Nem kompatibilisek a régi Blu-ray lejátszók

Kiss Ádám Zoltán, 2008. január 14. 19:34

A máig kiadott, túlságosan réginek azért nem nevezhető lejátszók tulajdonosai megint megfizetik a korai váltás árát, készülékük jó néhány mostantól elérhető funkciót nem támogat és nem is frissíthető.

Igazán rossz hír, hogy a kevés bátrak, akik belevágtak a nagyfelbontású DVD-zésbe, ismét pórul járnak, mint oly sokszor a modernkori technológia történetében, Az a néhányszázezer felhasználó ugyanis, aki már megvette Blu-ray lejátszóját, nem lesz képes támogatni a legújabb funkciókat. Egyes filmek lemezeinek borítóján már eddig is szoftverfrissítésre buzdító feliratokat találhattak a vásárlók, ám a kép-a-képben funkció túl nagy falat lesz számukra. Ez, a televíziózás történetében már ősrégi technológiának számító megoldás ugyanis eddig nem volt hivatalosan a Blu-ray képességek között, így a gyártók többek között a megfelelő szabványok hiányában nem is támogatták. A gondot az jelenti, hogy a kompatibilitás hiánya nem oldható meg egyszerűen az alapszoftver frissítésével, mivel a mai lejátszók hardveresen képtelenek erre a funkcióra. A nemrég a Warner kizárólagos támogatását elnyerő Blu-ray tábor már a célegyenesben érezhette magát a rivális HD DVD támogatói körének ilyen jelentős megcsappanásával, ám a szabvány kidolgozatlanságának bizonyítéka újabb eltántorító erő a rég várt nagyfelbontású DVD-zés elerjedése ellen. A felhasználók könnyen érezhetik úgy, hogy a hardver nem megbízható, ha itt is a 1.0, 1.0, 1.2 stb. Verziók világába csöppennek, ami újabb és újabb készülékek vásárlására kényszeríti majd őket. A legnagyobb gond a történtek belső logikája, ha egyszer most kiderült, milyen kidolgozatlan a szabvány, miért ne érkezhetne újabb kellemetlen meglepetés jövőre, két év múlva, három év múlva. Nem csoda hát, ha az elemzők így arra a következtetésre jutottak, hogy a Sony által támogatott formátumnak egyszer s mindenkorra el kellene dönteni, mit is tud, azt azonban garantálni kellene.

Kulcsszavak: HD DVD DVD Blu-ray

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05