A repülőkéhez fogható a számítógépek szén-dioxid-kibocsátása

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 12. 09:14

Ugyanolyan mértékben szennyezik a környezetet számítógépek, mint a repülőgépek.

Ez a Global Action Plan (GAP) brit környezetvédő szervezet új felméréséből derül ki. A vizsgálat eredménye szerint a világon működő egymilliárd számítógép miatt annyi üvegházhatású széngáz szabadul fel, mint a légi közlekedés során.

A többi informatikai berendezés is környezetszennyező. Egy közepes nagyságú szerver "szénlábnyoma" (Carbon Footprint, a készülék fogyasztásához szükséges energia megtermelése során a légkörbe kerülő szén-dioxid-mennyiség) például akkora, mint egy "átlagos terepjáróé, amely 14 litert fogyaszt 100 kilométeren" - áll a jelentésben.

A GAP kifogásolja, hogy a vállalkozások kevéssé hatékonyan használják az informatikai berendezéseket, túl sok készüléket vásárolnak és az energiaszükséglet egyáltalán nem szempont a beszerzéseknél. A szervezet munkatársai 120 brit vállalat informatikai vezetőjét faggatták. Tízből öten egyetértettek azzal, hogy tevékenységüknek környezeti hatásai is vannak, tízből kettőnek viszont fogalma sem volt róla, hogy mekkora a cég villanyszámlája, kilencen pedig nem hallottak még a szénlábnyom fogalmáról.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a számítástechnikai fejlődés dacára a papírnélküli iroda ábránd csupán: míg az informatika őskorában, 1980 előtt világszerte 70 millió tonna körül volt az irodai papírfogyasztás évente, 1997-ben már ennek több mint a duplája, 150 millió tonna papír fogyott.

A környezetvédők szerint a brit kormánynak lazítani kellene az adattárolási szabályokon, amelyek miatt jelentős fogyasztású tárhelykapacitásra van szükség. Főleg azonban a vállalkozásoknak van tennivalója, környezetkímélő megoldásokkal ugyanis akár 80 százalékkal csökkenthető az informatikai energiaigény.

Kulcsszavak: környezetvédelem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59