Forgalomban az AMD Spider platformja

Milkovits Gábor, 2007. november 19. 21:38

Az AMD hivatalosan kibocsátotta Spider kódnévre hallgató, asztali számítógépekhez kifejlesztett platformját, amely az első ilyen a cég történetében.

A Spider az új, négymagos Phenom asztali processzoron, a szintén új 7-es szériás lapkakészleten, és megújult Radeon HD grafikus lapkákon alapszik. A két utóbbi alkatrészhez az ATI tavalyi 5,4 milliárd dolláros felvásárlásával jutott hozzá az AMD, így a Spider tulajdonképpen a vétel megtérülésének első próbaköve is lesz. A Phenom lapkák az AMD első négymagos lapkájaként még szeptemberben megjelent Barcelona szerverprocesszor architektúráján alapuló asztali CPU-k. Leslie Sobon, a vállalat asztali termékekért felelős marketingigazgatója a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a platformot elsősorban 900-1200 dolláros, játékközpontú és multimédiás rendszerekhez szánják.

Miközben az Intel igencsak sikeresnek bizonyult a noteszgépekhez kifejlesztett Centrino-val, az AMD sokáig elvetette a platformok ötletét, és inkább a rendszerépítők kreativitásában bízott. A számítógépgyártók azonban megkedvelték azt a kényelmet, hogy már kipróbált, szinte teljes modulokat építhetnek be modelljeikbe, a kompatibilitás tesztelésének terhét pedig ily módon beszállítóikra hagyhatják. Egyes szakemberek ugyanakkor nem tartják szerencsésnek, hogy a csipgyártó éppen egy asztali platformmal debütál, míg a laptopokhoz szánt új Puma lapka és a hozzá szabott környezet csak hónapok múlva érkezik. Az asztali számítógépek iránti kereslet ugyanis jóval alatta marad a laptopok népszerűségének a fejlett térségekben, főleg az említett árkategóriában; nem véletlen például, hogy az Intel Viiv asztali platformja enyhén szólva korántsem olyan népszerű, mint a Centrino. A játékközpontú rendszereknek pedig ráadásként egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az utolsó generációs játékkonzolok.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05