A mobil-előfizetések száma elérte a 10,5 milliót

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 7. 08:24

Az idei év harmadik negyedévének végén a mobil-előfizetések száma csaknem 10,5 millió volt, a szélessávú internet-előfizetők száma 39 százalékkal nőtt, a vezeték nélküli szegmens részaránya pedig már átlépte a 22 százalékot, a vezetékes vonalak száma tovább esett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett jelentése szerint a telefonbeszélgetések időtartamának csaknem 70 százalékát mobiltelefonokról kezdeményezett hívások tették ki. A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 272 ezerrel nőtt, az időszak végére már csaknem elérte a 10,5 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 281 ezerrel emelkedett. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 895 ezerrel, 9 százalékkal lett magasabb, 100 lakosra 104 mobil-előfizetés jutott a negyedév végén.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 5 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél nagyobb mértékben, 14 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 330 percnyi beszélgetés jutott, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint bár egyre több cég, kábeltévé- illetve internet-szolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, a vezetékes fővonalak számának esése nem lassul. Az idei év harmadik negyedévének végén - előzetes adatok szerint - kevesebb mint 3,3 millió vezetékes fővonal volt üzemben - ennek 4,7 százaléka kábeltévés - 95 ezerrel kevesebb, mint 2006 azonos időpontjában, és 25 ezerrel kevesebb, mint 2007 június végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 32,7 volt. A vezetékes szegmensen belül továbbra is 17 százalék az ISDN-vonalak aránya.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 18, időtartama 19 százalékkal csökkent az előző év III. negyedévéhez képest. A visszaeséshez hozzájárul a mobilforgalom éves szinten nagymértékű emelkedése, és valamelyest az egyre inkább terjedő, ingyenes internetes telefonálási lehetőség is.

Az egy vezetékes vonalra jutó hívások időtartama 501 perc volt, 16 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,1 percet, internet-hívások nélkül 3 percet tett ki. Még mindig elmondható, hogy az árak mérséklődése és a gyakran jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó akciós díjcsomagok terjedése miatt az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek, mint mobiltelefonról.

A vezetékes vonalról kezdeményezett adatcélú hívások száma 57, időtartama 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az internet-szolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben meghaladta a 28,4 milliárd forintot, 31 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

2007 III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 336 volt, 108-cal több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált, 25 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. A harmadik negyedév végére az internet-előfizetések száma 6,5 százalékkal emelkedett 3 hónap alatt. Szeptember végén 40 százalékkal több előfizetés volt a 2006. azonos időszakihoz képest.

A szélessávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, mintegy 47 százalékkal; az xDSL-é ennél kevesebbel, 34 százalékkal. A vezeték nélküli internet még nagyobb léptékben terjed, egy év alatt majdnem a háromnegyedével növekedett, részaránya már átlépte a 22 százalékot. A szélessávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 39 százalékkal nőtt, és már 18-szor akkora, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

2022. június 13. 17:27

A háborúhoz köthető kibertámadásokat elemzi az ESET

2022. június 2. 20:15