Antilop: elindult a korrupcióellenes honlap

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 14. 09:29

Keddtől üzemel az a  korrupcióellenes közérdekű honlap, amelyen bárki bejelentést tehet, ha szabálytalanság, visszaélés jut a tudomására az uniós támogatásokkal kapcsolatban - jelentette be Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: aki bejelent egy ilyen ügyet, regisztrációs számot kap, amely megjelenik az oldalon. Általában harminc nap alatt vizsgálnak ki egy ügyet, de ha ez hosszabb időt vesz igénybe, 15 nap után jelzik a bejelentőnek. Mint mondta, mindenkinek visszajeleznek, a vizsgálat eredményétől függetlenül.

Az internetes oldalon bárki tehet bejelentést, ehhez mindössze egy e-mail cím szükséges, név nem - közölte a miniszter.

Bajnai Gordon jelezte: nemcsak az uniós pályázatok eredményei, hanem a bírálóbizottság összetétele is elérhető az internetes oldalon, amire kevés európai  országban van példa. Kiemelte: az is újdonság, hogy minden pályázó, így a vesztesek is nyomon követhetik az elbírálás folyamatát, például az értékeléseket, vagy az anyaghoz kapcsolódó levelezést. Vessünk véget a mutyizásnak, a közpénzek körüli sanda történeteknek, a korrupciónak  - hangoztatta.

A miniszter maga hozta szóba, hogy kapott olyan kritikai észrevételeket, amelyek szerint az internetes oldal erősíti Magyarország "nagy múltú feljelentő hagyományait". Lehet, de nekünk választani kell aközött, hogy ettől tartunk-e jobban, vagy attól, hogy Magyarország eljátssza az emberek hitét - fogalmazott, hozzátéve: az ország érdekében a maximális átláthatóságot kell biztosítani.

Leszögezte: azt szeretné, ha minden csalni szándékozó feje felett ott lebegne a veszély, hogy őt feljelentik, megtalálják, és kíméletlenül fellépnek vele szemben, illetve hogy  minél kevésbé lehessen hírbe hozni a magyar fejlesztéseket.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a negyvenedik hely körül van a Transparency International világranglistáján, ami megfelel az ország átlagos fejlettségének, de szeretnének ezen tíz helyet javítani.

Bajnai Gordon úgy látja, a korrupció legjobb ellenszere a nyilvánosság, az átláthatóság, a jól érthető szabályok. Nem hagyhatjuk, hogy néhány szélhámos vagy bűnöző miatt ez az óriási lehetőség, amit az uniós támogatások jelentenek, veszélybe kerüljön - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva kitért arra: ha egy uniós pályázat kapcsán Magyarország tárja fel a szabálytalanságot, akkor a pénzt egy másik projektre lehet fordítani, ha azonban erre uniós ellenőrzés derít fényt, akkor a támogatás összegét az EU kapja vissza.

Beszámolt arról, hogy egyeztetett a rendőrséggel és az ügyészséggel a visszásságot megállapító vizsgálati eredmények továbbküldéséről, de egyeztetett az együttműködésről a nemzetbiztonsági szolgálatokkal is.

Újságírói érdeklődésre közölte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen belül megalakuló néhány fős közérdekű bejelentések osztálya vizsgálja majd az interneten érkező információkat.

Kulcsszavak: közigazgatás GKM EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több millió termék egyetlen webáruházban

A GKI Digital becslése szerint már több mint 4500 hazai vállalkozás érdekelt valamelyik hazai vagy akár nemzetközi online piactéren. Az általuk realizált online forgalom pedig csak tavaly elérte a nettó 12 milliárd forintot. Magyar kereskedők körében az eMAG Marketplace platformja a legnépszerűbb.

2019. október 15. 18:42

Virtuális valóság – Egy új valóság a turizmus ágazatban?

Az utóbbi évek technológiai és kereskedelmi fejlesztései következtében egyre időszerűbb kérdés, hogy vajon a virtuális valóság (virtual reality, VR) milyen hatással lesz a különböző iparágakra. Az utazási ágazat esetében például az előrejelzések rendkívül széles palettáját látjuk: a divatos technológiai fogástól az iparág létét veszélyeztető fenyegetésig terjed a spektrum. 

2019. október 15. 16:59

A Széllessáv Világfórumon debütál a Zyxel MPro Mesh megoldása

A tajvani Zyxel ma bejelentette, hogy a WiFi 6 portfolióját egy teljesen új menedzselt vezeték nélküli megoldással bővíti ki. Az MPro Mesh-re keresztelt jellemző mellett a 10G PON is megjelenik az eszközökben, így a szolgáltatók kiaknázhatják a hálózatukban rejlő teljes potenciált, és multi-gigabites kapcsolatot nyújthatnak ügyfeleiknek. A megoldást a ma induló amszterdami Szélessáv Világfórumon (BBWF) mutatják be.

2019. október 15. 14:09

Az EIT megerősíti a kreatív és kulturális ágazatokat

Az európai kreatív és kulturális ágazatok megerősítését jelentik be az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet éves fórumán. Az innovátorok összefognak a vállalkozókkal, a befektetőkkel és a politikai vezetőkkel, hogy legyőzzék a társadalmi kihívásokat és új munkahelyeket teremtsenek Európában.  

2019. október 15. 12:50

Néhány szektorban csökkenni kezdett a munkaerőhiány

A munkaerőpiacon megjelent új hirdetések, és az állásra jelentkezések számai arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett – derül ki a Profession.hu harmadik negyedéves összeállításából. Emellett jól látható, hogy a nyári szezonban a vendéglátásé volt a főszerep; megugrott az álláshirdetések száma és az ígért jövedelmek szintje is.

2019. október 15. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás