A videomegosztók beelőzik a televíziós oldalakat

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 6. 09:00

Az internetezésre használt teljes idő 3 százalékát töltötték el a magyar felhasználók videomegosztó oldalakon, míg a televíziós webhelyekre az összes idő 0,5 százaléka jutott - derül ki a Szonda Ipsos és a Gemius Hungary által végzett közönségmérés szeptemberi eredményei alapján.

A különbség a látogatók számát tekintve kevésbé markáns, de az elmondható, hogy közel minden második internetező látogatott meg legalább egy alkalommal videomegosztó portált, míg televíziós csatornák internetes megjelenéseit csak minden harmadik választotta áll a Szonda Ipsos közleményében.

A televíziók közül a leglátogatottabb online weboldallal a HírTV rendelkezik, amelyet az rtlklub.hu követ. Weblap csoportokat is figyelembe véve az RTL online portfóliója rendelkezik a legnagyobb eléréssel, 350 ezer internetezőt értek el az ide tartozó webhelyek (rtlklub.hu, netbulvar.hu, cooltv.hu, sportklub.tv) szeptemberben. A legmagasabb felhasználószámmal rendelkező angol nyelvű hírportált, a BBC-t mintegy 90 ezren látogatták meg Magyarországról.

A televíziós oldalak közül szintén a hirtv.hu-n töltötték el a felhasználók a legtöbb időt, 184 ezer órát, tehát átlagosan egy látogató valamivel több mint 30 percet tartózkodott szeptemberben az oldalon. Ezt még az online televíziós portfóliók együttes eredményei sem haladják meg.

A televíziós oldalak megközelítőleg 1 millió havi egyedi látogatója közül 70 százalék látogatott videomegosztókat is. Ezeknek az oldalaknak összesen 1,4 millió vendége volt, vagyis az internetezők 47 százaléka. A videomegosztók között nemzetközi szereplő áll az első helyen, a Youtube, amelynek jelenleg nem érhető el lokalizált, magyar nyelvű változata. Az oldalnak több mint 1 millió magyar látogatója volt szeptemberben (naponta átlagosan 160 ezer egyedi látogató), egy netező átlagosan közel 1,5 órát töltött el a szájton. A nemzetközi oldalt a Videa, az Indavideo (korábbi Videobomb) és a Videoplayer követi.

A Szonda Ipsos tájékoztatójában kitért arra, hogy torrent (fájlmegosztó) oldalak is szerepeltek a vizsgálatban, amelyek forgalma nem csak videó, film tartalmakra korlátozódik. A mérésbe három jelentős nemzetközi torrent oldal került be, a Mininova, a Piratebay és az Isohunt. Szeptemberben 210 ezer olyan magyar internetező volt, aki legalább az egyik oldalt felkereste ezek közül, a televíziós oldalak közönségének 14 százalékára volt ugyanez jellemző (az összes internetezőn belül 7 százalék volt ez az arány). A három oldal közül a legnagyobb a Mininova, 143 ezer látogatóval, amit a Piratebay követ 105 ezer magyar felhasználóval.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09