Windows XP-t fejlesztenek a "100 dolláros" noteszgéphez

Kiss Ádám Zoltán, 2007. december 6. 18:25

A Microsoft nagy energiákat fektet a szuperolcsó laptopra kifejlesztett XP megjelentetésébe, 40 fejlesztő fogalakozik a projekttel, de a dolog még így sem problémamentes.

A Microsoft érthető módon nem szeretné, ha teljes országok, kis túlzással földrészek legfiatalabbjai tömegesen úgy nőnének föl, hogy nem találkoznak Windows operációs rendszerrel. A Windows rendszerek masszív sikerének egyik alappillére, hogy velük nőttünk fel, a 3.1-től a Vistáig végigkísérte nemzedékek digitális bevésődési folyamatát. A „100 dolláros” noteszgép azonban nem Windows lapú, így a többszázezres, és belátható időn belül milliókra rúgó megrendelések haszonélvezői, a gyerekek nem kezelik majd készség szinten a vállalat termékeit. A szoftverkörnyezet átültetése így nagyon fontos a Microsoft számára, olyannyira, hogy más projektektől vontak el erre a célra 40 fejlesztőt. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy az XO-nak egészen egyszerűen nincsen merevlemeze, és mindössze 1 GB memóriával rendelkezik. Ebből világosan látszik, hogy nem Windows-ra készült, hiszen az XP csak betöltődése során több mint 512 MB memóriát foglal le. A Microsoftot ugyanakkor nem éri váratlanul a minimalizált változatok kérdése, már korábban megkezdték egy olyan verzió kifejlesztését, mely egyetlen 2 GB-os SD kártyával működőképes. A fejlesztések gőzerővel folynak, miután mintegy egy éve megkapták az első XO-t. Gondot jelent, hogy a gép hardvere egyedi, közel 10 teljesen új meghajtó-szoftvert kell megírni a gép sajátos e-papír kijelzőjéhez, és egyéb részegységeihez.

Notebook/ Táblagép ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Oktatáshoz és tanuláshoz is kiváló a HP új laptopja

A HP bemutatja tanuláshoz tervezett Education Edition laptopját, a ProBook x360 11 készüléket. Az egyedi kialakítású gép az iskolai tanulás új korszakát hozza el.

2020. január 28. 09:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás