A Toshiba felére csökkenti HD DVD lejátszói árát

Milkovits Gábor, 2008. január 15. 07:20

A Warner filmstúdió Blu-ray formátum melletti döntését követően a Toshiba bejelentette, hogy ezentúl 40-50%-kal csökkenti asztali HD DVD lejátszói árát az Egyesült Államokban.

A bejelentés azt jelenti, hogy a legolcsóbb Toshiba HD DVD lejátszó január 13-tól 149 dollárba kerül, míg a legdrágább 399 dollárba. A döntés hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy a Warner filmstúdió nemrég bejelentette, a HD DVD helyett ezentúl kizárólag a Blu-ray utolsó generációs DVD formátumot támogatja. A filmstúdiók közül már eddig is a többség a Blu-ray platform mellett állt, amit egyébként a filmeladások is igazoltak; a Blu-ray mozikból tavaly legalább kétszer annyit vásároltak, mint a HD DVD-kből. A Warner kihátrálásával azonban már csak a Universal és a Paramount maradt meg a HD DVD táborban, miközben a 20th Century Fox, az MGM, a Disney, és a Sony Pictures mind a Blu-ray-t támogatják. A napokban ráadásul olyan sajtóhírek is szárnyra kaptak, amelyek szerint a Paramount is feladni készül az exkluzív HD DVD-támogatást, noha ezt a stúdió részéről egyelőre cáfolták.

A Warner bejelentése nyomán sokan a HD DVD végéről cikkeztek, a formátum fő támogatójának számító Toshiba azonban nyilvánvalóan meg szeretné mutatni, hogy ez koránt sincs így. Az asztali HD DVD lejátszók hagyományosan olcsóbbak Blu-ray versenytársaiknál, és ez az a terület, ahol a tábornak előnye van a Blu-ray-el szemben, persze csak akkor, ha a PlayStation 3-at nem számítjuk ebbe a kategóriába. Ez az előny azonban a komolyabb kereslet és a nagyobb volumen árcsökkentő hatása miatt könnyedén elolvadhat: a Samsung-nak például már most vannak 300 dollár körüli modelljei az amerikai piacon.

Kulcsszavak: HD DVD DVD Toshiba

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17