábbi közlése szerint 2007 május végén a Tele2 Magyarország mintegy 490 ezer vonalas telefonfelhasználót szolgált ki. A Tele2 Magyarország árbevétele 2006-ban 374 millió svéd koronának (mintegy 10 milliárd forintnak), EBITDA vesztesége pedig 31 millió koronának (837 millió forintnak) megfelelő összegű volt.

A New York-i tőzsdén jegyzett HTCC cégcsoport az Invitel, a Pantel és a Hungarotel tulajdonosaként összesen 700 ezer előfizetőnek nyújt hang-, adat- és internetszolgáltatást, és jelentős erőt képvisel a közép- és kelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon.

Kulcsszavak: Invitel Tele2 +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Cisco Magyarország együttműködésében született meg a világszinten újdonságnak számító oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett több nagy informatikai cég (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszállt a megvalósításba.

2021. október 27. 20:25

A Baltikum legnagyobb légikarbantartó cége kezdi el használni az AerinX rendszerét

Folytatja nemzetközi piaci terjeszkedését a start-upból immáron scale-uppá érett magyar techcég, az AerinX. Az innovatív vállalkozás legújabb nemzetközi partnere a tallini központú, de globális piacra dolgozó Magnetic MRO. A két cég közötti megállapodás értelmében a Baltikum legnagyobb légikarbantartó vállalata hamarosan elkezdi használni az AerinX által fejlesztett kevert valóság (mixed reality) alapú, fejlett repülőgép átvizsgáló rendszert. 

2021. október 27. 13:59

Európa második legnagyobb akkumulátorgyártója kíván lenni Magyarország

Elsőként rendezett az infokommunikációs gyártók közül a technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató csúcstalálkozót Magyarországon a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a felhőszámítástechnika vagy a Big Data jelentőségét mutatta be a klímasemlegesség felé vezető úton. A rendezvényen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kaderják Péter, zöldgazdaság fejlesztési miniszteri főtanácsadó, valamint számos hazai iparági vezető, szakértő, illetve négy egyetem zöldenergia kutatást és fenntarthatóságot vezető képviselője is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Huawei az oktatás digitális átalakításáról, az 5G és a vezetékes hálózatok fejlesztéséről, valamint az okosvárosokat is magában foglaló hosszú távú együttműködésről írt alá megállapodást.

2021. október 27. 12:41

Így vásárolnak elektronikai cikkeket a magyarok

Elsősorban ár alapján választanak elektronikai eszközt a magyarok, a termék márkája közepesen meghatározó szempont, míg dizájnja szinte alig – derül ki az Euronics Műszaki Áruházlánc nemrégiben készült belső kutatásából, amelynek során a cég saját dolgozói körében mérte fel a magyarok elektronikai cikkekkel kapcsolatos vásárlási szokásait. A felmérés eredményeiből kiderül, hogy milyen elektronikai termékeket keresnek leginkább a hazai vásárlók és mi alapján döntenek egy-egy eszköz mellett.

2021. október 26. 18:31

200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a TIER

A TIER, Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója bejelentette, hogy sikerrel zárta legújabb, 200 millió dolláros, D sorozatú tőkebevonását, ezzel a vállalat megszilárdította pozícióját, mint Európa legtöbb tőkét bevonó mikromobilitási vállalata. A mostani tőkeinjekció, egy szélesebb körű tőke- és hitelfelvétel részeként, a korábbi befektetők, valamint az új partnerként belépő, a környezettudatos befektetéseiről ismert M&G Investments révén valósult meg. A 2 milliárd dollárra értékelt TIER eddig összesen, 660 millió dollárnyi forrást gyűjtött tőkejuttatás és hitelfinanszírozás formájában.

2021. október 26. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20