Szakmai közösségépítés, információcsere, távgyógyászat: elkészült a magyar onkológiai portál

forrás Prim Online, 2008. január 29. 11:02

Az Országos Onkológiai Intézet egy olyan informatikai megoldás fejlesztésébe kezdett 2005-ben, amely a magyarországi rákgyógyítás és az onkológiai továbbképzés előmozdítását tűzte ki célul modern webes eszközök segítségével. A 2008 végére elkészülő portál első fejlesztési üteme lezárult, így az Oracle technológiára épülő megoldásban már készen állnak a keretek a tartalom befogadására. Az új eszköz végeleges formájában egy portál és egy csoportmunkaeszköz összes funkcióját elérhetővé teszi, így az orvosok a szakmai közösségépítésen és információcserén túl akár távgyógyászatra is használhatják.

A Magyar Onkológiai Hálózat (Hungarian Oncology Network, röviden HON, www.honcology.hu) egy sokfunkciós, interaktív szakmai portál és tudásbázis, amelynek célja egy országos onkológiai szakemberhálózat megteremtése. Ennek érdekében a portál szakmai fórumot és találkozási pontot nyújt a 6 regionális és a 13 megyei onkológiai központ, illetve az onkológiai területen dolgozó orvosok és úgynevezett „onko-teamek” számára. Mindemellett lehetőséget nyújt a telemedicina és távoktatás kereteinek megteremtésére is.

A portál fejlesztését az Országos Onkológiai Intézet munkatársai végzik Oracle technológiai alapokon, azaz a 10g adatbázis-kezelő, a 10g alkalmazásszerver és az Oracle Portal felhasználásával. E választás oka nem volt véletlen: a fejlesztőknek olyan teljes körű, a fejlesztést, az üzembe helyezést és felügyeletet is ellátó integrált keretrendszerre volt szüksége, amely lehetővé teszi a biztonságos információelérést, az önkiszolgáló tartalom-közzétételt, az online csoportmunkát és a folyamatautomatizálást. Az Oracle Portal e lehetőségeit az Oracle Collaboration Suite csoportmunkaeszköz egészíti ki, amely egy helyen kínálja a webkonferencia, a tartalomkezelés, az e-mail, a hangposta és az előjegyzésnaptár funkcióit. Mindezekhez az adatokat az Oracle Database adatbázis-kezelő tárolja, amelyből az adatok a rugalmas funkcióiknak köszönhetően igény szerint tárolhatók és lekérdezhetők.

Az intézet munkatársai jelenleg a fejlesztés első fázisát zárták le, amelyben kialakították a portál „munkaterületeit” (pl. neuroonkológia, radioonkológia stb.), illetve elkészültek a legfontosabb funkciók, köztük a dokumentumkezelés, a vitaszobák, a webkonferencia, a rendezvénynaptár és a kapcsolatépítés .

Az első fázisban létrehozott keretek lehetőséget teremtenek a továbblépésre, amely során a közeljövőben – várhatóan 2008 végére – számos új funkcióval egészülhet ki a portál. A tagok elérhetik a szakmai híreket, a szakmai protokollokat és irányelveket, vagy akár statisztikákat betegségcsoportokra, korra, nemre, évre kereshető adatokkal. Publikációkat jelentethetnek meg, e-learning tananyagokat vehetnek igénybe, kereshetnek az orvosi adatbázisban, vagy éppen szakmai programok szervezhetnek és tehetnek közzé, közvetlenül kapcsolódhatnak más hasonló témájú weboldalakhoz.
A portál finanszírozási útmutatóval is szolgál, emellett elérhető lesz a kezelések mellékhatásait rögzítő úgynevezett komplikáció-regiszter, illetve egy tumorbank, amelyben a tipikus és a különleges esetek tumormintáinak képeit érhetik el az orvosok.

A portál funkciói között kiemelt szerep kap a telemedicina, azaz a távgyógyászat. Jelenleg a gyógyító munka végzéséhez vagy az orvosnak, vagy a betegnek el kell utaznia oda, ahol fizikailag rendelkezésre állnak az adatok, vizsgálati eredmények, felvételek. Az új eszköz nyújtotta technológia segítségével mindez egyszerűbbé, olcsóbbá és nem utolsósorban gyorsabbá válhat. A portál lehetőséget teremt az együttműködésre, az orvosok megoszthatják egymással a rendelkezésre álló adatokat, felvételeket, vagy akár konzíliumot tarthatnak a webkonferencia segítségével.

Az onkológiai vizsgálatoknál a képalkotó diagnosztika kiemelt szerepet játszik, a nagyfelbontású felvételek pedig nagyméretű fájlokat eredményeznek. Ezeknek a megosztása csak megfelelő technológiai háttérrel lehetséges, így különösen fontos volt a fejlesztők számára a megfelelő informatikai platform kiválasztása.

Kulcsszavak: Oracle egészségügy

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Munkaerő-kisokos nagyvállalatoknak 7 lépésben

A vállalatok ma már egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat, ha a szakképzett munkaerő megtalálásáról van szó. Több kutatásból is kiderül, hogy a munkaerőpiac legnagyobb része Z és Y generációs fiatalokból áll, előbbiek – az 1995 és 2010 között születettek – pedig 2025-re a globális munkaerő 75 százalékát teszik majd ki. 

2019. július 19. 17:34

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az EFISZ és a Debreceni Egyetem

A közös gondolkodás és hosszú távú együttműködés megalapozása céljából 2019. július 18-án ünnepélyes keretek között stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége, valamint a Debreceni Egyetem.

2019. július 19. 14:26

Magyarország mobilhálózata a világ legjobbjai között

Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag. Ezzel Magyarország a világon a 11., Európában a 6. leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak. 

2019. július 19. 11:00

Egyszerűbbé vált a megmaradt egyenleg visszatérítése a Sziget fesztiváljain

Idén már a szigetes fesztiválokon könnyebb nyomon követni a karszalagra feltöltött összeget és automatikussá tehető a maradék egyenleg visszaigénylése is.

2019. július 18. 10:20

Szabadságolás igazságosan

A nyári szabadságolás gyakran okoz fejtörést az egyébként is munkaerőhiánnyal és fluktuációval küszködő termelő cégeknek. Hogyan lehet igazságos a vezető, ha szinte mindenki egyszerre akar szabadságra menni?

2019. július 18. 09:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás