Napirenden a digitális esélyegyenlőség

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 10. 08:40

A digitális esélyegyenlőségről rendezett konferenciát pénteken Budapesten a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének, Vizi E. Szilveszternek fővédnökségével rendezett fórumon a szakértők az ez év elején meghirdetett országos Digitális Esélyegyenlőség (DE) program tapasztalatait összegzték.

A DE program célját és tartalmát tekintve azonos az Európai Unió 2008-ra meghirdetett e-Inclusion programjával, és egybecseng az úgynevezett Rigai Deklarációval is. Azt kell elősegítenie, hogy rövid időn belül az állampolgárok döntő többsége teljes értékű tagja lehessen az információs társadalomnak. A cél az, hogy 3 éven belül legalább 2-3 millió ember váljon "informatikai írástudóvá" Magyarországon, illetve lehessen az információs társadalom teljes értékű tagja.

Az internetszolgáltatók száma 2007 júniusa végén 334 volt, 101-gyel több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált: 25 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. A második negyedév folyamán az internet-előfizetések száma több mint 6 százalékkal, egy év alatt 36 százalékkal emelkedett.

A program keretében az NJSZT, a közhasznú szervezetként működő tudományos egyesület - saját régi-új kezdeményezéseinek továbbvitelén túl - szövetséget ajánl egyéb, hasonló célú, vagyis az információs társadalom alapját képező, a "3I" - infrastruktúra, igény, ismeret - elvére épülő programok eredményes megvalósításához is.

Így az esélyegyenlőségi program kiemelt NJSZT-projektje többek között: a "nem csak a 20 éveseké a világháló", amely előtérbe helyezi például a nyugdíjas korúak képzését. De a fogyatékkal élők - elsősorban vakok és gyengénlátók, valamint siketek és nagyothallók - társadalmi integrációja érdekében az NJSZT a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karával együttműködve ingyenesen biztosítja az ECDL-vizsgákra való felkészülést.

Emellett programszerűen működik a már több, mint 300 ezer vizsgázót számláló Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) program is, amelynek magyarországi jogtulajdonosa és felelőse az NJSZT. Népszerű a "Sorbaállás helyett kattintás" elnevezésű program, amely az NJSZT egynapos e-ügyintézés képzési projektje, és országosan ez év tavasza óta zajlik.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az intelligens vállalat – konferencia

Hogyan építi be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary a digitalizációt a vállalati működésbe? És hogyan teszi ugyanezt a Mogyi?

2019. augusztus 22. 17:11

Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. 

2019. augusztus 22. 14:42

KórházSuli – ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van

Magyarországon a súlyos betegsége miatt szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni az iskolát, pedig az a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és elszigetelődés.

2019. augusztus 22. 13:03

Olasz sztárépítész páros készített installációt az LG standjára a 2019-es IFA-n

A 2019-es, berlini IFA szakkiállításon mutatkozik be az LG és a nemzetközi építészeti vállalat, a Studio Fuksas egyedülálló, közös installációja. 

2019. augusztus 22. 11:37

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett

A Zyxel tegnap ünnepelte fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.

2019. augusztus 22. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás