Avaya: befektetésvédelmi kommunikációs technikák

Kovács Attila, 2007. október 15. 10:32

Az újabb és újabb kommunikációs technológiák alkalmazásával a befektetés-védelem kulcsfontosságúvá válik a legtöbb vállalatnál. Az Avaya arról tájékoztatta szerkesztőségünket, elkötelezetten segíti ügyfeleit abban, hogy a már meglévő Avaya rendszereik legjelentősebb részeit (és néhány esetben más gyártók berendezéseit is) meg tudják tartani, miközben a konvergencia minden előnyét élvezhetik. Az amerikai cég szerint IP telefon megvalósításaik arra ösztönzik a vállalatokat, hogy elindítsák a kommunikációs hálózataik evolúcióját a tradicionális hangkommunikáció világából az IP telefóniára.

Az Avaya az ügyfelei befektetéseit különböző megoldásokkal (firmware, front ending stb.) védi.

Firmware alapú berendezések: 802.3af power támogatás az IP telefonok részére, hardware változtatás nélkül;  a 802.1ab (Link Layer Discovery Protocol) támogatása egy egyszerű firmware letöltéssel; a ma már jogos igénynek számító média-titkosítás.Az Avaya IP telefonjaban és Gateway eszközeiben megvalósította az AES médiatitkosítást a telefonok és a már meglévő Layer 2/3 infrastruktúra cseréje nélkül.

Technológiák: az Avaya különböző technológiákat fejlesztett ki, mint például a hang és jelzéscsatorna szétválasztása, valamint a Gateway-ek közötti alternatív irányítás, melyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek használhassák a meglévő WAN-t, így akár a QOS támogatás miatt amúgy szükséges hálózat upgrade is megtakarítható. Megtartja az integrációs pontokat, mint például a DCS struktúra, komplex hálózatba kötött üzenetkezelő rendszerek és a kontakt center alkalmazások.

Kiegészítések: a meglévő rendszer kiegészítése SIP trunk és SIP végpont támogatással, így az ügyfelek a SIP funkcionalitások mellett a klasszikus, megszokott telefonos szolgáltatásokat is igénybe vehetik. Ekkor az Avaya Communication Manager, mint SIP feature szerver is működik. Ügyfelek részére videokonferencia funkció használata: még azoknak az otthoni felhasználóknak is, akiknek nincs IP telefonjuk, vagy akiknek csak digitális készülékeik vannak.

A vállalati hálózatba integrálhatók a mobiltelefonok, ezáltal nagymértékben elősegíthető a mobilitás. Erre szolgál az Avaya Extension to Cellular és az Avaya  Seamless Communication Solution. Az Avaya megoldása lehetővé teszi a digitális telefonok további folyamatos használatát, így nem kell beruházni a 802.3af (Power Over Ethernet) berendezésekbe sem azokba a kiegészítő berendezésekbe, melyekre a 802.3af-nél általában szükség van (pl. UPS, CAT x újrakábelezés).

Lehetőség van a nagy múltú szolgáltatásfejlesztést migrálni: a saját fejlesztésű operációs rendszerről és hardverről a Linux alapú, nyílt szerverplatformra, megőrizve az összes létező felhasználói funkciót Megoldható, hogy a múlt századból való központkártyákat és telefonokat újra lehessen használni, mely az ügyfél meglévő beruházásainak kb. a 85% -át jelentheti. Mindezek mellett az Avaya lehetővé teszi az IP telefon telepítését oda és akkor, ahová és amikor szükséges.

Az Avaya Softphone támogatja az akár 15 évnél régebbi telefonokat is. A digitális és analóg készülékekkel is képesek vagyunk olyan funkciókat igénybe venni, mint a jelenlét indikáció, weben egy kattintással hívásindítás, LDAP integráció, alfanumerikus hívás, MS Outlook integráció és Posted Message, melyek használatához versenytársaink szerint IP telefonokra kell cserélni a meglévő készülékeket. A beruházás-védelem ezen formáján kívül az Avaya  továbbra is fejleszt új digitális/TDM telefonokat.

Front ending. Ha az ügyfélnek van egy elavult, kevés szolgáltatáskészlettel rendelkező alközpontja, amit nem szeretnének kidobni, azonban szüksége van egy konvergens, költségcsökkentésre is alkalmas IP telefon rendszerre, az Avaya erre is tud megoldást kínálni. Az ügyfél megőrizheti a jelenlegi beruházásait, mindezek mellett igénybe vehet olyan szolgáltatásokat is az öreg alközponton, amiket a meglévő rendszer csak önmagában már nem tudna nyújtani. A megoldás alapelve, hogy a meglévő alközpont és az azokra csatlakoztatott telefon készülékek és a kábelezés érintetlen marad, csupán a szolgáltatótól beérkezőkommunikációs vonalak és a régi alközpont közé bekerül az Avaya Gateway eszköze. Ebben az esetben gyakorlatilag az Avaya rendszerben található központi logika, az amely biztosítja hogy az így kialakított rendszer teljes egységként működjön. Amennyiben a meglévő, régi típusú készülékekkel is igénybe szeretnék venni az új szolgáltatásokat, akkor a hagyományos, akár analóg készülék mellett lévő PC-re a Softphone-t telepít az Avaya. Ezen keresztül az Avaya újabb szolgáltatásai elérhetők. Ekkor a meglévő rendszer hagyományos analóg készüléke és a PC-n futó Softphone logikailag összerendelve, egy egységet képeznek, és a számítógépen keresztül is lehet hívást indítani, fogadni, céges címlistából hívást indítani, hívás statisztikát készíteni. Természetesen az így kialakított rendszer bővítését már az új IP telefonokkal célszerű elvégezni.

Kulcsszavak: Avaya IP VoIP

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08