Gyengélkedik a lapkagyártás

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 24. 10:38

A legnagyobb európai lapkagyártó, a világszinten ötödik helyezett francia-olasz STMicroelectronics 20 millió dolláros adózott eredményt jelentett szerdán a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi 276 millió helyett. A nettó bevétele 10,4 százalékkal 2,742 milliárd dollárra nőtt 2,483 milliárdhoz képest. Ezzel az egész évet 477 millió dolláros veszteséggel zárta adó után, a 2006-os, 782 millió dolláros adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 10 milliárd dollárra nőtt 9,854 milliárdról.

A német Qimonda - a DRAM-memórialapkák gyártásában világszinten a harmadik helyezett - szintén veszteséget jelentett szerdán: 598 millió eurós hiányt adó után az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről. Egy évvel korábban 177 millió eurós adózott eredménye volt. A nettó bevétele 513 millió euróra csökkent  1,173 milliárdhoz képest. Az előző, szeptemberrel zárult üzleti évében 249 millió eurós veszteséget szenvedett adó után az előző évi, 74 millió eurós adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 3,608 milliárd euróra csökkent 3,815 milliárdról.

Múlt héten a világ legnagyobb lapkagyártója, az amerikai Intel Corp. a tavalyi utolsó negyedévről 2,3 milliárd dolláros adózott eredményt közölt, 27 százalékkal többet, mint az előző negyedben, és 51 százalékkal többet a 2006-os negyedik negyedévi 1,5 milliárdnál, továbbá rekord méretű, 10,71 milliárd dolláros bevételről adott számot - ez 10,5 százalékkal több a 2006-os utolsó negyedévinél -, de borús előrejelzést tett: a mostani első negyedévre 9,4-10 milliárd dollár között várja bevételét, ez elmarad az elemzői előrejelzések átlagától is. Kockázati tényező, hogy miközben a hordozható számítógépek kereslete az utóbbi negyedévekben jól támogatta a bevételt, a személyi számítógépek iránt Észak-Amerikában romló kereslet hosszabb távon nyomást gyakorolhat a lapkaárakra.

A holland ASML lapkagyártó is óvatos előrejelzést adott erre az évre, növelve az aggodalmakat a világgazdasági kilátások iránt.

Egy másik amerikai lapkagyártó, a Texas Instruments egyelőre kivételnek számít, rendületlen bizakodásával. A tavalyi utolsó negyedévben az adózott eredménye a folytatódó tevékenységekből 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az évközi lassulás miatt egész évben csak 0,1 százalékkal növelte profitját a folytatódó tevékenységekből, 2,641 milliárd dollárra, azonban vezetői szerdán úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak veszélyt, megrendeléseik továbbra is szép jövőt sejtetnek. Igaz, a cég elsősorban a mobiltelefonokhoz szükséges lapkákból piacvezető szerte a világon, és a telefonkereslet továbbra is rohamosan nő a felzárkózó piacokon Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. A vállalati bizakodást azonban az elemzők megkérdőjelezik a Texas Instruments esetében is, miután a finn Nokia és a svéd Telefon AB L.M. Ericsson bejelentette, hogy másoktól fog ezentúl lapkákat beszerezni.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagyon népszerűek a easybox csomagautomaták

Két évvel a csomagautomata-hálózat indulása után aktiválták a hatszázadik eMAG easyboxot Sárváron, a Rákóczi Ferenc utcában. A gazdasági válsághelyzet miatt a csomagautomatás átvétel várhatóan még nagyobb teret hódít majd a következő hónapokban, de két év alatt már így is 17,19 milliárd forint értékű termék jutott el itthon megrendelőjéhez valamelyik easybox fiókon keresztül.

2022. október 7. 17:09

Holdkőzetből felépíthető űrbázis terveit mutatták be magyar építészek

Egy különleges hálószerkezettel, a Holdon elérhető alapanyagokból létesülhet állandó bázis az égitesten a Paulinyi & Partners építésziroda tanulmánya szerint. A vállalat szakértői részletesen megvizsgálták a Holdon uralkodó körülményeket, és olyan építészeti megoldásokat javasolnak, amelyek alkalmazásával a jövőben valósággá válhat a most még csak a tudományos-fantasztikus filmekből ismert űrkolóniák létrehozása. Ezek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletingadozásnak, sugárzásnak és akár 14 000 négyzetméteres alapterületükkel egy nagyobb létszámú missziónak is elegendő életteret biztosíthatnak, a Földtől átlagosan 384 400 kilométernyire.

2022. október 7. 12:42

Egyesül a Mobile Industrial Robots és az AutoGuide Mobil Robots

Egyesült a Mobile Industrial Robots (MiR) és az AutoGuide Mobile Robots, hogy ezentúl együtt, egy vállalatként szállítsanak autonóm mobil robotokat (AMR-eket), amelyek jelenleg az automatizálás egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik. Szeptember végétől az integrált vállalat hivatalosan Mobile Industrial Robots (MiR) néven folytatja, az elnöki pozíciót pedig a hosszú ideje a Teradyne-t erősítő igazgató, Walter Vahey tölti be. A vállalat központja a dániai Odensében lesz, ahol az eredeti MiR 2013-as alapítása óta irányítja globális tevékenységeit.

2022. október 7. 11:28

Akár 100 millió forintos bevételkiesést is okozhat egy vállalatnál az IT munkaerő hiánya

A fejlesztés területén is érzik a vállalatok az akkut IT munkaerőhiányt, legtöbben két éve nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat. Vannak vállalatok, ahol 50-100 millió forintos kiesést okoztak az IT fejlesztők hiánya miatt elhalasztott projektek, azonban a módszertani szemléletváltás enyhítheti a problémát – derül ki az Oriana „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatásából. A low-code, no-code platformok olyan szakemberek, vagyis citizen developerek kezébe adják a fejlesztés szabadságát, akik ezzel az eszközzel saját munkájuk hatékonyságát és a vállalat eredményességét növelik, miközben enyhítik a fejlesztői hiányt. A témában Bakk József, az IDC Magyarország vezetője is állást foglalt. 

2022. október 7. 09:58

Teljes sebességgel a tehetségtámogatásban

Az új tehetségek fejlesztése iránti elkötelezettség részeként a norelem a közelmúltban a VDI-Racing-Camp legfontosabb támogatójává vált. A 2022-es esemény a norelem második rendezvénye volt a VDI-vel történő együttműködésben, miután az első tábor 2019-ben sikeresen lezajlott.

2022. október 6. 20:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00