Scrabble: megszűnik a játék népszerű online változata?

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 18. 11:04

A Scrabble betűjáték gyártói megpróbálják bezáratni a játék online változatát, amely az egyik legnépszerűbb alkalmazás a Facebook közösségi portálon.

A legendás játék egyesült államokbeli és kanadai jogait birtokló Hasbro, valamint a világ más országaiban kiadott változatok jogbirtokosa, a Mattel szerint az Indiában kifejlesztett online változat sérti a gyártók védjegyét és szerzői jogait.

A Facebook internetes közösségi portálon több mint 600 ezer felhasználó játssza a Scrabuloust, amely a társasági oldal tíz legnépszerűbb alkalmazása között szerepel. A szókirakós játék szerelmesei a scrabulous.com oldalra kattintva közvetlenül érhetik el játékot.

A Hasbro és a Mattel közösen fogalmaztott meg egy közleményt, amelyet a Scrabulaous létrehozásában közreműködő négy vállalatnak küldött el. A Hasbro egy másik közleményében kifejtette, hogy békés megoldást keresnek. Ha nem sikerül gyorsan közös nevezőre jutnunk, be kell záratnunk az oldalt és a hozzá kapcsolódó kiegészítéseket" – közölte a Hasbro. Jóllehet a Scrabble-nek is létezik online változata, a Scrabulous mégis sokkal nagyobb népszerűségre tett szert, mert ingyenes, könnyű vele játszani, a Facebookon keresztül pedig egy baráti parti keretében könnyen hozzáférhető.

Rajat és Jayant Agarwalla kalkuttai testvérpár azért írta meg a játék online változatát, mert a Scrabble internetes változataiból nem találkozott olyannal, amit kedvelt volna.

A Scrabulous rajongói a játék megmentésére kampányt indítottak, és arra buzdítják a játékosokat hogy küldjenek tiltakozást a Hasbro és a Mattel oldalaira. A játékgyártók a tiltakozóknak küldött válaszleveleikben arra ösztönzik a játékosokat, hogy a Scrabulous helyett a "legális" változatokkal játszanak.

A Scrabble-t 1946-ban James Brunot szabadalmaztatta, ötletét egy másik játék ihlette, amelyet 1931-ben Alfred Butts amerikai építész ötlött ki. Mára már több mint 100 millió darabot adtak el a játékból, 120 országban árusítják és vagy 30 nyelven kapható, egyebek közt arabul, héberül - és magyarul.

Kulcsszavak: web2 onlineszolg játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38