Innovációs konferencia Aradon

forrás Prim Online, 2007. december 16. 11:20

Az eTransylvania Egyesület 2007. december 14-én és 15-én Aradon ErdélyInno2007 elnevezésű fejlesztési konferenciát rendezett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával. A konferencia fő célja az volt, hogy az eTransylvania pontok képviselőivel közösen olyan projektötleteket fogalmazzanak meg, amelyek a későbbiekben részletesen is kidolgozhatók, és az erdélyi, de akár a Kárpát-medencei hálózat szintjén is alkalmazhatók. Ez a konferencia egyben a 2008 tavaszán bemutatásra kerülő Magyar-Magyar Platform konzultációs időszakának kezdetét is jelentette.

A konferencia vendégeként Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár (és volt informatikai miniszter) elmondta, minden közös program sikere azon múlik, hogy az érdekek egybeesnek-e. Úgy vélte, hogy az uniós Magyarországnak és az uniós Romániának érdekei egybeesnek: azaz azt szeretné mindkét fél, ha az uniós csatlakozás az adott térségben felemelkedést hozna, az ott élők számára helyben adna esélyt és jövőképet. Az informatika egy alapstruktúra, amelyre rá lehet építeni egy jól működő gazdaságot, és ennek komoly megtartó szerepe van a közösségben. Az eMagyar pontok ehhez megteremtik a megfelelő alapot az egész Kárpát-medencében, hiszen egy nagyon komoly, a kistelepüléskre is kiterjedő kapcsolatrendszer épült ki az elmúlt évek folyamán, amely - bár a magyar-magyar kapcsolatokra épült - nem csak a magyar közösségeknek szól.

Somodi Zoltán, a romániai távközlési és informatikai minisztérium államtitkára a Tudásalapú Gazdaság Programot ismertette, amely Románia legnagyobb méretű informatizálási programja, amelynek köszönhetően a vidéki lakosság közel 20 százalékának teremti meg a lehetőségét, hogy modern kommunikációs eszközöket használjon. A Világbank által támogatott projektben 255 település vesz részt.

Juhász Bálint, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főtanácsadója is azt hangsúlyozta, hogy az eMagyar pontok vagy az eRégió Hálózat és az emagyar.net rendszerét olyan lehetőségnek tekinti, amely az Európai Unióban biztosítja az esélyt arra, hogy az állampolgárok szülőföldükön maradva is boldogulhassanak. „Ehhez a digitális szakadék áthidalása egy olyan előfeltétel, amely nem kerülhető meg - a 2003-ban elindított támogatások olyan feltételeket teremtett meg, amelyről most tovább lehet lépni és el lehet indulni egy önfenntartó fejlődés útján” - mutatott rá Juhász Bálint.

Nagy Zsolt, volt romániai távközlési és informatikai miniszter szerint ahogy az internet, úgy a környezetvédelem sem ismer határokat - ezért fontos, hogy környezettudatos programokat is működtessünk a már létező hálózaton. Nagy Zsolt elmondta, hogy nehéz számszerűsíteni az eTransylvania pontok hatékonyságát, de azt lehet tudni, hogy mindegyik eTransylvania pont túlterhelt, tehát használja a lakosság, és az is kimutatható, hogy azok a települések, ahol volt ilyen létesítmény, kiemelkedő számban pályáztak sikerrel a Tudásalapú Gazdaság Programra is; ebből arra lehet következtetni, hogy a közösségek felismerték, hogy az ilyen létesítmények fejlődést hoznak.

A fejlesztési konferencián “Hozzáférési pontok szerepe a közösségfejlődésben, erdélyi, Kárpát-medencei perspektívák a jelenben és jövőben” témakörben tartották meg előadásaikat az előadók, köztük Csepeli György, a GKM és Újhelyi István, a Területfejlesztési és Önkormányzati Minisztérium államtitkára, illetve Farkas András, az eTranssylvania hálózat programkoordinátora. Ezt követően átadták az Erdélyi Információs Társadalmi Díjakat. Az erdőszentgyörgyi, a nagykárolyi és a csíkvacsárcsi eTransylvania pont munkatársai tevékenykedtek a leghatékonyabban az elmúlt időszakban.

A konferencia szekcióülésein (tudásalapú gazdaság, vállalkozások és információs technológia, a  fenntartható fejlődés és regionális fejlesztés, a tartalomfejlesztés, tartalomszolgáltatás és web 2.0) projektötleteket dolgoztak ki. Ezeken a kerekasztal-beszélgetéseken már gazdasági vállalkozások vezetői, portálfejlesztők is eszmét cseréltek, köztük egyetlen magyarországi szereplőként Somogyi Endre,  az Adverticum Zrt. fejlesztési vezérigazgató-helyettese, aki az online hirdetés-kiszolgálás terén osztotta meg a résztvevőkkel az Adverticum tapasztalatait.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elektronikusan is gyűjthető lenne a kopogtatócédula

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 18. 10:29

Tervezés alatt a jövő előadóterme

Digitálisan jegyzetelhető előadások, otthon is visszanézhető és értékelhető tananyag, interaktív táblák, interaktív előadások, integrált rendszerek – ezeket kínálja a diákoknak a jövő digitális előadóterme. A felsőoktatás új típusú, digitális rendszere jön létre az AV-Control Kft. kutatás-fejlesztési projektjének köszönhetően, amely egységesíti és tudományosan validálja a világszerte használt különféle megoldásokat.

2019. szeptember 17. 13:14

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Ausztriában útmutató segíti a közösségi e-rollerek bevezetését

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor. 

2019. szeptember 17. 09:18

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás