Világhálón a néprajzi fotóarchívum

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 14. 08:35

A világhálón is elérhető péntek óta az erdélyi és a moldvai magyarság vizuális kultúráját bemutató néprajzi fotóarchívum.

Pozsony Ferenc néprajzkutató, az erdélyi Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) elnöke az MTI-nek elmondta: a kolozsvári székhelyű intézmény birtokában van egy több mint 15 ezer negatívot és diapozitívot magában foglaló fotóarchívum, amely az 1910-es években készült felvételeket is tartalmaz.

Az erdélyi magyar néprajzkutatók gyűjteményeiből származó fotók eddig csak az intézmény kolozsvári székhelyén voltak megtekinthetők, de mostantól a széles közönség is hozzáférhet ezekhez interneten keresztül a digitalizálásuknak köszönhetően.

A társaság kiemelt fontosságot tulajdonított ennek a 20. század elejétől létrehozott gyűjteménynek a szakszerű konzerválására és digitalizálására, ugyanis nagyon értékes adalékait tartalmazza annak a társadalomnak és kultúrának, amelynek vizuális elemeit ma már más forrásokból nemigen ismerhetjük meg.

A digitalizálás az Adatbank keretében valósult meg. Ezt a nevet viseli a kolozsvári Transindex portál és a Jakabffy Elemér Alapítvány közös digitalizálási projektje. Ennek célja olyan szakmai, társadalomtudományi könyvtár létrehozása, amelyet a kutatók, de a szélesebb közönség is könnyen használhat.

Az Adatbankban eddig szótárak, kutatók publikációit és írók műveit tartalmazó úgynevezett vendégoldalak, valamint térképtárak érhetők el, de megtalálható a 150 legnagyobb magyar lélekszámmal bíró romániai település adatlapja is. A  fotóarchívum a www.transindex, vagy a www.kjnt.ro honlapról érhető el.

Kulcsszavak: Románia média fotó kultúra

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59