Távmunkaházat adtak át Örkényben

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 26. 08:47

Távmunkaházat adott át csütörtökön Örkényben Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter.

A létesítmény használatának tapasztalatai alapján további hasonló távmunkaházak segíthetik majd országszerte a foglalkoztatást - hangsúlyozta Forgács Tamás a Távmunka Szövetség elnöke egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.

A mintegy 200 négyzetméteres távmunkaházban négy teremben 22 számítógépes munkahelyet alakítottak ki az ide távmunkát telepítő cégeknek. A létesítmény teljes infrastruktúrát, szakképzett munkaerőt kínál. A programhoz Örkény város 20 millió forint értékű ingatlannal, több millió forintos saját erővel járult hozzá, a felújításhoz, a berendezéshez az Európai Uniótól 32 millió forintos, a magyar kormánytól 8,5 millió forintos támogatást nyertek el. Az uniós programot a szlovákiai Udvard településsel együttműködve szervezték.

A program részeként százan szerezték meg a számítógép-kezelői szakképesítést, nyolcvanan közülük a konkrét távmunka feladatokra felkészítő tanfolyamon vesznek részt. Valamennyien nem kapnak majd munkát a távmunkaházban, de könnyebben vállalhatnak otthoni távmunkát, illetve más távmunka lehetőséget.

Jelenleg főként adatrögzítést, adatfeldolgozást, telefonos ügyfélszolgálatot, telefonos értékesítést, adatfelvételt, rendszerfelügyeletet helyeznek ki a cégek távmunkába, de ebben a formában lehetne végezni még igen sok más tevékenységet is, így például különféle ügyviteli, pénzügyi, számviteli, könyvelési, tervezési, számítógépes programfejlesztési feladatokat. A távmunka végezhető otthon, távmunka központokban, vagy mobil módon.

A távmunkaházat a város a Távmunka Szövetség kezdeményezésére, a szövetséggel együttműködve hozta létre. A szövetség partner kíván lenni a további hasonló létesítmények létrehozásában is. A távmunka segítséget adhat olyan térségekben is a foglalkoztatás javításához ahol az autópálya és más infrastruktúra hiánya miatt nem jelentkeznek beruházók.

Szakmai tanulmányok szerint egyes munkafolyamatok távmunkába szervezésével az alacsonyabb bér és ingatlanköltségek révén jelentős költségcsökkenés érhető el. A bérköltségek 30 százalékkal, az ingatlanköltségek mintegy 50 százalékkal alacsonyabbak vidéken, mint egy nagyvárosban.

Az örkényi távmunkaház megvalósításához készített elemzések szerint a távmunkaházas foglalkoztatás során dolgozónként évente mintegy 1 millió forint költségcsökkenés érhető el. Ez több mint 30 százalékos költségcsökkenést jelent a hagyományos irodai foglalkoztatáshoz képest.

A nem tipikus munkavállalási formák, így a részmunkaidős, a határozott idejű alkalmazás, a távmunka az Európai Unió régi tagállamaiban, főként az északi országokban jelentősen javította a foglalkoztatási szintet, ezért a magyar szaktárca is ösztönözi kívánja ezeket a munkavégzési módokat. Magyarországon a becslések szerint a munkavállalók 4 százaléka dolgozik távmunkában, miközben az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió északi országaiban ez az arány több mint 20 százalék.

A távmunka alacsony arányának egyik oka, hogy a magyar háztartások többsége nem rendelkezik internet-kapcsolattal. A dél-dunántúli régióban például 100 háztartásból csak 12-ből érhető el az internet, s még a közép-magyarországi térségben is 100 közül alig több mint 20 háztartásból.

A távmunkaházak segítséget adnak ebben a helyzetben, mert otthoni számítógép- és internet-kapcsolat nélkül is munka végezhető ezekben a létesítményekben. Ez jelentősen javíthatja a hátrányos helyzetű térségekben, a hátrányos helyzetű munkavállalók körében a foglalkoztatást.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

1,5 milliárd jogdíj: a legtöbbet magyar előadók kapják

1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ez az összeg csaknem 25%-kal meghaladja a tavalyit. A 2019. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási (játszási) és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A legtöbb jogdíjat magyar zenészek kapják. A kifizetési lista dobogóján három magyar művész áll, a második helyezett egy női előadó. 

2020. július 6. 17:32

Veszélyes árverseny a fuvarozásban

Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor szabálytalanságok sorát vállaló román kamionosok kiszorítják a hazai cégeket a magyar piacról. Az árverseny azonban a koronavírus-járvány időszakában még inkább kiéleződött. A NiT Hungary adatai szerint az összes magyar fuvarmennyiség 25-30 százalékát viszik el a román cégek, megrendelőik pedig zömmel multinacionális vállalatok, akik így a magyar fuvarozó vállalkozásokat a létüket is veszélyeztető árversenybe kényszerítik.

2020. július 6. 15:56

Új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet

A LEGO Csoport 7 év óta most először mutatott be új LEGO MINDSTORMS készletet. Az új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló 5 az 1-ben szett egy új mókás és kreatív programozói világot teremt, rengeteg kódolási és játékos tanulási lehetőséggel a fiatal feltalálók és építők számára.

2020. július 6. 14:38

Az ABB vízhűtéses, nagyfeszültségű motorjai nagy teljesítménysűrűséget kínálnak

Az új AXW 315 és 400 IEC vízhűtéses motorok átlagosan 40%-kal nagyobb teljesítményt adnak le, mint a hagyományos ventilátorhűtésű típusok. Mivel az állandó hűtés meghosszabbítja a szigetelés és a csapágyak élettartamát, a motor futásideje is hosszabb lesz.

2020. július 6. 13:14

Nyolc országból 110 startup ötlet érkezett a magyar innovátorokat segítő programra

Munkaerő-közvetítéssel, a kórházi adminisztráció csökkentésével vagy épp vendéglátó-ipari megoldásokkal keresnek választ a pandémia adta új problémákra is a Reload Hungary inkubációra jelentkező startupok. Az online megvalósuló programra nyolc országból pályáztak magyar innovátorok 17-től 70 éves korig. 

2020. július 6. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás