Ismét 3 millió ember adatait veszítette el a brit kormány

Milkovits Gábor, 2007. december 17. 21:15

Alig néhány héttel azután, hogy a brit kormányhivataloknál nyoma veszett két, összesen 25 millió polgár nevét és bankszámla-adatait tartalmazó lemeznek, most 3 millió tanulóvezető adatai vesztek el.

Az illetékesek szerint ugyan az eltűnt merevlemezen többnyire csak az illetők neve és teszteredményei találhatók, ugyanakkor két további elveszett optikai adathordozón 7500 gépkocsi és tulajdonosaik adatai szintén illetéktelen kezekbe kerülhettek. Miközben az újabb eset nem kínál teret akkora mértékű visszaéléseknek, mint a hetekkel ezelőtti, egyes részletei meglepőek, egyúttal pedig mindenképpen tanulságosak lehetnek. A brit kormány ugyanis egy külső cégnek adta ki az adminisztratív adatkezelési feladatot, így állhatott elő aztán az a furcsa helyzet, hogy az említett winchester a szigetország tanulóvezetőinek adataival egy egyelőre meg nem nevezett amerikai cég Iowa-i telephelyéről tűnt el.

A sorozatos adatkezelési fiaskók miatt a fél éve még elődjénél népszerűbbnek induló Brown-kormány tetszési indexe hatalmasat zuhant; a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján a Munkáspárt 15 éve nem volt ennyire lemaradva a konzervatívok mögött. Jelenleg egyébként úgy tűnik, hogy legalábbis mindeddig senki nem élt vissza a korábban elveszett CD-ken található, 25 millió brit polgárt érintő bizalmas adatokkal.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20