Time: az iPhone az év találmánya

Milkovits Gábor, 2007. november 3. 18:15

A Time magazin szerint olyannyira fontos az Apple iPhone készüléke, hogy a lap az év találmányának választotta az érintőképernyős okostelefon/zenelejátszó hibridet.

A kapcsolódó cikk szerzője először szabadkozva felsorolja az iPhone-nal kapcsolatos közkeletű negatívumokat: a készülék nem valódi 3G-hálózaton üzemelő telefon, csak az adott szolgáltatóval kötött kétéves hűségszerződéssel lehet hozzájutni, túl drága (vagy éppen túl hirtelen lett jóval olcsóbb), szövegbevitelhez nem praktikus, stb. A lap ugyanakkor öt okot emel ki, amelyek miatt mégis az év találmányának minősítette az iPhone-t.

Az első ok a formatervezés, vagyis, hogy az iPhone a legtöbb ma kapható gagyi-külsejű vagy éppen túl bonyolultnak látszó elektronikai cikkel szemben tényleg jól néz ki. A második ok az Apple által is eleve kiemelt érintőképernyős kezelőfelület, amely ideálisan használja ki az egyébként egyáltalán nem új technológia kínálta lehetőségeket. A harmadik érv az, hogy az iPhone forgalmazásával új fejezet nyílt a készülékgyártók és a szolgáltatók viszonyában és itt nemcsak a nyereségrészesedésről van szó, hanem arról is, hogy ezentúl nemcsak a mobiltávközlési vállalatok szabják majd meg, hogy milyen fejlesztéseket végezzenek a gyártók. Ez pedig jobb és innovatívabb mobilokat jelent a felhasználók számára. A negyedik az iPhone jelentőségét alátámasztó tény az, hogy tulajdonképpen nemcsak egy készülékről, hanem egy teljes új platformról van szó, amelyhez ráadásul egy közelmúltbeli döntés értelmében külső cégek is fejleszthetnek alkalmazásokat.

A Time cikkének szerzője ötödik érvével egyúttal az iPhone ellen szóló ngatívumokat is igyekszik félresöpörni azt állítva, hogy a készülék tulajdonképpen csak az „eljövendő iPhone-ok szelleme”. Példaként az első generációs iPod-ot hozza fel monokróm kijelzőjével és egyszerű funkcióival, illetve azt, ami mostanra lett a népszerű zenelejátszóból. Akárhogy is, arra még egy darabig várni kell, hogy valóban meggyőződhessünk róla, az iPhone ugyanolyan fényes pályát futott-e be, mint előképe. 

Kulcsszavak: Apple iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Növekszik a használt mobilok népszerűsége, az Euronics is belép a piacra

A legújabb szériás okostelefonok helyett egyre nagyobb az érdeklődés a használt, de jó állapotban lévő, értékálló mobilok iránt. Az Euronics éppen ezért úgy döntött, belép a használt telefonok piacára: a webshopon már most megrendelhetőek a legújabb modellekhez képest kedvezőbb áron elérhető készülékek. Az első készletet a kifejezetten időtálló iPhone modellekből állította össze a cég.

2023. szeptember 20. 17:20

Díjmentes 1 GB adat és 100 lebeszélhető perc a Vodafone kínálatában

A Vodafone Magyarország célja, hogy az alapvető telekommunikáció lehetőségét minél szélesebb körben tegye elérhetővé. Ezt szolgálja, hogy augusztus elejétől a TUTI100+ feltöltőkártyás díjcsomagban a kártya aktiválását követően az előfizetők díjmentes 1 GB kiinduló adatkeretet, valamint 100 lebeszélhető percet kapnak, melyet 30 napig használhatnak fel. A díjmentes szolgáltatásoknak köszönhetően feltöltés nélkül is kapcsolatban tudnak maradni az ügyfelek. 

2023. szeptember 10. 13:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59