Kisgyermek írta az első iPhone-trójait

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 10. 19:33

Több biztonságspecialista is jelezte, hogy a napokban rábukkantak az első iPhone-ra írt trójaira. A jelentés szerint az új kártevő nem képes nagy kárt okozni.

Elsőként az F-Secure munkatársai fedezték fel az iPhone Firmware 1.1.3 prep néven terjedő frissítésnek álcázott vírust. A biztonsági szakértők szerint szinte teljesen ártalmatlan a kártevő. Fertőzés esetén a készülék képernyőjén a nem túl nagy kreativitásról árulkodó Shoes kifejezés jelenik meg, mellékesen pedig még néhány alkalmazást is felülír a program. A kártékony szoftver eltávolítása igencsak egyszerű, némi kellemetlenséget jelenthet azonban, hogy a vírussal együtt a felülírt alkalmazások is eltűnnek, tehát azokat újra kell majd telepíteniük a felhasználóknak. Az F-Secure értesülései szerint a szoftverfrissítésnek álcázott trójait egy 11 éves kisfiú készítette, ami nagy meglepetést okozott a biztonságspecialistáknak.

"Most még csupán egy kisgyermek ártatlan próbálkozásának lehettünk a szemtanúi, ám mi lesz akkor, ha legközelebb egy profi hacker szánja rá magát egy ennél jóval komolyabb és veszélyesebb iPhone-trójai létrehozására?" - jegyezte meg az F-Secure egyik munkatársa.

Sokan már az innivatív, érintőképernyős Apple-csoda megjelenésekor megjósolták, hogy egy ilyen termék nem fogja elkerülni az internetes bűnözők figyelmét sem.

Kulcsszavak: hacker Apple iPhone

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Átfogó felhőalapú biztonsági mentési megoldások az ASUSTOR-tól

Az ASUSTOR NAS a biztonsági mentési funkciók átfogó skáláját kínálja a felhasználóknak, lehetővé téve a könnyű és rugalmas köpontosítását a különféle digitális eszközökön tárolt adatoknak.

2023. március 31. 11:33

250 dollárért adathalász lehet bárkiből

Nyílt titok, hogy napjainkban a kiberbűnözők egyre kevésbé foglalkoznak a vállalati tűzfalak feltörésével. Azokat megkerülve a szervezetek informatikai védelmének leggyengébb láncszemét, a munkavállalókat és a beszállítókat csalják lépre a legtöbbször megtévesztő emailek, weboldalak használatával. 

2023. március 30. 20:57

A Vatikánt védő testőrség Samsung Knox Suite-tal bővíti biztonsági arzenálját

Róma szívébe elzarándokolni nem csak a hívők számára rendkívüli élmény, a Vatikánt és nevezetességeit egy átlagos napon 25.000 turista látogatja meg. A világ legkisebb, mindössze 0,44 km2 területű államát és annak vezetőjét elit katonai alakulat őrzi, a Svájci Gárda már 1506 óta védelmezi a mindenkori pápát és az Apostoli Palotát. A testőrség a reneszánsz óta folyamatosan megújulva alkalmazkodik a kihívásokhoz, veszélyekhez és a technológiai fejlődéshez, hogy a modern korban is sikerrel lássa el a feladatát. A Svájci Gárda a Samsung Knox Suite-tal egészítette ki arzenálját, hogy a digitális fenyegetéseket is a leghatékonyabban háríthassák el.

2023. március 30. 17:41

Új SuperWide monitor átfogó USB-C dokkolóállomással

A Philips 45B1U6900C modell egyetlen képernyőben egyesíti a dupla monitoros elrendezést. A Philips 45B1U6900C nagy, 44,5 hüvelykes (113 cm képátlójú), dupla QHD (5120 x 1440) felbontású képernyővel és számos egyéb, a professzionális multitaskingot segítő funkcióval rendelkezik, mint például: USB-C dokkoló RJ45 (Gigabit Ethernet) bemenettel, 32:9 SuperWide képaránnyal, 1500R görbülettel és 178/178 fokos betekintési szögekkel.

2023. március 30. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08