Netrekész programok az internethasználat terjedéséért

forrás Prim Online, 2008. február 5. 18:05

Mai taggyűlését követően megkezdte működését a piaci szereplők által alapított Netrekész Közhasznú Kft., amely a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által tavaly indított Netrekész pályázati programhoz illeszkedve motivációs kampányokat fog indítani az internethasználat és a digitális írástudás elterjesztéséért.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter február 5-én fogadta a Netrekész Kft. alapítóit és eddigi adományozóit. A miniszter a megbeszélésen elmondta: a digitális írástudatlanság csökkentéséről, az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások használatáról, a számítógép- és internethasználatról legtöbbször csak esélyegyenlőségi szempontból esik szó. „Meggyőződésem azonban, hogy az információs társadalom kérdése nem egyszerű társadalompolitikai kérdés és messze több mint technológiai probléma. Olyan gazdaságpolitikai kihívás, amely egyben az ország nemzetközi versenyképességének záloga” – jelentette ki Kákosy Csaba.

A 2007. október 16-án piaci és kormányzati együttműködéssel, több mint félmilliárd forint értékben életre hívott Netrekész program az internethasználattal szemben felmerülő negatív attitűdöket és az érdektelenséget kívánja kezelni. A program keretében a piaci szereplők adományaiból származó minden egyes piaci forint mellé a GKM egy másik forintot tesz a közös cél, az internethasználat terjedésének legfőbb gátja, a motivációhiány leküzdése érdekében. A kormányzati forintokat a civil szféra pályázattal nyerhette el, míg a Netrekész Közhasznú Kft-t támogató piaci szereplők közös kampányba kezdenek a program égisze alatt.

A Netrekész program kormányzati forrásaira a hazai civil szervezetek mintegy 150 pályázatot adtak be. A pályázatok elbírálása jelenleg zajlik.

A Netrekész Közhasznú Kft. támogatói: Albacomp, Budapest Bank, Cisco, HP, Fujitsu-Siemens, Invitel, Magyar Telekom, MFB, Microsoft, MTI, Napi Gazdaság, Népszabadság, Novell, OTP Bank, Origo, Pannon GSM, Ringier, UPC, Vodafone Magyarország.

A Netrekész programról további infromáció

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Magyarországi notebookpiaci trendek

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. A tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével a szupervékony kivitelű, de munkaállomás teljesítményét kínáló típusok terén is bővülésre számít a kereskedő.

2019. október 21. 10:35

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás