Jövő tavaszig nyílt forráskódra vált a holland kormány

Milkovits Gábor, 2007. december 16. 20:36

A holland kormány bejelentette, hogy 2008 áprilisáig az ország teljes közigazgatásában bevezetik a nyílt forráskódon alapuló szoftverek preferált párhuzamos használatát.

A holland gazdasági minisztérium által kidolgozott javaslatot ellenszavazat nélkül fogadta el a két illetékes parlamenti bizottság. A határozat fontos előírása, hogy az adminisztratív szerveknek minden esetben a nyílt forráskódú alkalmazásokat – azaz például a Linux operációs rendszert vagy az Open Office irodai szoftvercsomagot – kell előnyben részesíteniük a fejlesztők által levédetett, drágább termékekkel szemben, illetve ez utóbbiak használatát külön meg kell majd indokolniuk. A minisztérium által készíttetett előzetes tanulmány szerint csak a városi ingatlan-nyilvántartáson 6 millió eurót spórolhatnak majd így évente.

A döntés duplán is hátrányosan érintheti a Microsoftot; a Windows mellett Office irodai programcsomagjával is piacvezető konszern ugyanis egy ideje szeretné az ISO-nál nyílt forráskódú szabványként elfogadtatni Open XML fájlformátumát, ez azonban a sima gyorsított eljárásban egyelőre nem sikerült. Hans Bos, a Microsoft holland részlegének szóvivője igyekezett kihangsúlyozni, hogy a Word dokumentumok már most megfelelő alternatívát jelentenek riválisaikkal szemben és szerinte a MS Office által használt Open XML is hamarosan megkapja az ISO-tól a nyílt forráskódú minősítést. Bos ugyanakkor sérelmezte, hogy a hivataloknak külön mérlegelés nélkül előírják a nyílt forráskódú alkalmazások előnyben részesítését.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

Ezek most Magyarország legjobb munkahelyei a munkavállalók véleménye alapján

Munkahelyeink.hu Magyarországon második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely kizárólag a cégek korábbi és jelenlegi alkalmazottainak véleménye alapján állapítja meg a legjobb munkahelyek rangsorát. Az egyedi módszertani kritériumrendszert alkalmazó lista szerint jelenleg a legmagasabbra értékelt munkáltatók sorrendben az Audi Hungaria, a Bosch Magyarország, és a Penny Magyarország.

2023. január 27. 15:28

Az Atmedia értékesíti a Network4 új csatornájának reklámidejét

A januári tesztadás után februárban indul a Network4 Csoport legújabb, földfelszíni terjesztésű csatornája, a MAX4. A vadonatúj szórakoztató csatornán európai és amerikai sorozatok, filmek és saját gyártású tartalmak gondoskodnak arról, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő műsort.

2023. január 27. 14:01

Ismét a legfenntarthatóbban működő cégek között a Schneider Electric

Sorban 12. alkalommal került be a legfenntarthatóbban működő vállalkozások százas rangsorába a Schneider Electric. A Corporate Knights által összeállított listán a saját iparágán belül az első, összesítésben pedig a hetedik helyen végzett a vállalat. 

2023. január 27. 12:40

A Zyxel multi-gigabites intelligens menedzselt switche felkészíti a jövőre a KKV-hálózatokat

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks piacra dobta új XMG1930 sorozatú Multi-Gigabites Lite-L3 Smart Managed Switch eszközét. Az XMG1930 sorozat a kis- és középvállalkozások, rendszerintegrátorok, felügyelt szolgáltatók és kisebb internetszolgáltatók számára kínál ideális megoldást a WiFi 6, WiFi 6E és WiFi 7 által támasztott növekvő sávszélesség-igények kielégítésére.

2023. január 27. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46