E-kiskereskedelem - az idén 50 százalékos növekedést vár a GKM

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 8. 11:08

A várakozások szerint 2008-ban a fogyasztói elektronikus kiskereskedelem forgalma megőrzi eddigi, évi csaknem 50 százalékos növekedési ütemét - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az MTI-vel.

A GKM elemzése szerint az elektronikus kereskedelem az elmúlt években egyre növekvő részt hasít ki a gazdaságból: 2004-ben az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma elérte a 12 milliárd forintot, 2005-ben pedig meghaladta a 19 milliárd forintot. A prognózis szerint ez e-kereskedők árbevétele 2007-ben mintegy 30 milliárd forint volt, ami az idén elérheti a 45 milliárdot is.

Az analízis szerint azonban a kereskedelem elektronikus formája még bőséges tartalékokat rejt magában. Az Országgyűlés által 2007. júliusában elfogadott törvénymódosítások megteremtették ugyanis piac- és fogyasztóbarát elektronikus kereskedelmi szabályozást. Ennek köszönhetően megszűntek az elektronikus kereskedelem felesleges adminisztratív kötelezettségei, s így egyszerűbbé vált a vállalkozások piacra lépése.

A GKM elemzése szerint az elektronikus kereskedelem fejlődését leginkább az újfajta babonák elterjedése gátolja. Noha az e-kereskedelemnek egyértelmű előnyei vannak - például a csekély fenntartási költségek, ily módon a jóval alacsonyabb vételárak -, az információhiányból fakadó babonák és a motiváció hiánya érdemi gátjai a fejlődésnek úgy a vásárlói, mint az eladói oldalon. Ezért a gazdasági tárca tájékoztató oldalt indított (www.gkm.gov.hu; www.elker.hu).

A közlemény szerint az oldal mind a vállalkozásoknak, mind az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást igénybe vevő vásárlóknak gyakorlatban hasznosítható információkkal szolgál. A fogyasztók az internetes vásárlás menetéről, a fizetési lehetőségekről, az esetleges kockázatokról és azok elkerüléséről, valamint a jogorvoslat módjairól kapnak tájékoztatást, míg a vállalkozók átfogó képet kapnak az elektronikus bolt indításához, üzemeltetéséhez kapcsolódó kötelezettségekről.

Az infokommunikációs szolgáltatásokkal szembeni bizalom erősítése érdekében a minisztérium szigorította a kéretlen elektronikus hirdetésekre vonatkozó szabályozást is, hatékonyabbá téve a hatósági fellépést. A szabályozás alapján eljáró Nemzeti Hírközlés Hatóság 2007-ben mintegy félezer spameljárást folytatott le, jelentős bírságokat kiróva a visszaélést elkövetőkre.

A közlemény szerint a 2007. évi adatok tükrében elmondható, hogy 2006-hoz képest az internet-előfizetések száma közel 30 százalékkal nőtt, ezen belül a szélessávú kapcsolatok aránya megközelítette a 60 százalékot. A nagy- és középvállalkozások közel 100 százaléka, míg a mikrovállalkozásoknak a 66 százaléka csatlakozik az internethez, miközben a magyar vállalkozások 83 százaléka használ számítógépet.

A számítógéppel nem rendelkező cégek nagy része egyéni, mikro-, illetve kisvállalkozás.

A közlemény szerint a szélessávú technológiákhoz hozzáférő lakosok aránya 2007 végére elérte a 94 százalékot, ami 6 százalékpontos javulást jelent a 2006. évhez képest.

Tavaly december végén a háztartások 28 százaléka rendelkezett internetkapcsolattal. Az internetet használók tábora közel 10 százalékponttal emelkedett, azaz a 15 év feletti lakosság 37 százaléka tekinthető rendszeres internet használónak. A felnőtt lakosság több mint fele digitálisan még mindig írástudatlan, azaz nem használ sem számítógépet, sem internetet - tartalmazza az elemzés.

Kulcsszavak: GKM e-business

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak Magyarország legjobb játékai!

Átadták az Ország Játéka 2019 díjakat, a pályázó gyártók és forgalmazók a nyertes játékokon feltüntethetik a megkülönböztetést jelző logót. Ez egyúttal garancia arra, hogy az adott játék kiemelkedően szerepelt egy országos megméretésben és segíthet a szülőknek már a karácsonyi – boltban vagy webáruházban történő – vásárlásban is. Kiemelkedően sok szavazatot kapott a Castle of Mind fejlesztő táblajáték, amely idén nem csak az internetes szavazók közönségdíjasa, hanem a Játszónap kedvence is lett. 

2019. november 13. 18:56

Még sosem volt ilyen biztonságos a repülés

A statisztikák szerint még soha nem volt ennyire biztonságos a repülés, noha világszinten rekordszámú, négymilliárd utas ült repülőgépre. A vállalati és légi biztosításra specializálódott Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) és a repülésre és űrhajózásra szakosodott Embry-Riddle Aeronautical University közös „Légi közlekedési kockázatok 2020-ban: biztonság és helyzetértékelés” című jelentéses szerint, a halálos kimenetelű baleseteket tekintve még sosem volt ennyire biztonságos időszak a nemzetközi légiközlekedési ágazatban, mint az utóbbi néhány évben.

2019. november 13. 17:43

Okostelefonok, táblagépek és hasznos kiegészítők a Telenor Black Friday akciójában

November 14-20. között tart a Telenornál a Black Week. Az akció keretében az előfizetők prémium és belépő szintű készülékek, valamint népszerű kiegészítők közül egyaránt választhatnak jelentős kedvezménnyel, bizonyos termékek pedig már 0 forinttól elvihetők.

2019. november 13. 16:17

Négy díjjal ismerték el a Kingston eredményeit

A Cyber Defense Magazine információbiztonsági szaklap 2019-ben is díjazta a kiber- és információbiztonság innovátorait, és két egymást követő évben idén második alkalommal ismerte el nemzetközi díjprogramjában a Kingston eredményeit. A memóriagyártó összesen négy kategóriában nyert díjat a Cyber Defense Global Awardson. Két iparágvezető titkosított tárolómegoldása, az IronKey D300S titkosított USB-meghajtó és a KC2000 NVMe PCIe SSD egyaránt két-két elismerésben részesült.

2019. november 13. 14:40

Befektetést kapott a webáruházak keresőjét forradalmasító magyar startup

A mesterséges intelligenciára épülő, webáruházak számára készített keresőt fejlesztő budapesti Prefixbox startup bejelentette, hogy 500.000 euró – azaz közel 167 millió forint - kezdeti befektetést szerzett meg az Euroventures kockázati tőkealaptól egy nagyobb méretű tőkebevonás részeként.

2019. november 13. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás