Ami a menedzsment számára láthatatlan marad

forrás Prim Online, 2007. október 28. 18:02

Nyugat-Európában az informatikai vezetők több mint 50 százaléka nem rendelkezik megbízható, valós idejű nézettel informatikai infrastruktúráiról – derült ki az EMC által vezetett új, IT-szolgáltatás felügyeleti felmérés eredményeiből. A felmérés során a Benelux-államok, Franciaország, Németország, Skandinávia, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Királyság 240 informatikai vezetőjét faggatták.

„Az alapvető informatikai infrastruktúra átláthatóságának a hiánya komoly kockázatokat jelent az adatközpont-konszolidációs és -migrációs projektek során, hiszen a cégeknek kézzel, időpocsékoló módon kell megbízható képet kialakítaniuk információs infrastruktúrájukról” – jelentette ki Chris Gahagan, az EMC erőforrás-felügyeleti szoftverekért felelős vezető alelnöke. „Ráadásul azok az informatikai osztályok, amelyek nem képesek összerendelni az alkalmazásokat az őket működető informatikai infrastruktúrával, csak nagy erőfeszítések árán tudják biztosítani ügyfeleik felé a vállalt szolgáltatási szinteket, illetve az üzletmenettel kapcsolatos problémák elemzését és megértését”.

A felmérés azokat a fő kérdéseket vizsgálta, amelyekkel a vállalatok szembekerülnek, amikor IT-szolgáltatás felügyeleti stratégiájuk részeként felügyeleti megoldásokat telepítenek. Két fő motívumot sikerült azonosítani:

·    Az informatikai osztályok még mindig kínlódnak azzal, hogy megértsék, hogyan támogatja az informatika az üzletet. Ennek oka úgy tűnik, az informatikai infrastruktúra és az alkalmazások közötti kapcsolat áttekinthetőségének hiánya.
·    Az informatikai osztályok továbbra is hagyományos módon, kézi módszerekre támaszkodnak a hálózati problémák azonosítása során. Ebből pedig az következik, hogy az üzleti követelmények alapján történő probléma-megoldás és a hibajavításokhoz szükséges prioritások rendelése rendkívüli módon megnehezül.

A felmérés szerint, bár az IT-vezetők 66 százaléka az ITIL (IT Infrastructure Library) irányelvek – a minőségi informatikai szolgáltatások biztosítását segítő legjobb gyakorlati módszerek – alapján szervezi divízióit; a megkérdezettek mindössze 5 százaléka gondolja úgy, hogy az informatikai az üzleti terv stratégiai része.
Jelenleg az ITIL az IT-szolgáltatás menedzsment legszélesebb körben elfogadott megközelítése: egy szisztematikus, professzionális „segédlet” az IT-szolgáltatási folyamatok megszervezéséhez. Az ITIL irányelveket alkalmazó szervezetek számos előnyt élvezhetnek: alacsonyabb költségek és jobb szolgáltatások a legjobb gyakorlatnak számító folyamatok alkalmazásával; az ügyfelek megelégedettségének növelése a professzionálisabb szolgáltatások biztosításával; valamint nagyobb termelékenység. A nemrég megjelent ITIL v3 még szorosabbra fűzi az ITIL legjobb gyakorlata és az üzleti előnyök közötti kapcsolatot.

„Az ITIL bevezetése hosszú, de értékteremtő folyamat. Úgy tűnik, hogy a legtöbb vizsgált cég még mindig az első szakaszoknál tart, hiszen mindössze 5 százalékuk érzi úgy, hogy az informatika cégük stratégiájában fontos szerepet tölt be. Ezenfelül az eredményekből az is kiderül, hogy a megkérdezett vezetők több mint fele nem rendelkezik információval arról, hogy mely alkalmazásokat használják aktívan, illetve azok hogyan kapcsolódnak egymáshoz és az őket működtető infrastruktúrához ” – mondta Suhela Dighe, az EMC Kelet-Közép-Európai régióban az erőforrás-felügyeleti szoftverekért felelős marketingigazgatója. „Ez azt jelenti, hogy határozottan szükség van olyan alkalmazás-felderítő és függésleképező rendszerekre, amelyek képesek automatikusan feltölteni a cég konfigurációfelügyeleti adatbázisát (CMDB), valamint integrálódni a teljeskörű incidens- és problémakezeléssel.”

A kutatás szerint a válaszadók 78 százalékának nincsen átfogó és egységes rálátása saját vállalatának IT-infrastruktúrájára. Más szavakkal, az IT-vezetőknek a hálózati és alkalmazáshibák valódi okainak keresésekor hagyományos módszerekre kell hagyatkozniuk, ez pedig lényegesen rontja a termelékenységet és a hatékonysági mutatókat.

„Az informatikai dolgozók aránytalanul sok időt töltenek a fellépő hiba okainak, eredetének elemzésével” – folytatta Dighe. „A diagnózis automatizálásával az idő arra fordítható például, hogy a hibákat megelőzzük, hogy elő se fordulhassanak.”

Az eredményekből is kiderül, hogy az IT-vezetők 65 százaléka jelenleg nem méri a leállások költségeit. Annak pontos ismerete nélkül, hogy milyen gyakran történnek leállások – és ezek mennyibe is kerülnek a cégnek – a vállalatok nem tudják hatékonyan javítani a szolgáltatások szintjeit és költségeiket csökkenteni.

További fontos eredmények:

·    A válaszolók 34 százaléka hiszi, hogy informatikai rendszereik felügyelete proaktív módon történik (elemzik a trendeket, beállítanak küszöbértékeket, előrejelzik a problémákat, mérik az alkalmazások rendelkezésre állását, és kiforrott változáskezelési, illetve eszköz- és konfigurációfelügyeleti folyamatokat alkalmaznak),
·    31 százalékuk azt állítja, hogy továbbra is rá vannak kényszerítve az informatikai problémák eredetének manuális vizsgálatára, annak ellenére, hogy „túl sok” figyelmeztető riasztást kapnak,
·    A javítások közötti átlagosan eltelt idő (Mean-Time-to-Repair, MTTR, vagyis a leállások időtartama) és ezeknek az üzletre gyakorolt hatása az IT-vezetők számára kiemelten fontos területek.

A felméréssel, illetve az EMC erőforrás-felügyeleti szoftvermegoldásaival kapcsolatos további információ a http://www.emc.com/products/software/smarts/smarts_family weboldalon található.

Kulcsszavak: trend IT

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Új innovációkat és együttműködéseket jelentett be párizsi rendezvényén a Schneider Electric

A mérnöki és működési adatokat integráló új platform, a háztartási energiamenedzsmentet új szintre emelő vezérlőegység, az elektromos autózás terjedését támogató töltők és szoftver – többek között ezeket az újdonságokat jelentette be a Párizsban rendezett „Innovation Summit World Tour” rendezvényén a Schneider Electric. A vállalat bejelentette a Sustainability Impact Award idei győzteseit, illetve egy új program elindítását is. 

2024. április 15. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09