Informatikai és hírközlési szakállamtitkár kinevezését sürgeti az MDF

forrás Prim Online, 2007. december 16. 11:02

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy 2008. január 1-jétől nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. A kabinet álláspontja szerint a digitális esélyegyenlőség megteremtésének, az európai unió által kezdeményezet e-integráció, e-befogadás, e-esélyegyenlőség (te is legyél benne) elnevezésű 2008-as kampány hazai megvalósulásának; a digitális szakadék csökkentésének érdekében a kinevezéssel nem lehet tovább várni.

A Magyar Demokrata Fórum 2002-ben üdvözölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megalakulását, azonban már akkor is jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az új tárca nem kapja meg a telekommunikáció egészét, és a meghatározó feladatköröket indokolatlanul szétosztják. Hangsúlyozta, hogy ez a felelőtlen döntés nagy kockázatokkal jár, amelyet végül igazolt a 2002-2006 között eltelt négy év eredménytelensége is; a minisztérium a kellő hatáskörök hiányában nem tudott megfelelni feladatának. "Sajnálattal láttuk 2006-ban, hogy az új Gyurcsány-kormány továbbra sem mondott le az informatikai programok széttrancsírozásáról. A megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium jogutódja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett, de a feladatok egy része továbbra is a MEH-ben maradt, így ismét nem alakult ki hatékony struktúra. Ennek köszönhetően a területet ma is a többfejűség és a döntésképtelenség jellemzi" - olvasható az MDF lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A párt szerint Kóka János távozásával az új gazdasági és közlekedési miniszter, Kákosy Csaba végre lépéseket tehet a probléma megoldása érekében. Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje nyílt levélben fordult a tárca új vezetőjéhez, amelyben arra kérte, hogy 2008. január 1-jétől nevezzen ki informatikai és hírközlési szakállamtitkárt. Az MDF szerint ugyanis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2008-tól nem fantomizálhatja tovább az informatika területét, hiszen szervezetének megerősítésére, hatáskörének kibővítésére van szükség.

Az informatikai kabinet álláspontja szerint a szakállamtitkár kinevezésével mintegy három év alatt elérhető lenne az információs társadalom három alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése az internet használathoz, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, illetve – és ma talán ez jelenti a legnagyobb kihívást – az igény felkeltése.

Kulcsszavak: GKM IHM MDF

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Beszámolt 2019-es eredményeiről a Huawei

A Huawei Technologies közzétette 2019-es éves, globális jelentését, amely stabil üzleti teljesítményről számol be. A vállalat globális árbevétele megközelítette a 123 milliárd dollárt, ami 19,1 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez viszonyítva. A nettó haszon elérte a 9 milliárd dollárt, a működési tevékenységekből származó készpénzáramlás pedig elérte a 13,1 milliárd dollárt, ami 22,4 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez viszonyítva. Hosszútávú jelenlegi befektetéseinek részeként a Huawei 2019-es bevételének 15,3 százalékát fordította kutatásra és fejlesztésre. Az elmúlt évtizedben K+F célra fordított összeg így elérte a közel 86 milliárd dollárt.

2020. április 1. 11:19

Magyar startup hozza össze a termelőket a városi fogyasztókkal

Tudta, hogy a magyarok több mint fele heti 3 ezer forintnál is kevesebbet költ zöldség- és gyümölcsfogyasztásra? Ez népegészségügyi szempontból is aggasztó adat. Ha azonban a magyar gazdák is kiaknáznák az internet adta lehetőségeket, jóval többen és többet is vásárolnánk tőlük, mint a szupermarketek polcairól.

2020. április 1. 10:24

Vodafone szerint ilyen a kapcsolódás ereje

A koronavírus miatt kialakult helyzetben különösen fontos szerep jut a digitális eszközöknek és a hálózatnak, hiszen az emberek ezek segítségével tudják tartani szeretteikkel a kapcsolatot, megosztani élményeiket, támogatni és szórakoztatni egymást. 

2020. április 1. 09:11

5 Sophos tipp a Biztonsági Mentés Világnapjára

A mai napon ünnepeljük a Biztonsági Mentés Világnapját. Mostanában olyan sokan dolgozunk otthonról, hogy nem támaszkodhatunk az IT részlegre, hogy mindannyiunknak elkészítsék a biztonsági mentését. A jó hír viszont az, hogy mivel mostanában olyan sokan dolgozunk otthonról, a másolatok rendes elkészítése nem annyira nehéz - a legnehezebb része az, hogy eljussunk a biztonsági mentés pontos elkészítéséig… vagy egyáltalán az elkészítéséig.

2020. március 31. 19:51

Nyolc meglepő tény az elektromos autókról

Tavaly már közel 2,3 millió, tisztán elektromos meghajtású autót adtak el világszerte és csak Európában 160 ezernél is több töltőállomás szolgálja ezeket a járműveket illetve tulajdonosaikat. A Schneider Electric összegyűjtötte az e-autózás történetének és jelenének 8 legizgalmasabb sztoriját.

2020. március 31. 19:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás