Máris feltörték a Leopardot, hogy PC-n is fusson

Milkovits Gábor, 2007. október 30. 07:34

Alig néhány nappal az Apple új Mac OS X Leopard operációs rendszerének hivatalos premierje után az OSx86 Scene internetes fórumon máris részletes instrukciók jelentek meg arról, hogyan lehet egy eredetileg windowsos PC-ra feltelepíteni.

A dolog tulajdonképpen nem meglepő, hiszen hackerek a Mac szoftver legújabb verziójának megjelenésekor mindig szinte azonnal előállnak ilyen megoldásokkal, hiszen mindig van igény az Apple operációs rendszerére azok részéről is, akik nem engedhetnek meg maguknak egy drága Mac masinát. Az Apple általában megpróbálja leleplezni és kézre keríteni azokat, akik az üzleti gyakorlatukkal ellentétes lépések mögött állnak, míg a sorban kiadásra kerülő szoftverfrissítésekkel megkísérli blokkolni a feltörést. Az ilyen megkerülő módszerekkel egyébként többnyire amúgy sem fut zökkenőmentesen a szoftver; ezúttal például azt vallották be a fórumon, hogy a Mac Leopard WiFi-je a feltörés után PC-n üzemképtelen.

A Mac OS X rendszer mellett más Apple-termékek, például az iPhone vagy az iPod-ok is kedvelt célpontjai a kikódoló-hackereknek, ami arra is rávilágít, hogy a vállalat meglehetősen zártan kezeli hardver- és szoftvertermékeit. Egyes területeken azért látszanak a nyitás jelei is, a cég például nemrég külső fejlesztők számára is lehetővé tette, hogy alkalmazásokat szabjanak az iPhone-ra. Külön érdekesség, hogy a Mac OS X Leopard esetében technikailag lehetséges virtualizációs szoftver segítségével a Windows-al vagy Linuxszal egy gépen történő futtatás, az Apple azonban a szerverekkel ellentétben egyelőre nem mutat szándékot a gyakorlati megvalósításra.

Kulcsszavak: Mac OS X security Apple

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59