Magyar Telekom: a karcsúsítás 2008 végéig folytatódik

Kovács Attila, 2007. november 8. 13:55

Ma sajtótájékoztatón mutatkozott be a Magyar Telekom 2008. január 1-jétől felálló hétfős, új vállalatirányítási menedzsmentje. Tagjai: Christopher Mattheisen vezérigazgató; Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes; Somorjai Éva humánerőforrás vezérigazgató-helyettes, Winkler János vezérigazgató-helyettes, a fogyasztási piacért felelős lakossági üzletág vezetője; Papp István vezérigazgató-helyettes, a vállalati szolgáltatások üzletág vezetője; Simó György vezérigazgató-helyettes, az új (expanziós) üzleti területek és üzletfejlesztési üzletág vezetője; Maradi István, műszaki vezérigazgató-helyettes  (CTO).  

Mattheisen szerint a vállalatnak gyorsan kell alkalmazkodnia a jelentősen változó piachoz, hatékonysági és a felgyorsult konvergenciatrendből adódó kihívásokra a megfelelő válaszokat kell adnia. Ehhez az új struktúrához kell a Magyar Telekomnak hatékonyan idomulni, adaptálódni.

Somorjai Éva elmondta, hogyaz átalakításazzal jár, hogy a jövő év végéig 15%-os létszámcsökkentést hajtanak végre, a vezetői pozíciók száma több mint egyharmadával, 38%-kal csökken. A folyamatos, ütemes létszámcsökkenés hatására a számítások szerint a most 12300 fős vállalat mintegy 1800 főtől válik meg 2008. december 31-ig. A vállalat továbbra segíteni kívánja az elbocsátott munkatársak újraelhelyezkedését. Erre szolgál az Eélyprogram 2008.

A cégnevek közül várhatóan eltűnik a T-Com, lesz viszont T-Home. A T-Mobile név érintetlen marad, a T-Online név megtartásáról/elhagyásáról még nincs döntés (lásd például emailcímek stb.).

A Prím Online kérdésére Papp István elmondta: a kkv szektor segítésére rövidesen új, célirányos szolgáltatási modelleket kívánnak bevezetni, megfizethető áron új üzleti modelleket alakítanak ki a kisvállalkozások részére. Maradi István kérdésemre azt válaszolta, hogy bár a PKI Távközlésfejlesztési Intézetet is érinti az összességében és átlagában 15%-os létszámleépítés, nincs szó az intézet át- vagy kiszervezéséről.

A mai nap további Magyar Telekom vonatkozású eseménye: a távközlési szolgáltató újabb hét és fél évvel hosszabbította meg a 2008. november 4-én lejáró, a 900 MHz-es frekvenciahasználatra vonatkozó mobil koncessziós szerződését, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal kötött megállapodás értelmében. Az egyezséggel egyidejűleg a telekommunikációs társaság vállalta, hogy nagyarányú beruházásokkal tovább növeli a mobil szélessávú lefedettséget.

A Magyar Telekom és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízásából eljáró Nemzeti Hírközlési Hatóság között lezajlott hosszas egyeztetések sikerrel zárultak, így a 900 MHz-es frekvenciasáv használatára vonatkozó koncessziós szerződés 2008. november 4. után további 7 és fél éven át érvényben marad. A Magyar Telekom a 10 milliárd forintos koncessziós díj megfizetése mellett vállalja, hogy a következő két évben legalább 20 milliárd forintot fordít az ország mobil szélessávú lefedettségének további fokozására.

Az egyeztetések sikeréhez nagymértékben hozzájárult, hogy a Magyar Telekom és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselői a tárgyalások során a legfontosabb kérdésben mindvégig azonos álláspontot képviseltek: egyetértettek abban, hogy a mobil szélessáv fejlesztése kulcsfontosságú az esélyegyenlőség megteremtésében, a digitális írástudatlanság felszámolásában, a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában, s így a valódi információs társadalom megteremtésében és az ország versenyképességének fokozásában.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021 harmadik negyedévében az OPPO Európában 45 százalékos éves növekedést ért el

A Canalys* piackutató adatai szerint 2021 harmadik negyedévében az OPPO növekedés tekintetében minden versenytársat maga mögé utasított a közép- és kelet-európai régióban, az olyan fontos piacokon is mint például Románia (+130% év/év), Törökország +60% (év/év), vagy Lengyelország (+44%/év). Az összességében 45 százalékos éves növekedés rávilágít az OPPO  egyre nagyobb népszerűségére a régióban, illetve hozzájárult ahhoz, hogy a márka megszilárdítsa pozícióját Európa negyedik legnagyobb okostelefon-gyártójaként.

2021. december 8. 12:29

6,5 milliárdos közbeszerzést nyert a Delta Systems

Jelentős értékű, 6,5 milliárd forintos közbeszerzés nyertese lett a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló Delta Systems Kft. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) harmincezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök nyolc megye köznevelési intézményeiben járulnak hozzá az oktatási szektor digitális felzárkóztatásához. 

2021. december 8. 11:10

Az Eplan bemutatta az eManage új, kibővült funkcionalitású verzióját

Az eManage ingyenes verziója már korábban is lehetővé tette a felhasználók számára az Eplan Platform projektek felhőkörnyezetben történő feltöltését, megosztását és kezelését. Az Eplan most bemutatta a szoftver teljes funkcionalitású verzióját, amely lényegesen több hozzáadott értéket tartalmaz: a felhőben elérhetők a törzsadatok, valamint a kiegészítő dokumentumok, a kapacitást pedig nagyobb teljesítmény növeli. Az OEM-eket, rendszerintegrátorokat, gépgyártókat és üzemeltetőket összekapcsoló alkalmazás középpontjában az együttműködés áll.

2021. december 8. 09:47

Stratégiai együttműködésre lép a MiR és a Logitrans

Az új megoldások egyesítik a MiR autonóm mobil robotok (AMR) terén szerzett tájékozódási és szoftveres szakértelmét a Logitrans több évtizedes anyagmozgatási tapasztalataival, hogy új szintre emeljék a raklapok szállításának folyamatát.

2021. december 7. 19:01

Csúcson a családi vállalkozások

Az egészségügyi vészhelyzet ellenére továbbra is a gazdaság kulcsszereplői maradtak a családi vállalkozások – derül ki az EY és a svájci St. Gallen Egyetem friss Global Family Business Index rangsorából. A világ 500 legnagyobb családi hátterű cégének listáján számos Magyarországon is ismert márka szerepel, mint például a francia Decathlon, a német Bosch, a svéd H&M, az olasz Ferrero vagy az osztrák Red Bull. A társaságok többségének azonban még fel kell készülnie a vezetői generációváltásra ahhoz, hogy megőrizzék versenyképességüket.

2021. december 7. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom

2021. december 8. 18:01

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45