Time: az iPhone az év találmánya

Milkovits Gábor, 2007. november 3. 18:15

A Time magazin szerint olyannyira fontos az Apple iPhone készüléke, hogy a lap az év találmányának választotta az érintőképernyős okostelefon/zenelejátszó hibridet.

A kapcsolódó cikk szerzője először szabadkozva felsorolja az iPhone-nal kapcsolatos közkeletű negatívumokat: a készülék nem valódi 3G-hálózaton üzemelő telefon, csak az adott szolgáltatóval kötött kétéves hűségszerződéssel lehet hozzájutni, túl drága (vagy éppen túl hirtelen lett jóval olcsóbb), szövegbevitelhez nem praktikus, stb. A lap ugyanakkor öt okot emel ki, amelyek miatt mégis az év találmányának minősítette az iPhone-t.

Az első ok a formatervezés, vagyis, hogy az iPhone a legtöbb ma kapható gagyi-külsejű vagy éppen túl bonyolultnak látszó elektronikai cikkel szemben tényleg jól néz ki. A második ok az Apple által is eleve kiemelt érintőképernyős kezelőfelület, amely ideálisan használja ki az egyébként egyáltalán nem új technológia kínálta lehetőségeket. A harmadik érv az, hogy az iPhone forgalmazásával új fejezet nyílt a készülékgyártók és a szolgáltatók viszonyában és itt nemcsak a nyereségrészesedésről van szó, hanem arról is, hogy ezentúl nemcsak a mobiltávközlési vállalatok szabják majd meg, hogy milyen fejlesztéseket végezzenek a gyártók. Ez pedig jobb és innovatívabb mobilokat jelent a felhasználók számára. A negyedik az iPhone jelentőségét alátámasztó tény az, hogy tulajdonképpen nemcsak egy készülékről, hanem egy teljes új platformról van szó, amelyhez ráadásul egy közelmúltbeli döntés értelmében külső cégek is fejleszthetnek alkalmazásokat.

A Time cikkének szerzője ötödik érvével egyúttal az iPhone ellen szóló ngatívumokat is igyekszik félresöpörni azt állítva, hogy a készülék tulajdonképpen csak az „eljövendő iPhone-ok szelleme”. Példaként az első generációs iPod-ot hozza fel monokróm kijelzőjével és egyszerű funkcióival, illetve azt, ami mostanra lett a népszerű zenelejátszóból. Akárhogy is, arra még egy darabig várni kell, hogy valóban meggyőződhessünk róla, az iPhone ugyanolyan fényes pályát futott-e be, mint előképe. 

Kulcsszavak: Apple iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Kiemelkedő éjszakai fotós képességekkel és vezető iparági innovációkkal érkezik a HUAWEI P60 Pro

Június 1-től Magyarországon is kapható a Huawei legújabb prémium kategóriás, kiemelkedő fotós képességekkel rendelkező okostelefonja, a HUAWEI P60 Pro. A készülék iparágvezető fejlesztéseket hoz a mobilfotózás terén, a P60 Pro-t továbbfejlesztett optikai rendszerrel, valamint a piacon elsőként többlencsés Ultra Lighting telefotó kamerával szerelték fel. A 88W-os SuperCharge töltésnek köszönhetően a HUAWEI P60 Pro mindössze 10 perc alatt 50 százalékra feltölthető Turbo módban, a készülék különleges Kunlun Glass kijelzője pedig rendkívüli törésállóságot biztosít. 

2023. május 26. 17:11

Pár nap múlva jelentősen növeli 5G-s lefedettségét a Telekom

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétől Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhető. A Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni.

2023. május 24. 15:50

A Rakuten Viber és a Spotify egyesíti erőit

Rakuten Viber bejelentette partnerkapcsolatát a Spotify globális zenei streaming platformmal. A Viber több százmillió felhasználójának kínál három hónapos ingyenes próbaidőszakot a Spotify Premium előfizetéshez, illetve régiótól függően akár 90%-os kedvezményt a szolgáltatásra.

2023. május 23. 15:27

Új élmények várnak Budapest Óriáskerekén a Samsung Galaxy S23 Ultrával

A Samsung május 25-26 és 27-én átalakítja Budapest Óriáskerekét, alkonyattól különleges kabinokban emelkedhetünk a város fölé. A különböző tematikájú fülkékben egy közös: a résztvevők a Samsung csúcskészülékével, a Galaxy S23 Ultrával örökíthetik meg a nem mindennapi élményt, bizonyítva, hogy a Nightography, éjszakai felvételek funkcióval a legjobb pillanatok részletgazdagok és felejthetetlenek maradhatnak még napnyugta után is.

2023. május 22. 15:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01