Egyeztetést sürget a Fidesz a digitális szakadék csökkentéséről

OTS - Cégvonal, 2007. december 12. 08:36

A Fidesz  Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja egyeztetést sürget a digitális szakadék csökkentéséről.

A munkacsoport ülésén meghallgatta Dombi Gábort, az Infórum, Gáspár Mátyást, a TeleHáz Szövetség és dr. Mojzes Imrét, a HÉT képviselőjét. A téma az informatikai esélyegyenlőség megteremtése volt, ami több mint négymillió honfitársunkat közvetlenül érint.

A közösségi terek  lebontása volt az a folyamat, amely a magyar társadalom aggasztó mértékű széttagoltságához vezetett. Egyszerre zajlik a társadalom egyes rétegeinek elszigetelődése és az információs társadalom fejlődése, amely mára digitális szakadékot okozott. Az információs társadalom fejlődése eljutott a szintre, amely fölött az emberek ügyes-bajos dolgaikat már nem képesek minimális informatikai tudás nélkül intézni. A technológia rohamos fejlődése mellett a mindenkori magyar kormány feladata lett volna annak felismerése, hogy be fog következni a magyar társadalom széttagolódása azokra, akik képesek az új
technológiák használatára és azokra, akik nem. Fel kellett volna készíteni a társadalmat az új ismeretek, jelenségek befogadására, azok készségszintű használatára. A szakértők ennek hiányát tartják a probléma legjelentősebb forrásának, a digitális írástudatlanság kialakulásának - olvasható a munkacsoport közleményében.

A Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő által jegyzett közlemény szerint elmondhatjuk: a digitális írástudás sem lóg ki a sorból, abban is Európa sereghajtói között vagyunk. A hagyományos közösségi terek, az iskolák, a postahivatalok, az egészségügyi rendszer fokozatosan tűnnek el, éppen úgy, mint a vasúti szárnyvonalak, buszjáratok, arra hivatkozva, hogy "nem éri meg az államnak ezeket fenntartani". Szükséges tehát közösségi terek, információs-civilizációs végpontok kialakítása, ahol az emberek megismerkedhetnek az újdonságokkal, elintézhetik banki, biztosítási, postai, önkormányzati, távmunkával, távoktatással kapcsolatos ügyeiket. Az pedig, hogy mindenütt létrejöjjenek ilyen közösségi terek, nem elsősorban a civil társadalom, hanem a magyar kormány felelőssége.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja kiemelten fontosnak tartja a szakértők által felvetett problémát, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a hátrányos helyzetű állampolgárok, fogyatékkal élők, idősek megsegítését, életminőségének javítását célozza. Éppen ezért felkéri a parlamenti pártok szakpolitikusait, hogy ebben a témában a legrövidebb időn belül egyeztessenek.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mecenatúrás film locarnói díja: a Médiatanács gratulál az alkotóknak

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a Médiatanács örömmel értesült arról, hogy a szervezet támogatásával forgatott, A létezés eufóriája című innovatív magyar dokumentumfilm nyerte el a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját augusztus 17-én. Az NMHH büszke az elismerésre, és gratulál az alkotóknak a díjhoz. A siker apropóján a Médiatanács blogja interjút készített Szabó Réka rendezővel, amelyből többek között kiderül: a locarnói vetítéseken ez a film kapta a leghosszabb tapsot. 

2019. augusztus 23. 17:57

A világ legerősebb AI processzorát mutatta be a Huawei

A Huawei Technologies bemutatta az Ascend 910-et, a világ legerősebb AI processzorát, valamint a MindSpore minden forgatókönyvre kiterjedő AI számítási keretrendszert. A mesterségesintelligencia-alapú számítási keretrendszerek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az AI alkalmazások fejlesztése könnyebb, maguk az alkalmazások pedig könnyebben elérhetők legyenek.

2019. augusztus 23. 16:00

Helyettünk vásárolnak be az LG háztartási gépei

Az LG Electronics (LG) a 2019-es IFA-n mutatja be új, az európai piacokra szánt ThinQ háztartási gépeit, amelyekben immár elérhető az Amazon automatizált online vásárlási szolgáltatása, a Dash Replenishment (ADR). 

2019. augusztus 23. 13:17

Szétszórt adatok, összeszedett védelem

A munkahelyi fájljainkhoz lassan ugyanolyan könnyen hozzáférünk, mint a levegőhöz. Ott vannak a felhőben, és bárhol, bármikor betölthetjük a mobil eszközeinkről. A munkavállalók dolgát ez megkönnyíti, de a vállalatoknak nehézséget okoz az értékes és érzékeny adatok védelmének biztosítása, ami biztonsági veszélyt jelent. A Micro Focus szakértői szerint a személyazonosság-kezelési megoldásokkal jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

2019. augusztus 23. 10:39

A UPS önvezető járműveket fejlesztő cégben szerzett részesedést

UPS bejelentette , hogy a kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó leányvállalata, a UPS Ventures kisebbségi részesedést szerzett az autonóm teherautókat fejlesztő TuSimple vállalkozásban. A két vállalat Arizónában meg is kezdte az első önvezető nyergesvontatójuk tesztjét, azt vizsgálva, hogy e járművek javíthatják-e a szolgáltatásminőséget és hatékonyságot a UPS hálózatában. Az ügylet egy korábban indított kereskedelmi együttműködés folyománya, melyben a UPS szállítási szolgáltatásokat vásárolt a TuSimple-től.

2019. augusztus 23. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás