Kóka János az uniós távközlési reformról egyeztetett

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 27. 09:02

Magyarország támogat minden olyan európai uniós törekvést, amely erősíti a távközlési piacon uralkodó versenyt, védi a fogyasztók jogait és növeli a szolgáltatók közötti választási szabadságot - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, miután hétfőn Budapesten az uniós távközlési szabályozás reformjáról egyeztetett Viviane Redinggel, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosával.

A véleménycseréről a gazdasági tárca tájékoztatta az egyeztetést követően az MTI-t.

A közlemény emlékezet: az Európai Bizottság november közepén hozta nyilvánosságra az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás módosítási javaslatait. A Távközlési Tanács csütörtökön kezdi meg a vitát a témában.

A gazdasági miniszter szerint Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a verseny összeurópai szinten kiteljesedjék. Kóka János a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a magyar infokommunikációs piac liberalizálása óta a versenynek köszönhetően jelentősen csökkentek a szolgáltatások árai. Példaként említette, hogy csak az elmúlt egy évben a mobilpiacon a fajlagos percköltség 5 százalékkal, a szélessávú DSL-előfizetések átlagos havidíja 20 százalékkal, a kábelmodemes internet havidíja pedig 14 százalékkal csökkent.

A közlemény aláhúzza: a GKM elkötelezett a szélessávú hozzáférések és szolgáltatások hazai növekedésében. A Gazdaságfejlesztési Operatív Programok több pályázata fókuszál infrastruktúrafejlesztésre, a vállalati folyamatmenedzsment támogatásra, az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatására.

Ugyanez a cél vezette a szaktárcát a 900 megaherzes GSM frekvenciajogosultság tárgyalásai során is, amelynek eredményeképp két vezető mobilszolgáltató az elkövetkező 2 évben nettó 20-20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg. Ezekkel a fejlesztésekkel gyakorlatilag teljes lesz a mobilszélessáv-lefedettség Magyarországon: a lakosság 98 százaléka számára válik így hozzáférhetővé a szolgáltatás.

A közlemény jelzi azt is: a csütörtöki uniós eszmecserén a magyar kormányt Kóka János képviseli.

Kulcsszavak: NHH GKM távközlés EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Exkluzív megjelenés és maximális védelem a telefonnak – ezt tudja a bumper tok

A bumper tok a telefontokok egy speciális csoportját alkotja, amely egyszerre biztosít kimagasló védelmet és különleges megjelenést a mobiltelefonok számára.

2019. október 22. 09:52

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Bevált az átnevezés - sikeres volt a MÁV app nyári kampánya

Sikeres volt a július végétől augusztus legvégéig zajló, MÁV app-ot népszerűsítő figyelemfelhívó kampány. Ebben az időszakban, a korábbi átlagosan 4100-as számot jócskán felülmúlva, hetente 9500-an töltötték le az alkalmazást, és az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt, a 10 százalékos napi átlag 27 százalékra ugrott. A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás. 

2019. október 18. 11:37

Megérkezett a Huawei első 5G-s okostelefonja

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb okostelefonja. A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a Mate 20 X (5G)-t: a készülék a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is. 

2019. október 18. 04:58

A Samsung az űr határára repíti a felhasználókat

A Samsung bejelentette legújabb, földön kívüli projektjét, az Űrszelfi küldetést, melyben egy Galaxy S10 5G okostelefont küld a sztratoszférába, amellyel a felhasználók a saját képüket is eljuttathatják az űrbe. 

2019. október 16. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás