Tele2: csökkent a veszteség éves összehasonlításban

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 25. 09:01

A Magyarországról is kivonuló svéd távközlési vállalat, a Tele2 hétfőn 1,21 milliárd svéd koronás veszteséget jelentett adó után a harmadik negyedévről, egyszeri tételekkel együtt. A tavalyi harmadik negyedben 4,13 milliárd korona volt a hiánya egyszeri tételekkel együtt. Egyszeri tételek nélkül 138 milliós hiány volt az egy évvel korábbi 1,769 milliárdos hiány helyett.

A korábbi negyedévekhez képest rosszabbodott a helyzet, az egy évvel korábbihoz képest viszont javult, ezért a karcsúsítást és a balti és az orosz üzlet hozzájárulását dicsérték a beszámolóban. A bevétel kissé csökkent: 10,909 milliárd koronára az egy évvel korábbi 11,014 milliárdhoz képest, de 7 százalékkal nőtt 10,,76 milliárdra nőtt az időközben eladott részesedéseket leszámítva. A balti államokban és Oroszországban 35 százalékkal nőtt a bevétel a tavalyi harmadik negyedhez képest.

A második negyedben az adózott eredmény - egyszeri tételek nélkül - még 108 millió koronára csökkent az egy évvel korábbian 136 millióhoz képest, az első negyedben 82 millió svéd korona volt, az egy évvel azelőtti 143 millió helyett. Az átszervezési költségekkel és más egyszeri tételekkel együtt a második negyedben 412 millió koronás hiány volt adó után, az egy évvel korábbi 188 milliós többlet helyett, az első negyedben 6 milliós hiány, az egy évvel korábbi 230 milliós többlet helyett.

A vállalat a jövőben olyan piacokra összpontosít – elsősorban Oroszországra és a balti államokra - ahol pozíciói erősebbek és kedvezőbb a jövedelmezősége. Az átszervezés jegyében vált meg a cég a magyarországi érdekeltségétől. A Tele2-nél július elején közölték, hogy eladják a magyarországi vonalas szolgáltatást az Egyesült Államokban bejegyzett HTCC csoportnak (Hungarian Telephone and Cable Corp.), azon belül közvetlenül az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt-nek. A svéd társaság mintegy 40 millió svéd korona (egymilliárd forint) bevételhez jut az eladás révén. Az ügyletet október 11-én hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)

A Tele2 még májusban eladta dán leányvállalatát, 1,03 milliárd svéd koronáért, a norvég Telenornak, és most október elején bejelentették, hogy az olasz és spanyol leánycégeiket is eladják a brit Vodafone mobilszolgáltatónak, 7,1 milliárd svéd koronáért.

Szintén e hónap elején közölték viszont, hogy 160 millió svéd koronáért megvették az oroszországi Krasznodart és környékét kiszolgáló Telecom Eurasia mobilszogáltatót; a térség lakossága 5,1 milliós.

A társaságnak elsősorban a közép-európai és a dél-európai érdekeltségei szerepeltek a vártnál rosszabbul az első két negyedévben, mert ezek a részlegek erősen függnek a vezetékes piactól, és a mobilpiac is mind versengőbb. Közép-Európában – ahová Magyarországon kívül Ausztria, Németország és Lengyelország - tartozik a Tele2 veszteséges lett: az üzemi veszteség az első negyedévben 18 millió svéd korona volt, egy évvel korábban még 99 millió korona volt a nyereség.

Kulcsszavak: +céginfo Tele2

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50