Virtuális hidegháború fenyegeti a világot?

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 30. 09:31

A világ számítógépeit érintő virtuális hidegháború és az informatikai rendszerek elleni támadások jelentik a következő évtized legnagyobb biztonsági kockázatait - derült ki a McAfee internetbiztonsági cég csütörtökön közzétett jelentéséből.

Mintegy 120 ország fejleszt különböző megoldásokat az internet fegyverként való használatára, miként lehetséges például a pénzügyi piacok és a kormányzati informatikai rendszerek megtámadása - olvasható a McAfee éves beszámolójában.

A hírszerző szolgálatok már régóta rutinszerűen ellenőrzik más országok informatikai hálózatait a rendszerek gyenge pontjait keresve évről évre egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

Az ipari kémkedés ellen és a hálózatokat ért támadások kivédésére a kormányoknak sürgősen erősíteniük kell a védelmi rendszereiket. "A virtuális bűnözés mára már globális szintre emelkedett" - mondta Jeff Green a McAfee Avert Labs. alelnöke.

"Egyértelműen kirajzolódott, hogy a fenyegetés nem csupán ipari vállalatokat és egyes embereket érint, hanem egyre inkább nemzeti szintű kockázatot jelent" - hangsúlyozta Green.

A jelentés szerint Kína a virtuális hidegháború frontvonalán jár, az ázsiai országot már az Egyesült Államokból, Németországból és Indiából is megvádolták.

"A kínaiak voltak az elsők, akik a virtuális támadásokat politikai és katonai célok megvalósítására használták" - mondta James Mulvenon a washingtoni hírszerzési és kutatási központ igazgatója.

A jelentésben szereplő adatokat a brit Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség (SOCA), az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a NATO tudományos munkatársainak, tisztségviselőinek segítségével
gyűjtötték össze.

Idén áprilisban és májusban az észtországi kormányzati és magánweboldalak elleni támadás csak a jéghegy csúcsa volt - derül ki a riportból. Észt források szerint a több ezer támadással az ország elektronikus infrastruktúráját kívánták tönkretenni. A szálak a kezdetektől fogva Oroszországba vezettek, bár a Kremlben tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá.

A korábban megszokottól a május-júniusi események összetettségükben és szervezettségükben különböztek. "Finoman összehangolva indítottak sorozatos támadasokat meghatározott célok ellen változatos technikákkal" - idéz a jelentés egy névtelenséget kérő NATO-tisztviselőt.

A McAfee tanulmánya arra figyelmeztet, hogy ezek a jövőben még jobban megtervezettek lehetnek. A kezdeti kísérletezgetések után mostanra összehangolt akciók fenyegetnek, amelyeknek katonai, politikai céljai vannak, vagy gazdasági, ipari kémkedésre használják őket.

A tanulmány teljes terjedelmében itt olvasható.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Pénz, de honnan? 2023 – Kkv-mentő támogatások

Meghosszabbították a Széchenyi Kártya Hitel Max+ programot!
Az agrárium már ősszel hozzájuthat az EU-pályázati forrásokhoz!
Májustól több mint tízezer kisvállalkozásnak csökken felére a rezsije!
Regionális roadshow Budapest és Pest Vármegye kkv-döntéshozóinak

2023. május 28. 17:12

A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött

A Philips TV, Philips Sound és AOC Audio termékeket tervező, gyártó és értékesítő TP Vision bejelentette, hogy új partneri megállapodást köt az FC Barcelonával, melynek értelmében a vállalat lesz a legendás futballcsapat televíziókért, kijelzőkért és audio eszközökért felelős kiemelt partnere. Az FC Barcelona vállalja a világvezető TP Vision TV- és audiotermék-kínálatának népszerűsítését, kiemelt figyelmet fordítva a vállalat saját fejlesztésű Ambilight TV technológiájára, mely a hagyományos tévénézést semmi máshoz nem fogható élménnyé varázsolja. Az Ambilight TV-vel minden más lesz!

2023. május 28. 15:17

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Többmilliárdos beruházást hajt végre, erősíti jelenlétét a Schneider Electric Zalaegerszegen

Összesen több mint 5 milliárd forintnyi beruházási program tervezése zajlik a Schneider Electric zalaegerszegi MG Zala üzemében. Az elképzelések eredményeként jelentős mértékben bővülhet az idén 30. születésnapját ünneplő gyár termelési kapacitása, illetve még inkább fenntartható és energiahatékony lehet a működése. 

2023. május 28. 10:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01