Ingyenes online tárhelyet kínálna a Google

Milkovits Gábor, 2007. november 28. 20:32

A Wall Street Journal (WSJ) értesülése szerint a Google egy a Gmail levelezőtől független online tárhely-szolgáltatást tervez nemsokára elindítani.

A Gmailen máris 5 GB áll díjmentesen a felhasználók rendelkezésére, ami azt előlegezi, hogy a jól értesültek által GDisk-ként emlegetett megoldás ennél minden valószínűség szerint többet nyújt majd, nem is beszélve az előfizetési díjért kínált tárhely nagyságáról. A Google persze nemcsak kapacitásban, hanem más téren is meg szeretné előzni versenytársait; így például a WSJ hírforrásai szerint a cég minél közvetlenebb elérhetőséget és használatot szeretne biztosítani a szolgáltatás számára, vagyis az úgy működne és viselkedne, mint egyfajta második (sokadik) merevlemezes háttértár. A legtöbb jelenlegi online adattároló ugyanis csak böngészőn keresztül, több ablak megnyitása és jelszavak beírása után érhető el, vagyis általában körülményes a kezelésük. A kifinomultabb alkalmazások ugyanakkor vagy drágák, vagy kis cégekhez tartoznak és ezért nem eléggé ismertek. A Google emellett többféle eszközről, például a felhasználó otthoni és munkahelyi PC-jéről, plusz laptopjáról, valamint mobiltelefonjáról egyaránt elérhetővé tenné a szerverein tárolt tartalmakat, ezzel is minél nagyobb rugalmasságot biztosítva a felhasználók számára. Ezen felül a vállalat legfontosabb kiemelt szempontként integrált tartalomkezelésre törekszik, ami azt jelenti, hogy egy ablakból lennének elérhetők a különféle alkalmazások, függetlenül attól, hogy azok egyébként milyen Google vagy nem Google szoftvereken keresztül jutnak el a felhasználóhoz.

A megvalósításhoz a Google-nak ismét komoly összegeket kell majd költenie infrastruktúra-fejlesztésre, a vállalat álláspontja szerint azonban mindez megéri, mivel a tárhely-alkalmazás segítségével még inkább arra ösztönözhetik a felhasználókat, hogy az asztali szoftverek helyett az ő online megoldásaikat használják. A technikai feladatok mellett ugyanakkor megoldásra vár még az esetlegesen szerzői jog által védett tartalmak kezelésének kérdése is, hiszen az új szolgáltatás lehetővé teszi majd az online tárolt információk megosztását is. Ezt a hírforrások szerint a Google lemezkiadókkal és filmstúdiókkal kötött előzetes egyeztetések során már igyekezett elhárítani.

Kulcsszavak: Google

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59