85 000 dolláros mobilszámla internetezésért

Milkovits Gábor, 2007. december 13. 21:54

Egy kanadai olajmunkás 85 000 dolláros (kb. 14,4 millió Ft) mobilszámlát kapott kézhez, miután telefonja segítségével folyamatosan nagyméretű tartalmakat töltött le számítógépére.

A hír érdekessége, hogy a 22 éves Piotr Staniaszek egy olyan előfizetési szerződést kötött a Bell Mobility szolgáltatóval, amely 10 dolláros extra havidíjért korlátlan böngészést biztosít. Staniaszek állítása szerint abban a hitben töltött le folyamatosan, hogy ezt ingyen megteheti, azonban amint a számla is mutatja, ebben súlyosan tévedett. A meglepetés akkor érte, amikor novemberben megkapta az első sokkoló, 60 000 kanadai dollárról szóló mobilszámlát. Ekkorfel is hívta a Bell Mobility-t, ahol azonnal közölték vele, hogy a fizetendő összeg valójában elérte a 85 000 dollárt.

Az eset akkor kapott nyilvánosságot, amikor a fiú édesapja, idősebb Piotr Staniaszek a sajtóhoz fordult fia panaszával. „A fiú gyakran kint dolgozik a terepen és ilyenkor egyedül van egy kunyhóban, hát mi a jobb, ha internetezik, vagy ha vodkát iszik?” A Bell Mobility időközben méltányosságból 3400 dollárra (kb. 576 ezer Ft) szállította le a fiú adósságát, ez azonban még mindig túl magas összeg a családnak. A mobilszolgáltató szerint egyértelmű, hogy a 10 dollár havidíjas szerződésben nincsenek benne a számítógépre történő szélessávú letöltések. Az eset ugyanakkor kitűnően megvilágítja, mi a probléma a mobiltelefonos internettel; miközben a készülékek és a hálózat elvileg képesek kiszolgálni a rendes internethasználatot, valójában a technológiai kapacitás véges, az adatforgalom díjai pedig irreálisan magasak.

Kulcsszavak: tarifa mobilszolg HSDPA

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan jegyezd meg könnyen az idegen szavakat?

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a régi bölcsesség. De vajon hogyan, hányszor és milyen módon kell ismételni, hogy stabilan rögzüljenek a fejünkben az idegen szavak? Nyelvtanároktól megtudhattunk: ennek külön tudománya van, és közben számos érdekes trükköt alkalmazhatunk.

2022. július 3. 15:50

Kiderült, hogy kit hallgattunk legtöbbet tavaly a rádióban

Ha magnókazettákon tárolná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a magyar rádiók 2021-es év adásának hanganyagát, akkor több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbe tekerni a bolygónkat. Ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján. Sőt, egy készülő elemzés arra is fényt derít, hogy egészen másokat hallgatunk a rádiókban, mint a zenei streaming szolgáltatók felületein.

2022. július 3. 12:56

Összefog az ABB és a Contro-Net

Az ABB és mérnöki szolgáltatásokat nyújtó régi értékesítési partnere, a magyarországi székhelyű Contro-Net Kft. (Contro-Net), közösen kínál teljesen integrált, költséghatékony megoldást az ESAB móri száraz és nedves porkeverő üzemei számára. Az ESAB világviszonylatban vezető helyet tölt be a hegesztő- és vágóberendezések, valamint a hegesztőanyagok előállításában. 

2022. július 3. 11:39

Új cégtársak a PwC Magyarország vezetői között

A PwC Magyarország örömmel jelenti be két új cégtárs kinevezését. A könyvvizsgálati üzletágat 2022. július 1-jétől Sávoly-Hatta Anita és Halmosi Gábor erősíti partneri pozícióban.

2022. július 3. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24