Innovációs konferencia Aradon

forrás Prim Online, 2007. december 16. 11:20

Az eTransylvania Egyesület 2007. december 14-én és 15-én Aradon ErdélyInno2007 elnevezésű fejlesztési konferenciát rendezett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával. A konferencia fő célja az volt, hogy az eTransylvania pontok képviselőivel közösen olyan projektötleteket fogalmazzanak meg, amelyek a későbbiekben részletesen is kidolgozhatók, és az erdélyi, de akár a Kárpát-medencei hálózat szintjén is alkalmazhatók. Ez a konferencia egyben a 2008 tavaszán bemutatásra kerülő Magyar-Magyar Platform konzultációs időszakának kezdetét is jelentette.

A konferencia vendégeként Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár (és volt informatikai miniszter) elmondta, minden közös program sikere azon múlik, hogy az érdekek egybeesnek-e. Úgy vélte, hogy az uniós Magyarországnak és az uniós Romániának érdekei egybeesnek: azaz azt szeretné mindkét fél, ha az uniós csatlakozás az adott térségben felemelkedést hozna, az ott élők számára helyben adna esélyt és jövőképet. Az informatika egy alapstruktúra, amelyre rá lehet építeni egy jól működő gazdaságot, és ennek komoly megtartó szerepe van a közösségben. Az eMagyar pontok ehhez megteremtik a megfelelő alapot az egész Kárpát-medencében, hiszen egy nagyon komoly, a kistelepüléskre is kiterjedő kapcsolatrendszer épült ki az elmúlt évek folyamán, amely - bár a magyar-magyar kapcsolatokra épült - nem csak a magyar közösségeknek szól.

Somodi Zoltán, a romániai távközlési és informatikai minisztérium államtitkára a Tudásalapú Gazdaság Programot ismertette, amely Románia legnagyobb méretű informatizálási programja, amelynek köszönhetően a vidéki lakosság közel 20 százalékának teremti meg a lehetőségét, hogy modern kommunikációs eszközöket használjon. A Világbank által támogatott projektben 255 település vesz részt.

Juhász Bálint, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főtanácsadója is azt hangsúlyozta, hogy az eMagyar pontok vagy az eRégió Hálózat és az emagyar.net rendszerét olyan lehetőségnek tekinti, amely az Európai Unióban biztosítja az esélyt arra, hogy az állampolgárok szülőföldükön maradva is boldogulhassanak. „Ehhez a digitális szakadék áthidalása egy olyan előfeltétel, amely nem kerülhető meg - a 2003-ban elindított támogatások olyan feltételeket teremtett meg, amelyről most tovább lehet lépni és el lehet indulni egy önfenntartó fejlődés útján” - mutatott rá Juhász Bálint.

Nagy Zsolt, volt romániai távközlési és informatikai miniszter szerint ahogy az internet, úgy a környezetvédelem sem ismer határokat - ezért fontos, hogy környezettudatos programokat is működtessünk a már létező hálózaton. Nagy Zsolt elmondta, hogy nehéz számszerűsíteni az eTransylvania pontok hatékonyságát, de azt lehet tudni, hogy mindegyik eTransylvania pont túlterhelt, tehát használja a lakosság, és az is kimutatható, hogy azok a települések, ahol volt ilyen létesítmény, kiemelkedő számban pályáztak sikerrel a Tudásalapú Gazdaság Programra is; ebből arra lehet következtetni, hogy a közösségek felismerték, hogy az ilyen létesítmények fejlődést hoznak.

A fejlesztési konferencián “Hozzáférési pontok szerepe a közösségfejlődésben, erdélyi, Kárpát-medencei perspektívák a jelenben és jövőben” témakörben tartották meg előadásaikat az előadók, köztük Csepeli György, a GKM és Újhelyi István, a Területfejlesztési és Önkormányzati Minisztérium államtitkára, illetve Farkas András, az eTranssylvania hálózat programkoordinátora. Ezt követően átadták az Erdélyi Információs Társadalmi Díjakat. Az erdőszentgyörgyi, a nagykárolyi és a csíkvacsárcsi eTransylvania pont munkatársai tevékenykedtek a leghatékonyabban az elmúlt időszakban.

A konferencia szekcióülésein (tudásalapú gazdaság, vállalkozások és információs technológia, a  fenntartható fejlődés és regionális fejlesztés, a tartalomfejlesztés, tartalomszolgáltatás és web 2.0) projektötleteket dolgoztak ki. Ezeken a kerekasztal-beszélgetéseken már gazdasági vállalkozások vezetői, portálfejlesztők is eszmét cseréltek, köztük egyetlen magyarországi szereplőként Somogyi Endre,  az Adverticum Zrt. fejlesztési vezérigazgató-helyettese, aki az online hirdetés-kiszolgálás terén osztotta meg a résztvevőkkel az Adverticum tapasztalatait.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Társasjáték a biztonságos internetért

A biztonságos internet megteremtésében kiemelt prioritás, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek az online tér kockázataival és azzal, hogy milyen módon kerülhetik el a rájuk leselkedő veszélyeket. A Biztonságos Internet Napján a Microsoft Magyarország olyan offline társasjátékot mutatott be, amely játékos módon tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben.

2020. február 20. 17:44

A GDPR millió dolláros kérdése: mit is kell megvédeni?

A GDPR elsősorban értünk van, személyes adatainak védelmére hozták létre. Sokszor mégis felesleges tehernek tűnik. Magánemberként gyakran bosszúságnak érezzük, ha a sokadik hozzájárulást kell megadnunk az adataink kezeléséhez. Vállalati döntéshozóként vagy informatikai szakemberként pedig ennél jóval több feladatot ró ránk, hogy ezeket az érzékeny információkat valóban megfelelően kezeljük, hiszen a szabályozás rendszerint óriási mennyiségű adatot érint. A Micro Focus tapasztalata szerint számottevő könnyítést jelent, ha fájlelemző szoftver segítségével mérjük fel, pontosan mely adatainkra vonatkozik a szabályozás, és ezek hol találhatók a cég rendszereiben. 

2020. február 20. 15:54

Magyarországon először élesben is elindul a nyílt bankolás

Öt hónapja léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, és a Számlázz.hu az egyike annak a négy fintech cégnek, amely megszerezte a Magyar Nemzeti Banktól az ún. AISP engedélyt, melynek értelmében – az ügyfelek hozzájárulása után – harmadik félként hozzáférhet az ügyfelek banki adataihoz. Most pedig hazánkban először élesben is elindul a nyílt bankolás: az online számlázó autokassza rendszerébe mostantól a K&H Bank több mint 120 000 vállalkozói és nagyvállalati ügyfele is becsatlakozhat, megspórolva ezzel akár heti többórányi munkát.

2020. február 20. 14:22

Környezetbarát funkciókkal ellátott Philips monitor

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a 24 hüvelykes (60,5 cm) Philips 243B1 LCD monitor piaci bevezetését. 

2020. február 20. 13:12

A Citrixnél a Fujitsu lett “Az év partnere”

A Citrix Systems, Inc. mostani bejelentése szerint a Fujitsu nyerte el a vállalat által partnereknek odaítélt legmagasabb elismerést, „Az év partnere” díjat. A Fujitsu egyben „Az év globális rendszerintegrátora” is lett az EMEA térségben. 

2020. február 20. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás