Jövő tavaszig nyílt forráskódra vált a holland kormány

Milkovits Gábor, 2007. december 16. 20:36

A holland kormány bejelentette, hogy 2008 áprilisáig az ország teljes közigazgatásában bevezetik a nyílt forráskódon alapuló szoftverek preferált párhuzamos használatát.

A holland gazdasági minisztérium által kidolgozott javaslatot ellenszavazat nélkül fogadta el a két illetékes parlamenti bizottság. A határozat fontos előírása, hogy az adminisztratív szerveknek minden esetben a nyílt forráskódú alkalmazásokat – azaz például a Linux operációs rendszert vagy az Open Office irodai szoftvercsomagot – kell előnyben részesíteniük a fejlesztők által levédetett, drágább termékekkel szemben, illetve ez utóbbiak használatát külön meg kell majd indokolniuk. A minisztérium által készíttetett előzetes tanulmány szerint csak a városi ingatlan-nyilvántartáson 6 millió eurót spórolhatnak majd így évente.

A döntés duplán is hátrányosan érintheti a Microsoftot; a Windows mellett Office irodai programcsomagjával is piacvezető konszern ugyanis egy ideje szeretné az ISO-nál nyílt forráskódú szabványként elfogadtatni Open XML fájlformátumát, ez azonban a sima gyorsított eljárásban egyelőre nem sikerült. Hans Bos, a Microsoft holland részlegének szóvivője igyekezett kihangsúlyozni, hogy a Word dokumentumok már most megfelelő alternatívát jelentenek riválisaikkal szemben és szerinte a MS Office által használt Open XML is hamarosan megkapja az ISO-tól a nyílt forráskódú minősítést. Bos ugyanakkor sérelmezte, hogy a hivataloknak külön mérlegelés nélkül előírják a nyílt forráskódú alkalmazások előnyben részesítését.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nemzetközi konferenciával ünnepli a Puli a Holdra szállás 50. évfordulóját

50 évvel ezelőtt írt történelmet az Apolló 11 legénysége a Holdra szállással. Ma már magáncégek által fejlesztett robotikus leszállóegységek veszik célba égi kísérőnket. A margitszigeti Holdudvarban július 21-n délután megrendezésre kerülő konferencián a megemlékezés és múltidézés mellett a hangsúly az egyre nagyobb teret nyerő holdi robotikus felderítőexpedíciókon lesz. Aktív, a jelent és a jövőt formáló piaci szereplők mutatják be az új technológiai és üzleti elképzeléseket: mi várható a következő néhány évben, és milyen lehetőségekre számíthatunk a következő fél évszázadban a ciszlunáris gazdaságban.

2019. július 16. 18:53

Az OTRS Group biztonsági tippjei az utazás közbeni munkához

Egyre gyakrabban történik meg, hogy az emberek a nyári melegtől menekülve nemcsak az irodában, hanem az erkélyen, az uszodában, üdülőhelyeken, vagy egyéb légkondicionált helyen dolgoznak. Néhányan az egész munkahelyüket egy világ körüli utazássá változtatják. A digitális nomádok becsült száma jelenleg félmillió ember.*

2019. július 16. 17:25

Elkészült a sportot kedvelők új alkalmazása

Érdekelné, hogy hol jógázhat a fővárosban Önhöz közel, akár egy órán belül olyan helyen, ami kutyabarát és ingyenes wifivel is rendelkezik? Mostantól ehhez nem kell órákig a neten keresgélni, mert elkészült, és ingyenesen letölthető a Budapest Sport Alkalmazás, ami különböző szempontok szerinti bontásban szinte az összes fővárosi sportolási lehetőséget, illetve sportprogramot tartalmazza. Ráadásul az applikáción belül a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa eseményei külön kiemelést kaptak, így azokról minden felhasználó időben értesülhet, illetve el is mentheti őket a saját naptárába.

2019. július 16. 15:59

Egyre több hirdető csatlakozik az IAB Hungary-hoz

A kiadókat, hirdetőket, technológiai- és kutatócégeket, továbbá egyéb, az online hirdetési piacon tevékenykedő szolgáltatókat összefogó IAB Hungary immár több mint 100 taggal büszkélkedhet.

2019. július 16. 14:41

Apple Pay-jel fizethetnek mától a Revolut ügyfelei

A Revolut, a világ egyik leggyorsabban növekvő technológiai vállalata, a mai napon elérhetővé teszi az Apple Pay-t a magyarországi felhasználói számára. A Revolut ügyfelei jelenleg 29 országban használhatják boltokban, applikációkban, vagy weboldalakon ezt a gyors és kényelmes fizetési megoldást iPhone, Apple Watch, iPad és Mac eszközökön.

2019. július 16. 12:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05
online sportfogadás