Innovációs konferencia Aradon

forrás Prim Online, 2007. december 16. 11:20

Az eTransylvania Egyesület 2007. december 14-én és 15-én Aradon ErdélyInno2007 elnevezésű fejlesztési konferenciát rendezett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával. A konferencia fő célja az volt, hogy az eTransylvania pontok képviselőivel közösen olyan projektötleteket fogalmazzanak meg, amelyek a későbbiekben részletesen is kidolgozhatók, és az erdélyi, de akár a Kárpát-medencei hálózat szintjén is alkalmazhatók. Ez a konferencia egyben a 2008 tavaszán bemutatásra kerülő Magyar-Magyar Platform konzultációs időszakának kezdetét is jelentette.

A konferencia vendégeként Kovács Kálmán környezetvédelmi államtitkár (és volt informatikai miniszter) elmondta, minden közös program sikere azon múlik, hogy az érdekek egybeesnek-e. Úgy vélte, hogy az uniós Magyarországnak és az uniós Romániának érdekei egybeesnek: azaz azt szeretné mindkét fél, ha az uniós csatlakozás az adott térségben felemelkedést hozna, az ott élők számára helyben adna esélyt és jövőképet. Az informatika egy alapstruktúra, amelyre rá lehet építeni egy jól működő gazdaságot, és ennek komoly megtartó szerepe van a közösségben. Az eMagyar pontok ehhez megteremtik a megfelelő alapot az egész Kárpát-medencében, hiszen egy nagyon komoly, a kistelepüléskre is kiterjedő kapcsolatrendszer épült ki az elmúlt évek folyamán, amely - bár a magyar-magyar kapcsolatokra épült - nem csak a magyar közösségeknek szól.

Somodi Zoltán, a romániai távközlési és informatikai minisztérium államtitkára a Tudásalapú Gazdaság Programot ismertette, amely Románia legnagyobb méretű informatizálási programja, amelynek köszönhetően a vidéki lakosság közel 20 százalékának teremti meg a lehetőségét, hogy modern kommunikációs eszközöket használjon. A Világbank által támogatott projektben 255 település vesz részt.

Juhász Bálint, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főtanácsadója is azt hangsúlyozta, hogy az eMagyar pontok vagy az eRégió Hálózat és az emagyar.net rendszerét olyan lehetőségnek tekinti, amely az Európai Unióban biztosítja az esélyt arra, hogy az állampolgárok szülőföldükön maradva is boldogulhassanak. „Ehhez a digitális szakadék áthidalása egy olyan előfeltétel, amely nem kerülhető meg - a 2003-ban elindított támogatások olyan feltételeket teremtett meg, amelyről most tovább lehet lépni és el lehet indulni egy önfenntartó fejlődés útján” - mutatott rá Juhász Bálint.

Nagy Zsolt, volt romániai távközlési és informatikai miniszter szerint ahogy az internet, úgy a környezetvédelem sem ismer határokat - ezért fontos, hogy környezettudatos programokat is működtessünk a már létező hálózaton. Nagy Zsolt elmondta, hogy nehéz számszerűsíteni az eTransylvania pontok hatékonyságát, de azt lehet tudni, hogy mindegyik eTransylvania pont túlterhelt, tehát használja a lakosság, és az is kimutatható, hogy azok a települések, ahol volt ilyen létesítmény, kiemelkedő számban pályáztak sikerrel a Tudásalapú Gazdaság Programra is; ebből arra lehet következtetni, hogy a közösségek felismerték, hogy az ilyen létesítmények fejlődést hoznak.

A fejlesztési konferencián “Hozzáférési pontok szerepe a közösségfejlődésben, erdélyi, Kárpát-medencei perspektívák a jelenben és jövőben” témakörben tartották meg előadásaikat az előadók, köztük Csepeli György, a GKM és Újhelyi István, a Területfejlesztési és Önkormányzati Minisztérium államtitkára, illetve Farkas András, az eTranssylvania hálózat programkoordinátora. Ezt követően átadták az Erdélyi Információs Társadalmi Díjakat. Az erdőszentgyörgyi, a nagykárolyi és a csíkvacsárcsi eTransylvania pont munkatársai tevékenykedtek a leghatékonyabban az elmúlt időszakban.

A konferencia szekcióülésein (tudásalapú gazdaság, vállalkozások és információs technológia, a  fenntartható fejlődés és regionális fejlesztés, a tartalomfejlesztés, tartalomszolgáltatás és web 2.0) projektötleteket dolgoztak ki. Ezeken a kerekasztal-beszélgetéseken már gazdasági vállalkozások vezetői, portálfejlesztők is eszmét cseréltek, köztük egyetlen magyarországi szereplőként Somogyi Endre,  az Adverticum Zrt. fejlesztési vezérigazgató-helyettese, aki az online hirdetés-kiszolgálás terén osztotta meg a résztvevőkkel az Adverticum tapasztalatait.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

Átlagosan háromezerért taxiznak a budapestiek

Ugyan még mindig inkább telefonon rendelnek taxit a fővárosiak, de egyre többen használnak valamilyen taxirendelő mobilalkalmazást is - derül ki a Főtaxi megbízásából készített kutatásból. Az elvárásoknak megfelelően új, hasznos funkciókkal bővült a taxitársaság applikációja, így akár már közvetlenül is felhívhatjuk a sofőrt az alkalmazáson keresztül, ha nem találjuk az autót.

2019. augusztus 18. 12:11

Pályázati felhívás kisiskolásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az MKB Bank Nyrt. (MKB), a Waberer's International Nyrt. és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére.

2019. augusztus 18. 10:14

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

2019. augusztus 17. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás