GPU-ból CPU: új chipkategóriával lép színre az AMD

Kiss Ádám Zoltán, 2007. november 9. 13:06

Az AMD egy teljesen logikus lépéssel új chipkategóriát hoz létre a piacon a FireStream 9170-es bemutatásával, mely egyszerre ötvözi a grafikai magok és Központi egységek előnyeit, gyors, többszálas feldolgozásra képes és mindemellett nagyon könnyen programozható.

A PC-s világ lassan évek óta figyeli elhűlve a grafikai magok sebességének és teljesítményének hihetetlen fejlődését. Már korábban felmerült, milyen pazarlás, hogy a modern grafikus kártyákkal felszerelt gépek mindebből szinte semmit nem hasznosítanak, ha éppen nem egy nagy számítási igényű 3D-s játék fut rajtuk. Ezzel az elméleti lehetőséggel párhuzamosan megjelent egy kézzelfogható valós igény is.

Számos tervező, kutató műhely igényel időnként nagy számítási teljesítményt, de korántsem olyat, mely indokolná egy szuperszámítógép fenntartását. A FireStream 9170-es egy kvázi központi processzorként a hálózatban található gépek teljesítményét fogja össze, alkalmi mini-szuperszámítógépeket hozva létre, ha éppen igény mutatkozik erre. A FireStream 9170-es mögött egy teljesen logikus gondolatmenet áll. Míg a processzorok világában a többszálas üzemmód még mindig reklámértékű újdonságnak számít, a grafikus magok tervezői már nagyon régóta ilyen szellemben tervezték meg modelljeiket, ráadásul ezt sebességnövekedés is kísérte, ami együttesen jelentős teljesítményt biztosít. A gond mindössze az volt, hogy a grafikus magokat a processzoroktól teljesen eltérő módon kell programozni. Az AMD éppen ezért a birtokában levő grafikus magot dolgozta át úgy, hogy az közel központi egység szintű programozással legyen vezérelhető. Így tehát egy GPU-ból csináltak CPU-t. A FireStream 9170-es elsőre nem tűnik olcsónak, 1999 dollárba kerül majd, ám ez a költség eltörpül az általa létrehozható hálózati számítási teljesítmény mellett, és mivel 2 GB memóriával rendelkezik, képes a már meglevő eszközök leváltása helyet azok teljesítményét összefogni.

Kulcsszavak: AMD processzor

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

2023. szeptember 21. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59