Gyengélkedik a lapkagyártás

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 24. 10:38

A legnagyobb európai lapkagyártó, a világszinten ötödik helyezett francia-olasz STMicroelectronics 20 millió dolláros adózott eredményt jelentett szerdán a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi 276 millió helyett. A nettó bevétele 10,4 százalékkal 2,742 milliárd dollárra nőtt 2,483 milliárdhoz képest. Ezzel az egész évet 477 millió dolláros veszteséggel zárta adó után, a 2006-os, 782 millió dolláros adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 10 milliárd dollárra nőtt 9,854 milliárdról.

A német Qimonda - a DRAM-memórialapkák gyártásában világszinten a harmadik helyezett - szintén veszteséget jelentett szerdán: 598 millió eurós hiányt adó után az üzleti éve decemberrel zárult első negyedéről. Egy évvel korábban 177 millió eurós adózott eredménye volt. A nettó bevétele 513 millió euróra csökkent  1,173 milliárdhoz képest. Az előző, szeptemberrel zárult üzleti évében 249 millió eurós veszteséget szenvedett adó után az előző évi, 74 millió eurós adózott eredmény helyett. A nettó bevétele 3,608 milliárd euróra csökkent 3,815 milliárdról.

Múlt héten a világ legnagyobb lapkagyártója, az amerikai Intel Corp. a tavalyi utolsó negyedévről 2,3 milliárd dolláros adózott eredményt közölt, 27 százalékkal többet, mint az előző negyedben, és 51 százalékkal többet a 2006-os negyedik negyedévi 1,5 milliárdnál, továbbá rekord méretű, 10,71 milliárd dolláros bevételről adott számot - ez 10,5 százalékkal több a 2006-os utolsó negyedévinél -, de borús előrejelzést tett: a mostani első negyedévre 9,4-10 milliárd dollár között várja bevételét, ez elmarad az elemzői előrejelzések átlagától is. Kockázati tényező, hogy miközben a hordozható számítógépek kereslete az utóbbi negyedévekben jól támogatta a bevételt, a személyi számítógépek iránt Észak-Amerikában romló kereslet hosszabb távon nyomást gyakorolhat a lapkaárakra.

A holland ASML lapkagyártó is óvatos előrejelzést adott erre az évre, növelve az aggodalmakat a világgazdasági kilátások iránt.

Egy másik amerikai lapkagyártó, a Texas Instruments egyelőre kivételnek számít, rendületlen bizakodásával. A tavalyi utolsó negyedévben az adózott eredménye a folytatódó tevékenységekből 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az évközi lassulás miatt egész évben csak 0,1 százalékkal növelte profitját a folytatódó tevékenységekből, 2,641 milliárd dollárra, azonban vezetői szerdán úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak veszélyt, megrendeléseik továbbra is szép jövőt sejtetnek. Igaz, a cég elsősorban a mobiltelefonokhoz szükséges lapkákból piacvezető szerte a világon, és a telefonkereslet továbbra is rohamosan nő a felzárkózó piacokon Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. A vállalati bizakodást azonban az elemzők megkérdőjelezik a Texas Instruments esetében is, miután a finn Nokia és a svéd Telefon AB L.M. Ericsson bejelentette, hogy másoktól fog ezentúl lapkákat beszerezni.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung a világ legjobb munkaadója a Forbes szerint

A Forbes ranglistáján ismét a Samsung nyerte el a „A Világ Legjobb Munkaadója” címet. Az első helyezettnek járó elismerést immár negyedik éve kapja meg a vállalat – a kiemelkedő eredmény tükrözi azt a hatalmas lendületet, amelyet az elektronikai óriás az alkalmazottak támogatásából merített, arra biztatva őket, hogy bátran bontakozzanak ki és fedezzék fel a bennük rejlő tehetséget, lehetőségeket. 

2023. november 29. 20:35

A Samsung ismét bekerült a világ öt legjobb márkája közé

A Samsungot a negyedik egymást követő évben választotta a világ legjobb öt márkája közé az Interbrand. A nemzetközileg is elismert márkatanácsadó vállalat évente közzéteszi a legjobb nemzetközi márkákat tartalmazó Best Global Brands listáját. Az Interbrand 91,4 milliárd dollárra becsülte a Samsung márkaértékét, amely 4%-kal nőtt az előző évhez képest.

2023. november 29. 20:17

A Kyndryl technológiai előrejelzései 2024-re

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója nemrégiben ünnepelte független, tőzsdei vállalatként való működésének második évfordulóját. E mérföldkő alkalmából a vállalat megerősítette elkötelezettségét a régióban és a Magyarországon működő szervezetek, ügyfelek és üzleti partnerek iránt, amelyek a modernizáció, az átalakítás és a növekedés szellemében fogalmazzák meg céljaikat, és mindeközben fenntartható és versenyképes üzleti működést folytatnak. 

2023. november 29. 19:03

HONOR: Az olyan hajlítható készülékek, mint a Magic V2 az okostelefonok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és a szemkímélő technológiákra – amikben mind úttörő a vállalat.

2023. november 29. 17:34

Szervezeti változásokat jelentett be az LG Electronics

A vállalat működésében rejlő képességek és az üzleti versenyképesség megerősítése érdekében szervezeti változásokat jelentett be az LG Electronics (LG), amely újabb lépést jelent a júliusban bejelentett Future Vision 2030 megvalósítása felé. A cél az, hogy az LG olyan intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá alakuljon át, amely az elektronikai készülékek gyártásán túl arra is képes, hogy összekapcsolja a fogyasztók különféle tereit és az azokhoz kapcsolódó felhasználói élményeket.

2023. november 29. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04