Informatikai és hírközlési szakállamtitkár kinevezését sürgeti az MDF

forrás Prim Online, 2007. december 16. 11:02

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy 2008. január 1-jétől nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. A kabinet álláspontja szerint a digitális esélyegyenlőség megteremtésének, az európai unió által kezdeményezet e-integráció, e-befogadás, e-esélyegyenlőség (te is legyél benne) elnevezésű 2008-as kampány hazai megvalósulásának; a digitális szakadék csökkentésének érdekében a kinevezéssel nem lehet tovább várni.

A Magyar Demokrata Fórum 2002-ben üdvözölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megalakulását, azonban már akkor is jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az új tárca nem kapja meg a telekommunikáció egészét, és a meghatározó feladatköröket indokolatlanul szétosztják. Hangsúlyozta, hogy ez a felelőtlen döntés nagy kockázatokkal jár, amelyet végül igazolt a 2002-2006 között eltelt négy év eredménytelensége is; a minisztérium a kellő hatáskörök hiányában nem tudott megfelelni feladatának. "Sajnálattal láttuk 2006-ban, hogy az új Gyurcsány-kormány továbbra sem mondott le az informatikai programok széttrancsírozásáról. A megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium jogutódja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett, de a feladatok egy része továbbra is a MEH-ben maradt, így ismét nem alakult ki hatékony struktúra. Ennek köszönhetően a területet ma is a többfejűség és a döntésképtelenség jellemzi" - olvasható az MDF lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A párt szerint Kóka János távozásával az új gazdasági és közlekedési miniszter, Kákosy Csaba végre lépéseket tehet a probléma megoldása érekében. Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult a tárca új vezetőjéhez, amelyben arra kérte, hogy 2008. január 1-jétől nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. Az MDF szerint ugyanis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2008-tól nem fantomizálhatja tovább az informatika területét, hiszen szervezetének megerősítésére, hatáskörének kibővítésére van szükség.

Az informatikai kabinet álláspontja szerint a szakállamtitkár kinevezésével mintegy három év alatt elérhető lenne az információs társadalom három alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése az internet használathoz, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, illetve – és ma talán ez jelenti a legnagyobb kihívást – az igény felkeltése.

Kulcsszavak: GKM IHM MDF

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elektronikusan is gyűjthető lenne a kopogtatócédula

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 18. 10:29

Tervezés alatt a jövő előadóterme

Digitálisan jegyzetelhető előadások, otthon is visszanézhető és értékelhető tananyag, interaktív táblák, interaktív előadások, integrált rendszerek – ezeket kínálja a diákoknak a jövő digitális előadóterme. A felsőoktatás új típusú, digitális rendszere jön létre az AV-Control Kft. kutatás-fejlesztési projektjének köszönhetően, amely egységesíti és tudományosan validálja a világszerte használt különféle megoldásokat.

2019. szeptember 17. 13:14

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Ausztriában útmutató segíti a közösségi e-rollerek bevezetését

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor. 

2019. szeptember 17. 09:18

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás