Fujitsu Siemens: zöld megoldások az idei CeBIT-en

forrás Prim Online, 2008. január 31. 12:09

A Fujitsu Siemens Computers a CeBIT 2008 szakkiállítás 9-es csarnokában kialakított Public Sector Parkban mutatja be az állami szektor szereplőinek szánt innovatív megoldásait és ad áttekintést teljes termékkínálatáról. A vállalat emellett a zöld informatika (Green IT) és a hatóságok illetve a lakosság életét megkönnyítő megoldások köré szervezi kiállítási szereplését.

A CeBIT látogatói megismerkedhetnek a cég elektronikus aláírást támogató megoldásaival, orvosoknak és kórházi dolgozóknak szánt innovatív táblagépével, és a térinformatikai adatok feldolgozását támogató jövőroientált IT-infrastruktúráival. A kiállított Green IT-megoldások között lesz a SCALEO Green PC-k új generációja és a vállalat „nulla wattos” monitorának prototípusa, amely készenléti üzemmódban semmi energiát nem fogyaszt.

A Fujitsu Siemens Computers szabadtéri prezentációval ünnepli a „Deutschland PC" megjelenésének tizedik évfordulóját. A 33-as pavilon Intel standján kiállítja a LIFEBOOK P1620-at – a piac legújabb és legkisebb professzionális használatra szánt noteszgépét. Az energiahatékony ESPRIMO proGREEN selection PC mellett egyéb innovációkat is bemutat a szabványos PRIMERGY szerverek világából: köztük az energiatakarékos TX120 toronyszervert, a megbízható RX300 S4 rack-szervert, a BX600 pengeszervert és a Dinamikus Adatközpontot „dobozos kiszerelésben" megvalósító BladeFrame BF400 rendszert.

Zöld IT


A Fujitsu Siemens Computers számára a zöld informatika nem csupán hangzatos szlogen. Joseph Reger, a Fujitsu Siemens Computers műszaki vezérigazgató-helyettese a CeBIT előtti sajtóbeszélgetésen is hangsúlyozta ennek fontosságát. Felvázolta, miként ösztönzi cége a zöld IT-megoldások elterjedését annak érdekében, hogy valódi, mérhető gazdasági előnyökhöz juttassa ügyfeleit, és ezzel együtt működésüket is környezetkímélőbbé tegye. A CeBIT-en a Fujitsu Siemens Computers szemlélteti, hogyan csökkenthető számottevően a folyamatosan használatban lévő számítógépek száma és ezen keresztül az energiafogyasztás a PRIMERGY pengeszerverekre épülő dinamikus adatközpont-megoldások segítségével.

Nulla wattos kijelző


A PC-re csatlakoztatott monitor – típustól függően – még készenléti állapotban is 1-6 watt energiát fogyaszt. A Fujitsu Siemens Computers „nulla wattos" kijelzője ezen a helyzeten változtat. Pénzt takarít meg gazdájának és kíméli a környezetet. Húsz eurocentes kilowattonkénti áramdíjat feltételezve egy normál kijelző fenntartása még akkor is 10 euróba kerül évente, ha be sem kapcsolják. Az otthoni felhasználók, de a több száz monitort üzemeltető cégek és szervezetek is megspórolhatják ezt a költséget. A 20 hüvelyk képátlójú „nulla wattos” monitor prototípusának tápegysége tartalmaz egy kapcsolót, amit a PC vezérel. Így energiatakarékos üzemmódban az eszköz teljesen leválik az elektromos hálózatról, egészen addig, amíg az analóg és digitális monitorkimenet által egyaránt észlelt számítógépes parancs nem kapcsolja vissza a monitort. Az első modellek várhatóan 2008 nyarán kerülnek az üzletekbe.

SCALEO Green PC – Egy fiatal, ám roppant sikeres modell új generációja

Az ügyfelektől és a szakmától kapott pozitív visszajelzések nyomán a Fujitsu Siemens Computers máris megjelenik a SCALEO Green PC-k új generációjával. A kimondottan otthoni felhasználóknak szánt Green PC környezetbarát alaplapja rendkívül kis mennyiségben tartalmaz környezetkárosító anyagokat.
A SCALEO Green PC-t a Fujitsu Siemens Computers Augsburgban gyártja. A cég saját fejlesztésű szoftvere olyan hatékonyan képes szabályozni a SCALEO Green PC energiafogyasztását, hogy az 27 százalékkal kevesebb áramot használ más hasonló számítógépeknél. A SCALEO Green PC megfelel az Energy Star 4.0 szabvány előírásainak, továbbá a „Nordic Swan” és a „Blue Angel” környezetvédelmi címkék viselésére is jogosult.

A SCALEO Green PC-k új generációja Intel Pentium Dual Core E2140 processzorral, 2 GB munkamemóriával és Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel dolgozik. Az új SCALEO Green PC idén áprilistól kapható.

Elektronikus aláírás

Miután a lakosság, a cégek és az állami hatóságok közötti kapcsolattartásban gyorsan terjed az elektronikus kommunikáció, az elektronikus aláírás jelentősége a kézzel írott aláíráséhoz fogható. A Fujitsu Siemens Computers által kidolgozott SignTific keretarchitektúra lehetővé teszi az elektronikus aláírás beillesztését a közigazgatási hivatalok üzleti folyamataiba. Partnerével, az OPENLiMiT-tel közösen a Fujitsu Siemens Computers a CeBIT-en bemutatja a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) által kiadott 03-112 számú műszaki irányelvben és a német állam eCard stratégiájában megszabott követelményeket elsőként kielégítő aláírási megoldást. A friss szabvány által támogatott sokféle új alkalmazás mind az adminisztratív személyzet, mind pedig a lakosság dolgát megkönnyíti. Lehetséges használati területei: e-mailek cégszerű aláírása, 100%-ig papírmentes adóbevallás, biztonságos bejelentkezés a webes alkalmazásoknál, a személyazonosság és az életkor igazolása az interneten, elektronikus receptek beváltása online gyógyszertárakban, szociális juttatások elektronikus igénylése.

ESPRIMO MA: rugalmas megoldás az egészségügy számára

Az egészségügyben zajló digitális forradalom során a kórházi IT-infrastruktúrák olyan üzletileg kritikus szolgáltatásokká válnak, amelyekre feltétlenül szükség van a mindenkor optimális támogatási szint fenntartásához. Az ESPRIMO MA (Mobile Assistant) kimondottan az orvosok, ápolók és a mentősök napi feladatainak támogatására született.

A táblagép-technológiára épülő ESPRIMO MA-t a Fujitsu Siemens Computers az Intellel szoros együttműködésben fejlesztette ki. A munkában rész vettek a brémai Mobil és Alkalmazás-technológiai Kompetenciaközpont munkatársai, akik kimerítő helyszíni kutatásokat végeztek az egészségügyi és orvosi felhasználók körében a mobil eszköztől elvárt optimális funkcionalitás és képességek azonosítására. Az ESPRIMO MA prototípusának fejlesztésekor és tesztelésekor e kutatás eredményeit vették alapul.

A Mobil és Alkalmazás-technológiai Kompetenciaközpont fejlesztési munkája a Fujitsu Siemens Computers és a Brémai önkormányzat sikeres PPP-együttműködésének gyümölcse. Az ESPRIMO MA kielégíti a kórházi és más egészségügyi környezetekben napi szinten használható mobil információs rendszerek iránti igényt. Tökéletesen illeszkedik a Fujitsu Siemens Computers egészségügyi szolgáltatási modelljébe, mivel segít fokozni az ilyen típusú munkahelyek rugalmasságát.

A földrajzi adatfeldolgozási infrastruktúrák innovációi


Az üzleti és állami szektor döntéshozói egyre fontosabb információforrásként hasznosítják a térinformatikai adatokat. A szolgáltatási platformok feladata, hogy az adminisztratív és üzleti folyamatokba integrálják ezeket az adatokat és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Az egyetemes, folyamatosan rendelkezésre álló infrastruktúra-szolgáltatások megteremtéséhez azonban jövőorientált IT-architektúrákra van szükség. Ilyen megoldás a feldolgozóhálózati technológia (Processing Area Network Technology), amely alapinfrastruktúraként támogatja a Fujitsu Siemens Computers partnereitől beszerzett geoadat-megoldások központi üzemeltetését. Az átfogó, nagy geoadat-tömeg (pl. légi fotók) kezelése jó példa azokra a már ma is használt megoldásokra, ahol az adminisztratív és üzleti folyamatokba integrálják a térinformatikai adatokat.

LIFEBOOK P1620: új ultrakönnyű, átalakítható üzleti noteszgép

A Fujitsu Siemens Computers a CeBIT-en mutatja be a notesz- és táblagépek tulajdonságait ötvöző, mindössze 1 kilogrammos LIFEBOOK P1620 modelljét. A gép PC-kártyahellyel és integrált UMTS vezeték nélküli opcióval is rendelkezik. Az új modell 8,9 hüvelykes kijelzőjének felbontása 1280x786 képpontra nőtt.

ESPRIMO proGREEN selection

A különleges fekete házba szerelt ESPRIMO proGREEN új etalon az energiafogyasztásban. A 80%-os hatásfokú akkumulátorral és a legújabb Intel vPro processzortechnológiával dolgozó gép minimumra szorítja az energiafelhasználást. Mivel teljesíti az Energy Star 4.0 szabvány követelményeit, különösen jó választás a TCO csökkentésére törekvő ügyfelek számára. A főbb ügyféligények figyelembevételével Németországban fejlesztett modell energiahatékonysága és egyszerű üzemeltetése kivételesen halk futással párosul.

Dinamikus IT-infrastruktúrák


A CentricStor 4.0 a Fujitsu Siemens Computers virtuális szalagos tárolójának új generációs változata, amely még gyorsabb, rugalmasabb és gazdaságosabb megoldást kínál az adatok biztonsági mentésére. A kiállításon a cég valós ügyfélforgatókönyvek alapján szemlélteti az innovatív x10sure szoftverrel futó, kedvező árú, magas rendelkezésre szintű tárolómodellek működését.

PRIMERGY – hatékony és figyelemreméltóan megbízható szabványos szerver

A Fujitsu Siemens Computers nemrég teljes körűen frissítette PRIMERGY szerverkínálatát. A legújabb generációt képviselő PRIMERGY RX300 S4 a kétmagos S2 generáció teljesítményének hatszorosát nyújtja a SPECjbb2005 Java Server Benchmark szerint. Különleges jellemzője, hogy akár 12 db 2,5” magas merevlemezzel és 48 GB RAM memóriával is konfigurálható. Ideális szerver a virtualizáció támogatására.

A rendkívül kompakt PRIMERGY TX120 toronyszerver kategóriájában egyedülálló energia- és helytakarékos technológiákkal ötvözi a nagy teljesítményű, kétmagos Intel Xeon UP processzor képességeit. A világ legtakarékosabb, leghalkabb és legkompaktabb szabványos szervere, így tökéletes megoldást jelent a külön szerverteremmel nem rendelkező fiókirodák számára.

A PRIMERGY Blade Ecosystem BX600 modern adatközpont-környezetekhez készült. Megbízható és innovatív platform, nagy teljesítménnyel és sokoldalú csatlakozási lehetőségekkel. Minimális helyet, energiát és kábelezést igényel, de maximális redundanciához juttatja gazdáit. Kiválóan alkalmas konszolidációs és virtualizációs projektek támogatására.

A szintén a CeBIT-en kiállított PRIMERGY BladeFrame rendszer szolgáltatásorientált infrastruktúrája integrált formában biztosítja a számítástechnikai illetve hálózati kapacitást és az erőforrás-gazdálkodási képességeket. Rugalmas szerverbázisba vonja össze a rendelkezésre álló CPU-kat és memóriát. Az I/O, hálózati és tárolóerőforrásokat ezután virtuálisan, a PAN Manager szoftveren keresztül osztja ki és rendeli hozzá az alkalmazásokhoz.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05