Forgalomban az AMD Spider platformja

Milkovits Gábor, 2007. november 19. 21:38

Az AMD hivatalosan kibocsátotta Spider kódnévre hallgató, asztali számítógépekhez kifejlesztett platformját, amely az első ilyen a cég történetében.

A Spider az új, négymagos Phenom asztali processzoron, a szintén új 7-es szériás lapkakészleten, és megújult Radeon HD grafikus lapkákon alapszik. A két utóbbi alkatrészhez az ATI tavalyi 5,4 milliárd dolláros felvásárlásával jutott hozzá az AMD, így a Spider tulajdonképpen a vétel megtérülésének első próbaköve is lesz. A Phenom lapkák az AMD első négymagos lapkájaként még szeptemberben megjelent Barcelona szerverprocesszor architektúráján alapuló asztali CPU-k. Leslie Sobon, a vállalat asztali termékekért felelős marketingigazgatója a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a platformot elsősorban 900-1200 dolláros, játékközpontú és multimédiás rendszerekhez szánják.

Miközben az Intel igencsak sikeresnek bizonyult a noteszgépekhez kifejlesztett Centrino-val, az AMD sokáig elvetette a platformok ötletét, és inkább a rendszerépítők kreativitásában bízott. A számítógépgyártók azonban megkedvelték azt a kényelmet, hogy már kipróbált, szinte teljes modulokat építhetnek be modelljeikbe, a kompatibilitás tesztelésének terhét pedig ily módon beszállítóikra hagyhatják. Egyes szakemberek ugyanakkor nem tartják szerencsésnek, hogy a csipgyártó éppen egy asztali platformmal debütál, míg a laptopokhoz szánt új Puma lapka és a hozzá szabott környezet csak hónapok múlva érkezik. Az asztali számítógépek iránti kereslet ugyanis jóval alatta marad a laptopok népszerűségének a fejlett térségekben, főleg az említett árkategóriában; nem véletlen például, hogy az Intel Viiv asztali platformja enyhén szólva korántsem olyan népszerű, mint a Centrino. A játékközpontú rendszereknek pedig ráadásként egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az utolsó generációs játékkonzolok.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59